Acum niște ani |
21 noiembrie 2024 |
1694 • |
Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778) |
1783 • |
În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald |
1784 • |
Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea |
1877 • |
Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete |
1895 • |
Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927) |
1898 • |
Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967) |
|
|
Cyber-Body-Systems: Open Research & Open Call pentru testarea interacțiunilor cu tehnologia și a impactului acestora | | (Știință) | Cyber-Body-Systems, un nou proiect de cercetare si productie artistica al Asociatiei Marginal, concentrat pe relatia dintre oameni si tehnologie, dar si asupra modului in care o percepem, anunta prima etapa, dedicata publicului, precum si apelul deschis pentru alegerea unui performer/ dansator care sa se alature echipei creative. In perioada 23-30 iunie, intre orele 12-16:00, la Centrul National al Dansului (Bulevardul Marasesti 80-82), publicul din Bucuresti are ocazia sa participe activ la Cyber-Body-Systems Open Research, un eveniment in cadrul caruia vor fi prezentate o serie de tehnologii, experimente si exercitii performative. | Explorari ale modului in care corpul uman poate fi folosit pentru a desena cu ajutorul unor senzori sau exercitii inedite prin utilizarea realitatii virtuale (VR) reprezinta o parte din activitatile la care publicul este asteptat. Participarea este gratuita!
„Cyber-Body-Systems Open Research este prima etapa intr-un proiect de cercetare artistica in care vrem sa vedem cum ajungem sa cream sens pentru tehnologia care ne inconjoara, din ce in ce mai mult, in diferite forme. In continuarea proiectului DIGI-Sense, initiat de Universitatea Johannes, care a investigat timp de trei ani cum reactionam si traim alaturi de roboti, senzori si elemente din mediul digital, continuam acest proiect in Romania. In aceasta prima etapa vom reitera din experientele anterioare, deoarece vrem sa vedem daca exista si care sunt diferentele intre Romania si Austria, iar aportul publicului este esential, pentru ca ne va oferi un punct de plecare fundamental pentru instalatia pe care o vom dezvolta in Cyber-Body-Systems. Printr-o serie de exercitii performative, care pun corpul in prim plan, vom vedea cum intelegem si cum interactionam cu tehnologia, care sunt elementele care ne ajuta si care ne incurca in acest proces, pentru a putea analiza schimbarile fundamentale care se produc social si economic in jurul nostru, dincolo de tot hype-ul legat de AI, VR si metaverse.” - explica Andrei Tudose, curator si manager cultural, co-fondator Marginal.
Drawing Exercises Antoni Rayzhekov, DIGI-SENSE project
Structurat ca un program de rezidenta pentru artisti si curatori romani si internationali, in parteneriat cu Institute of Business Informatics din cadrul Linz Institute of Technology (JKU, AT) si Centrul National al Dansului Bucuresti, Cyber-Body-Systems reprezinta continuarea si extinderea in Romania a unui program de cercetare si creatie artistica inceput in urma cu doi ani in cadrul JKU Linz - “Digital Sensemaking” (DIGI-Sense). Claudia Schnugg (AT, initiatoare DIGI-Sense) si Andrei Tudose (RO, director artistic) vor coordona o echipa internationala formata din rezidenti - intre care doi artisti romani (Cip Facaeru/ VR si un performer ales prin apel deschis) si un artist austriac (Daniela Brill/ artist vizual) - alaturi de Alexandra Sofonea, consultant stiintific, in colaborare cu gazdele rezidentei (JKU Linz, CNDB Bucuresti) pentru realizarea unei cercetari aplicate, urmate de dezvoltarea unei instalatii performative si interactive, care va fi prezentata publicului din Bucuresti, respectiv din Linz. Astfel, pe parcursul Cyber-Body-Systems Open Research de la Bucuresti, reactiile si feedback-ul de la publicul de toate varstele, artisti, specialisti si pasionati de tehnologie si arta, vor constitui elemente active in dezvoltarea si productia ulterioara a unei instalatii performative colective.
Apel deschis pentru performeri/ Open Call Cyber-Body-Systems
Pana pe data de 16 iunie, artistii (performeri, dansatori), interesati sa se alature echipei creative, care vor participa in cadrul viitoarei rezidente Cyber-Body-Systems intr-un proces creativ transdisciplinar, sunt invitati sa isi transmita solicitarile de inscriere (o scurta scrisoare de intentie), alaturi de CV prin email la change@marginal.ro.
Participantii selectati vor fi invitati in timpul testelor publice pentru o zi de discutii si experiment. Performerul care va fi ales de echipa artistica pana pe data de 30 iunie se va alatura proiectului in cadrul caruia va fi creata o instalatie performativa originala, despre modul in care putem intelege tehnologia care ne inconjoara, prin embodiment.
Mai multe detalii pe site-ul oficial: https://marginal.ro/project/cyber-body-systems/
Drawing Exercises by Antoni Rayzhekov, presented at NOVA Festival in Bucharest, DIGI-Sense Phase 2
Asociatia Marginal este organizatie culturala non-profit care urmareste sa sustina, sa promoveze si sa extinda punti intre artisti si diversi agenti din alte domenii, cu accent asupra stiintelor umaniste, respectiv implicatiile stiintei si tehnologiei in structurile socio-culturale.
Sabina Suru, artista post-digitala, alaturi de Andrei Tudose, manager cultural si curator, constituie echipa nucleu a Marginal, al carei scop este agregarea unei retele colaborative care sa (re)uneasca domenii care nu sunt intotdeauna asociate artei - cum sunt stiinta si tehnologia - si publicul, printr-un mod participativ, care sa puna sub semnul intrebarii problematici societale actuale si paradigma inca prezenta a publicului-spectator.
Daniela Brill Estrada, artist si cercetator din Bogota, locuieste in Viena. Interesata de complexitatea stiintei si estetica structurilor non-ierarhice, exploreaza originea vietii, astrobiologia si fizica vietii. Foloseste materia in schimbare pentru a discuta taxonomiile culturii vestice legate de viata si non-viata.
Ciprian Facaeru, asistent de cercetare la CINETIc, UNATC si cofondator al Augmented Space Agency, studiaza designul scenografic pentru tehnologii media interactive si XR. Arhitect de spatii virtuale si artist new media, in cercetarea sa se concentreaza pe tehnologiile emergente new media si impactul lor social.
Alexandra Sofonea, cercetatoare multidisciplinara si psiholog, colaboreaza cu LDCAPEI. Abordeaza psihologia actorului si sanatatea psiho-emotionala in doctorat si foloseste metode din neurostiinta si psihologie. Lucreaza ca asistenta de cercetare in neurostiinte si facilitator NET cu adolescenti.
Dr. Claudia Schnugg, cercetatoare si curatoare independenta, este experta ArtScience la Joint Research Center, Ispra. Specializata in proiecte art & science, exploreaza interventiile artistice in contexte sociale si organizationale. A colaborat cu institutii ca Science Gallery, European Space Agency si Ars Electronica.
Andrei Tudose, curator si manager cultural, co-fondator Marginal si VAGon. Dezvolta proiecte la intersectia arta, stiinta si tehnologie, promovand schimbari societale pozitive. Cu o abordare transdisciplinara bazata pe marketing, sociologie si studii vizuale, faciliteaza explorarea artistica si discutiile critice despre probleme contemporane.
Cyber-Body-Systems este cofinantat de Administratia Fondului Cultural National - AFCN.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National.
AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Parteneri: Centrul National al Dansului Bucuresti, Johannes Kepler University Linz - Institute of Business Informatics - Data & Knowledge Engineering, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucuresti, Forumul Cultural Austriac, Augmented Space Agency.
. | |
|
|
|
|