Lucrări de la opt artiști români și internaționali, în expoziția AfterLand, de pe 4 iunie 2024, la Rezidența9 din București | |
(Arte vizuale) |
Asociatia Qolony - Colonia pentru arta si stiinta propune publicului din Bucuresti AfterLand, o expozitie cu vernisajul pe data de 4 iunie, incepand cu ora 19.00, gazduita de Rezidenta9, in cadrul careia sunt reunite lucrari ale unui grup international de artisti preocupati de intersectiile dintre arta, stiinta si natura. |
Fiecare dintre cei opt artisti au o afinitate deosebita fata de apa, privind-o dintr-o multitudine de unghiuri de abordare, la fel de variate ca valentele simbolice ale elementului insusi. De la intelegerea primordiala a apei ca sursa fizica si spirituala a vietii, inspre ecosisteme si biodiversitate, prin perspectiva socio-politica in care apa este un teren de lupta pentru puteri militare si economice, pana la conexiunile aproape „imposibil de deosebit de magie” intre cibernetica si fluide, expozitia AfterLand este un efort unic de revelare si de creare de context, la confluenta dintre felurite discipline si mentalitati. Expozitia va putea fi vizitata pana pe 26 iunie.
Clara Boj si Diego Diaz (Spania) construiesc pornind de la experienta lor ca participanti in Mar Menor, o cercetare interdisciplinara aplecata asupra lagunei spaniole, un spatiu cu o biodiversitate unica, aflat intr-o stare de deteriorare semnificativa. Mark IJzerman este un artist olandez, castigator al bursei Starts4water in anul 2022, a carui practica se apleaca asupra conceptului de „antropocen”, era geologica a impactului uman asupra ecologiei. Sébastien Robert (Franta/Olanda) calatoreste in jurul lumii inregistrand sunete amenintate cu disparitia, fie din pricina globalizarii, a schimbarilor climatice, sau a oricarui alt impact uman. Floriama Candea (Romania) exploreaza in lucrarile sale posibilitatile unui viitor sustenabil, meditand asupra relatiilor dintre specii, dintre natural si artificial, dintre uman si tehnologic. Robertina Sebjanic (Slovenia) este unul dintre cei mai importanti actori europeni in proiecte culturale de ecologie a apei. Nu in ultimul rand, Ioana Vreme Moser (Romania/Germania) lucreaza la confluenta dintre comentariul socio-economic, electronica si stiinta, incluzand cercetari asupra unor computere fluidice.
Clara Bog & Diego Diaz Reset Mar Menor
Clara Bog & Diego Diaz Reset Mar Menor
Pe langa expozitia colectiva in cadrul careia lucrarile unora dintre acesti artisti vor fi accesibile pentru prima oara publicului din Romania, proiectul AfterLand presupune si o mica excursie de cercetare si documentare in diferite localitati din Delta Dunarii, intre 5 si 8 iunie, cand echipa va vizita laboratoarele Institutului National de Cercetare-Dezvoltare din Delta Dunarii. Pe data de 9 iunie, artistii vor participa la un eveniment deschis publicului, gazduit tot la Rezidenta9, in parteneriat cu Quo Artis, o organizatie internationala cu sediul in Spania, dedicata promovarii legaturilor dintre arta, stiinte, tehnologie si ecologie, Artshare - o organizatie din Portugalia dedicata dezvoltarii de procese, produse si servicii care imbina practicile artistice si tehnologia si Obsolete Studio, o organizatie din Franta dedicata transdisciplinaritatii, prin initiative educationale si proiecte de cercetare.
CO_SONIC 38,144 km² Robertina Šebjanic
Ioana Vreme Moser Form for fluidic computer
Mark IJzerman & Sebastien Robert aasb at rewire by Stephan Kaffa
AfterLand se inscrie intr-un val foarte interesant de proiecte culturale din Romania care se pozitioneaza la confluenta dintre discursuri si mentalitati considerate pana nu demult in opozitie categorica. Complexitatea simbolica a apei reprezinta in acest context o oportunitate, un cadru in care oameni de stiinta, artisti si persoane interesate de tehnologie se pot inspira reciproc si pot oferi noi perspective si experiente publicului din Bucuresti.
Mai multe detalii despre proiect se gasesc pe site-ul https://qolony.eu/en/ si pe Facebook si Instagram.
Afterland este organizat de Asociatia Qolony -Colonia pentru arta si stiinta si este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN), de Institutul Francez din Romania si de Ambasada Regatului Tarilor de Jos.
Parteneri: Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii Tulcea, Quo Artis (ES), Artshare (PT), Obsolete Studio (FR).
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Qolony este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti, Romania, dedicata stimularii conexiunilor dintre arta, stiinta si tehnologie. Facand aluzie la coloniile bacteriene auto-organizate, Qolony actioneaza ca metafora pentru diversitatea vibranta a gandirii umane si pentru decolonizarea cunoasterii. Isi propune sa genereze in mod organic o retea colaborativa, o punte vitala intre profesionistii din aceste domenii. Qolony este ghidata de convingerea ca practicile transdisciplinare stau la baza dezvoltarii ideilor inovatoare, contribuind la construirea unui viitor mai inclusiv si mai sustenabil. In acest scop, Qolony sprijina activ si faciliteaza diverse evenimente, precum expozitii, conferinte, discutii artist - cercetator si rezidente artistice, toate concentrate in jurul intersectarii cercetarii stiintifice si creatiei artistice.
. | |
|
|