Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 septembrie 2024
Recomandări
„Caravana filmului românesc – Cartea și filmul” ajunge, pentru prima dată, la Petroșani
(Cinema)
La sfarsitul lunii mai, cand primavara se ingana cu vara, Caravana filmului romanesc ajunge, pentru prima data, in Municipiul Petrosani, cu o selectie de filme pentru toate gusturile si toate varstele. Primaria Municipiului Petrosani invita publicul de toate varstele in Parcul „Comunitatea Europeana” (langa Teatrul Dramatic „I D Sarbu”), in perioada 24 – 26 mai, pentru a viziona unele dintre cele mai frumoase filme romanesti.
Cine nu isi aduce aminte de  replicile savuroase ale indragitului trio de infractori marunti: Gogu Steriade (Dem Radulescu), Trandafir (Puiu Calinescu) si Patraulea (Jean Constantin) din celebra serie „B.D. – Brigada Diverse”? Dar de sarmul lui Nea Marin Juvete atat de usor de confundat cu miliardarul american Marlon Juvett? Sau de Nica, nazdravanul copil care fura ciresele matusii Marioara?

Programul proiectiilor incepe vineri, 24 mai, de la ora 21.00, cu filmul „Nea Marin miliardar” regizat de Sergiu Nicolaescu, dupa un scenariu scris de Vintila Corbul, Eugen Burada si Amza Pellea. Alegerea acestui film pentru a deschide programul „Caravanei filmului romanesc” la Petrosani nu este una intamplatoare. De exemplu, potrivit unui clasament realizat in 2006, de catre Uniunea Autorilor si Realizatorilor de film din Romania, „Nea Marin miliardar” se afla pe primul loc in topul celor mai vizionate filme romanesti din toate timpurile. Alaturi de Amza Pellea, mai pot fi vazuti Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Stefan Mihailescu Braila, Sebastian Papaiani.

Sambata, 25 mai, de la ora 21.00, publicul se va putea intalni cu inegalabilii Toma Caragiu, Dem Radulescu, Puiu Calinescu si Jean Constantin si vor putea urmari aventurile acestora in „Brigada diverse la munte si la mare” (regia: Mircea Dragan).
Duminica, tot de la ora 21.00, spectatorii de toate varstele sunt invitati sa umareasca aventurile lui Nica a Petrei, asa cum le-a descris Ion Creanga si cum le-a asezat, in rama ecranului cinematografic, maestra filmului pentru copii, Elisabeta Bostan, in „Amintiri din copilarie”. In filmul care a castigat in 1965 Premiile speciale ale Juriilor la Festivalurile Internationale de Film de la Gijon (Spania) si La Plata (Argentina), marele povestitor Ion Creanga (interpretat de inegalabilul Stefan Ciubotarasu) isi aminteste cu nostalgie de copilaria sa petrecuta in satul Humulesti si de toate necazurile pe care si le atragea singur, cautandu-le, cu inteligenta sa solutii. Peste cinci milioane de spectatori a avut acest film, ceea ce, pentru o productie cinematografica romaneasca, este imens. Dar calitatea filmului explica, desigur, audienta lui.

Poate pentru cei mai multi dintre cinefili aceste titluri reprezinta doar o ocazie potrivita de a le revedea si de a retrai macar pentru cateva ore parfumul vremurilor de altadata, dar si de a se reintalni cu generatia de aur a teatrului si filmului romanesc. Insa, pentru tinerii spectatori ele pot fi o oportunitate deosebita de a descoperi valori autentice din istoria cinematografiei noastre. Si, de ce nu? - de a se intalni cu umorul de calitate in cele mai variate forme ale sale: de situatie, de limbaj, de caracter sau de nume. De fapt, acesta este si principalul scop al proiectului cultural „Caravana filmului romanesc – Cartea si filmul / Capodopere ale cinematografiei nationale”. Acela de a promova filmul romanesc, aducand un omagiu cinematografiei nationale si cineastilor romani, fiind singura caravana, din toate timpurile, care promoveaza exclusiv filmul romanesc.

La toate proiectiile din cadrul „Caravanei filmului romanesc” accesul publicului este liber,  in limita locurilor disponibile!

In cazul in care vremea va fi nefavorabila pentru vizionarea in aer liber, proiectiile vor avea loc la Cinema „Serban Ionescu”, cu incepere de la ora 19.00.

Programul complet al „Caravanei filmului romanesc” la Petrosani – Parcul „Comunitatea Europeana” (langa Teatrul Dramatic „I.D.Sarbu”) este urmatorul:

Vineri, 24 mai, ora 21.00:
NEA MARIN MILIARDAR

Regia: Sergiu Nicolaescu;
Cu: Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Stela Popescu
comedie / 1979 / 88 de min.

Sambata, 25 mai, ora 21.00:
B.D.  LA MUNTE SI LA MARE

Regia: Mircea Dragan;
Cu: Toma Caragiu, Dem Radulescu, Puiu Calinescu, Jean Constantin
comedie / 1971 / 102 min.

Duminica, 26 mai, ora 21.00:
AMINTIRI DIN COPILARIE

Scenariul si regia: Elisabeta Bostan;  
Cu: Stefan Ciobotarasu, Ion Bocancea, Corina Constantinescu, Emanoil Petrut
aventuri / 1964 / 68 min.

***

Scopul „Caravanei filmului romanesc – Cartea si filmul / Capodopere ale cinematografiei nationale”, proiect aflat la a XII-a editie, este acela de a promova filmul romanesc, aducand un omagiu cinematografiei nationale si cineastilor romani, fiind singura caravana care promoveaza exclusiv filmul romanesc din toate timpurile. „Caravana filmului romanesc” aduce filmul romanesc in atentia spectatorilor, promovandu-l intr-o maniera accesibila. Filme de patrimoniu si succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate orasele tarii, mari si mici, in spatii diverse. Aceste evenimente, rememorand marile momente ale istoriei si ale prezentului filmului romanesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tanar si le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creatii cinematografice romanesti.

***

Asociatia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), in parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) si Digifilm Design, a organizat, incepand din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel national, prin cele doua sectiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei nationale si Cartea si filmul.
In cei unsprezece ani de existenta, Caravana filmului romanesc a ajuns in peste 45 de orase, avand un numar aproximav de 200.000 de spectatori si consemnand peste 3.000 de referiri in presa locala si nationala. In cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistica si tehnica de exceptie, fiind refacute ca sunet si  imagine.

***

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul National al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineastilor din Romania, DACIN SARA – Drepturi de Autor in Cinematografie si Audiovizual – Societatea Autorilor Romani din Audiovizual, ANF - Arhiva Nationala de Filme;

La Petrosani, proiectul este realizat cu sprijinul Primariei Municipiului Petrosani.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate