Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 septembrie 2024
Recomandări
Înscrieri deschise pentru a doua sesiune a workshopului „De la condei la gest” @Hanul Gabroveni
(Arte vizuale)
A doua editie a workshopului „De la condei la gest”, unul dintre putinele proiecte educationale din Romania dedicate tehnicilor de notatie a dansului in sistem Laban, coordonat de Roxana Barbacaru, pedagog si coregraf, profesor de dans la Scoala Operei din Paris, se va desfasura, in perioada 5-8 august 2024, la ARCUB. Hanul Gabroveni, Sala Studio.
Workshopul se adreseaza persoanelor care vor sa se initieze in aceasta tehnica, dar si participantilor sesiunii anterioare „De la condei la gest” sau celor care au deja notiuni despre sistemul Laban si doresc sa aprofundeze cunostintele deja dobandite – profesori, elevi si studenti din cadrul institutiilor de invatamant de dans si teatru publice si private, coregrafi si oameni de teatru, dansatori si creatori multimedia si de imagini de sinteza se pot inscrie la workshopul „De la condei la gest II”. Proiectul este organizat de Primaria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, in parteneriat cu ONG-ul Envol des Signes si scoala de dans Gestes (Franta).

Pentru a participa la atelierul „De la condei la gest II”, persoanele interesate se pot inscrie, prin e-mail, la adresa inscrieri@arcub.ro, si prin achitarea unei taxe de participare in valoare de 200 lei, pe arcub.ro si entertix.ro. Locurile sunt limitate la un numar de maximum 30 de participanti, astfel rezervarile se vor face in limita locurilor disponibile.

Pe parcursul celor patru zile de workshop, sedintele de lucru cu pedagogul si coregrafa Roxana Barbacaru se vor desfasura in doua sesiuni, structurate astfel: cursuri de initiere (pentru debutanti), intre orele 14.00 – 15.30, respectiv cursuri de aprofundare (pentru persoanele deja familiarizate cu sistemul Laban), intre orele 16.00 – 17.30. Modulul de initiere in tehnica notatiei dansului in sistem Laban cuprinde: notiuni teoretice fundamentale ale kinetografiei, dar si exercitii practice: notatie, lectura, reconstructie dupa partituri extrase din diverse repertorii. Vor fi abordate urmatoarele subiecte: scurt istoric al sistemelor de notatie a dansului; mijloacele grafice de scriere ale kinetografiei; analiza gestului ca determinant al semnului ales; transfer si gest din perspectiva centrului de greutate; saltul si giratia, rotatia membrelor in economia gestului dansant; plasare in spatiu si traseul la sol al miscarii; semne aditionale in ortografia notatiei (cantitate, forta, repetitie).
Modulul de aprofundare a cunostintelor (dedicat persoanelor care au participat la editia 2023 a workshopului sau celor care cunosc sistemul Laban din alte surse) va relua principiile si notiunile de baza ale sistemului, dar se vor aborda si detalii suplimentare de notare a transferurilor si gesturilor. Curricula acestui modul cuprinde, de asemenea: studierea partilor corpului in raport cu diferitele lor posibilitati de miscare, modalitatile de scriere a miscarilor de grup, precum si diferitele posibilitati de a preciza modul de constituire a grupului. O importanta deosebita va fi acordata exercitiilor practice de citire de partituri si de scriere.
Cursantii vor primi, la finalul workshopului, un atestat de participare. Informatii despre programul sedintelor de lucru vor fi comunicate participantilor in apropierea evenimentului.

Notatia de dans este reprezentarea simbolica a miscarii si formei dansului uman, folosind metode precum simboluri si figuri grafice, cartografierea traseelor, sisteme numerice si notatii de litere si cuvinte. Au fost inventate, de-a lungul timpului, mai multe sisteme de notatie de dans, dintre care multe sunt concepute pentru a documenta tipuri specifice de dans, in timp ce altele au fost dezvoltate pentru a capta spectrul mai larg al potentialului de miscare umana. Preocupata de caracterul efemer al reprezentarii scenice, lumea dansului a cautat o modalitate de fixare a actului dansant pentru posteritate. Inca din secolul al XV-lea, interesul pentru memorie s-a materializat in sisteme de scriere mai mult sau mai putin abstracte, prin care a fost creata o biblioteca de dansuri codificate. Lucrarea lui Raoul-Auger Feuillet, „Coregrafia sau arta de a descrie dansul prin semne si figuri”, publicata in 1700 („Chorégraphie, ou l'art de décrire la danse par caractères, figures et signes démonstratifs”), reprezinta nasterea unei adevarate scriituri a dansului. Datorita acestui sistem de notatie s-a putut reconstitui repertoriul epocii baroce. In secolele urmatoare, numeroase alte sisteme au fost create, care au permis pastrarea, transmiterea si cunoasterea operelor trecutului. Dupa 1900, sub influenta cronofotografiei si a biomecanicii, se trece la un decriptaj analitic al miscarii.

Ca rezultat al acestor descoperiri, Rudolf von Laban publica, in 1928, „Kinetographie Laban”, in care inventeaza un nou mod de a gandi corpul in miscare. Autorul sistemului isi propune si reuseste sa creeze o adevarata biblioteca non-verbala de opere dansante. Scriitura Laban are un dublu rol: acela de memorie a operelor, care se impune in mod evident, dar si acela mai putin perceptibil, de unealta de analiza a evolutiei corpului in spatiu. La un nivel superior, sistemul permite relevarea elementelor stilistice specifice. Principiile fundamentale ale kinetografiei sunt gravitatea (transferul greutatii corpului) si spatiul (posibilitatea partilor corpului de a se misca in directii diferite). Datorita caracterului sintetic al semnelor dezvoltate de Laban, care au la baza posibilitatile generale de miscare ale corpului uman, dincolo de orice cod, sistemul este in permanenta evolutie, adaptandu-se la noile tehnici ale dansului. Sistemul Laban poate fi, de asemenea, folosit in multiple alte domenii: teatru, sport si terapie prin miscare.

Pedagog si coregraf, Roxana Barbacaru a urmat cursurile Liceului de Coregrafie din Bucuresti si ale Facultatii de Litere, sectiunea Romana-Franceza. Si-a continuat studiile la Paris, Sankt Petersburg si Moscova. Detine o diploma in pedagogie obtinuta la Opera din Paris si in notatia dansului in sistem Laban la Conservatorul National Superior de Muzica si Dans din Paris. In calitate de profesor de dans, a colaborat cu scoala reputatului coregraf si dansator francez Roland Petit si a format tinere generatii de artisti in lumea dansului in cadrul Scolii Operei din Paris si al marilor conservatoare pariziene. A organizat si a patronat conferinte multimedia si workshopuri in Franta, Belgia, Danemarca, Africa de Sud si Italia.
Membru fondator si presedinte al ONG-ului „Envol des Signes”, Roxana Barbacaru a notat coregrafii de dans de caracter si s-a specializat ulterior in reconstructie de balete dupa partituri Laban si in pedagogia sistemului.

Eveniment organizat de Primaria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, in parteneriat cu Envol des Signes si scoala de dans Gestes.


ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz in aer liber din Capitala, Bucharest Jazz Festival, si al Zilelor Bucurestiului.
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate