Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 noiembrie 2024
1843 • Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana de la Iasi
1864 • Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati din capitala
1940 • Ion Antonescu, seful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit
1991 • Freddie Mercury anunta public ca are SIDA; a murit a doua zi.
Recomandări
Cinema și fine dining: Film Food la TIFF.23
(Cinema)
Deseori, mancarea inseamna mai mult decat ce vedem in farfurie. Gastronomia poate sa reflecte istoria, dar si felul in care arata societatea in prezent sau cum ascunde ea povesti fantastice de viata.
Despre toate astea este vorba in filmele sectiunii Film Food din cadrul Festivalului International de Film Transilvania (Cluj-Napoca, 14–24 iunie 2024). Ca si la editiile precedente, fiecare proiectie din cadrul Film Food este urmata de cate o cina speciala la restaurantul Da Pino, pregatita de chefi de renume, ca o extensie a experientei cinematografice pe care tocmai ai avut-o. Anul acesta, este vorba despre Radu Dumitrescu, Florin Dumitrescu si Paul Oppenkamp.

Cinele Film Food sunt experiente culinare pregatite cu ingrediente LIDL.

Biletele fost puse in vanzare online – https://tiff.eventbook.ro/

Duminica, 16 iunie
18:30 – Proiectie film: Buddha Jumps Over the Wall, r. Pedro Peira, Spania, 2024, 83’ | Cercul Militar
20:30 – Cina pregatita de chef Radu Dumitrescu la Da Pino, prezentata de URSUS

„Buddha sare peste zid” este numele unei supe din inotatoare de rechin specifica bucatariei chineze Fujian, considerata o delicatesa. Se spune ca atunci cand un calugar budist a simtit prima data mirosul acestei supe nu s-a putut abtine si a sarit un zid pentru a ajunge la ea, si ca insusi Buddha ar fi procedat la fel daca s-ar fi aflat in locul lui. Acesta este si titlul documentarului regizat de Pedro Peira, care urmareste calatoria chef-ului David Yárnoz in Taiwan, unde a deschis un restaurant spaniol. Ajuns acolo, se imprieteneste cu Kai Ho, un chef local, si impreuna incearca sa gaseasca noi modalitati prin care sa inoveze preparate clasice.

Buddha jumps over the wall

Pentru ca proiectia filmului sa aiba o continuare fireasca, spectatorii sunt asteptati apoi la Da Pino, la cina pregatita de chef Radu Dumitrescu. Acesta spune despre sine ca nu este genul de chef clasic si, chiar daca a avut dintotdeauna o pasiune pentru bucatarie, s-a apucat de asta abia cand a venit momentul potrivit, respectiv acum 15 ani. Insista ca gustul trebuie format din copilarie si ca, intotdeauna, less is more: „Sunt de parere ca ingredientul trebuie sa fie vedeta si bucatarul mai putin. Calatoresc mult pentru a-mi lua inspiratie si pentru a constientiza zi de zi ca mancarea este un stil de viata si uneste oamenii ca nimic altceva”.

Cina prezentata de URSUS

Biletele pot fi achizitionate aici – https://tiff.eventbook.ro/film/bilete-tiff-2024-film-food-buffha-jumps

Radu Dumitrescu

Luni, 17 iunie
18:30 – Proiectie film: Asteptandu-l pe Dalí / A Chef for Dalí, r. David Pujol, Spania, 114’ | Cercul Militar
20:30 – Cina pregatita de chef Florin Dumitrescu la Da Pino, prezentata de LIDL

Regizorul David Pujol are la activ atat un documentar despre Salvador Dalí, cat si o miniserie despre Ferrán Adrià, unul dintre cei mai influenti chefi contemporani, asa ca nu e de mirare ca a ajuns sa faca un film prin care sa aduca cele doua genii creative impreuna. Asteptandu-l pe Dalí / A Chef for Dalí ti-l prezinta pe Fernando, un bucatar talentat care fuge din Barcelona in satul Cadaqués dupa ce ia parte la niste manifestari impotriva dictatorului Franco. Acolo se angajeaza ca chef principal al restaurantului El Surreal, deschis de un fan al artistului suprarealist, care nu-si doreste decat ca acesta sa vina sa ia masa acolo intr-o zi.

A chef for Dali

Responsabil pentru experienta culinara de dupa proiectia filmului este Florin Dumitrescu, cunoscut din postura de jurat al unor show-uri televizate ca „MasterChef” sau „Chefi la cutite”. Considerat unul dintre cei mai talentati si carismatici bucatari din Romania, acesta si-a inceput cariera ca stagiar in restaurante la doar 14 ani, asa ca s-ar putea spune ca si-a petrecut mai mult de jumatate din viata in bucatarie, in cautarea mixului perfect dintre preparatele clasice si tehnicile moderne. La cina speciala din cadrul Film Food, Florin Dumitrescu va folosi ingrediente LIDL pentru a crea un meniu inspirat de vibe-ul mediteraneean al filmului.

Cina prezentata de LIDL

Biletele pot fi achizitionate aici – https://tiff.eventbook.ro/film/bilete-tiff-2024-film-food-dali

Florin Dumitrescu

Marti, 18 iunie
18:30 – Proiectie film: Gustul dulce al succesului /  Sugar and Starts, r. Sèbastien Tulard, Franta, 110’ | Cercul Militar
20:30 – Cina pregatita de chef Paul Oppenkamp la Da Pino, prezentata de Nespresso

Nu este usor sa devii un nume in lumea elitista a patiseriei, cu atat mai mult daca ai avut parte de o copilarie dificila si a trebuit, de multe ori, sa te lupti doar pentru simpla supravietuire. Cu toate astea, Yazid Ichemrahen a reusit la 22 de ani, cu foarte multa ambitie si talent, sa fie unul dintre cei mai apreciati chefi patiseri ai generatiei sale. Filmul Gustul dulce al succesului / Sugar and Stars, bazat pe autobiografia sa, este o incursiune fascinanta in povestea lui de viata, si iti arata, in acelasi timp, ce presupune sa faci patiserie la cel mai inalt nivel.

Sugar and stars

Imediat dupa ce a terminat liceul, chef Paul Oppenkamp a plecat in jurul lumii pe vase de croaziera de lux, ca sa inteleaga mai bine industria gastronomica. La doar 24 de ani a ajuns executive chef pe The World, cel mai mare vas rezidential din lume. Acolo a cunoscut-o pe sotia sa, Mihaela, impreuna cu care a deschis in 2012, in Bucuresti, the ARTIST, devenit rapid unul dintre cele mai apreciate restaurante de fine dining din Romania. „De-a lungul anilor, ne-am creat propria identitate, respectand misiunea noastra: «Inspirata de bucataria mondiala, influentata de sezon, condusa de inovatie, calatoria noastra culinara este calea creativitatii»”, spune acesta.

Cina prezentata de Nespresso

Biletele pot fi achizitionate aici – https://tiff.eventbook.ro/film/bilete-tiff-2024-film-food-gustul-dulce

Paul Oppenkamp

***

Abonamentele pentru TIFF.23 au fost puse in vanzare online – https://tiff.eventbook.ro/

***


Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia Festivalul de Film Transilvania.
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate