Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 septembrie 2024
Recomandări
Proiectul de cercetare artistică multidisciplinară All Sorts of Care aduce la Cluj-Napoca noi perspective asupra conexiunilor dintre corp, dans și vârstă
(Arte vizuale)
Asociatia Developing Art organizeaza, in parteneriat cu Casa Tranzit Cluj-Napoca, a doua rezidenta artistica din cadrul proiectului All Sorts of Care, intitulata The numbness of your feet and the beauty of your hands. Perspectives on age, body and dance, sustinuta de coregrafa Andreea Novac intre 10 si 23 iunie, cu participarea medicului gerontolog Iulia Enache.
All Sorts of Care porneste de la cartea „The Care Manifesto: The Politics of Interdependence”, publicata de un colectiv de cercetatori la editura canadiana Verso in anul 2020, lucrare care subliniaza necesitatea unei revolutii in mentalitatea contemporana, evidentiind faptul ca actiunea de a ingriji trebuie sa isi revendice un loc central in gandirea noastra si a deciziilor pe care le luam. Astfel, echipa Developing Art construieste pe fundatia stabilita deja de o serie de proiecte anterioare, focalizandu-si activitatea la intersectia dintre discipline artistice si stiintifice, propunand pe parcursul acestui an trei rezidente de cercetare artistica. Cercetarea se opreste asupra relatiilor dintre corp, miscare si ras, asupra relatiilor dintre corp, identitate si natura, iar in rezidenta artistica de la Cluj-Napoca, asupra legaturilor dintre corp, miscare si varsta. Aici, coregrafa Andreea Novac va explora o serie de intrebari legate de perceptii personale si constructe sociale/culturale despre corpurile care inainteaza in varsta: Cum resimtim varsta psihic si corporal, cum o percepem si ne (auto) evaluam performantele, cum (mai) vorbim si cum (mai) dansam, ce ramane si ce se pierde.


Andreea Novac este artista independenta, coregrafa si performer. A studiat Psihologia la Universitatea Bucuresti si apoi Coregrafia la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” Bucuresti (licenta, master, doctorat). Spectacolele ei au fost prezentate in diferite contexte nationale si internationale. Rezidenta „The numbness of your feet and the beauty of your hands - perspectives on age, body and dance” marcheaza a treia etapa in cercetarea despre relatia dintre corp, varsta si miscare pe care coregrafa a inceput-o anul trecut, cu rezidente artistice la AADK - Portugalia si Areal - Spatiu pentru Cercetare Coregrafica, Bucuresti.

Rezidenta include un atelier de dans intitulat „What a body can do”, sustinut de Andreea Novac la OM Centru Coregrafic, pe 15 iunie, intre orele 12:00 - 15:00 - trei ore in care participantii vor fi ghidati in explorarea unor practici coregrafice si a unor principii de miscare, experimentand situatii si contexte care duc la imbogatirea corporalitati, sensibilitatii si creativitatii in miscare. Rezidenta va lua sfarsit cu o prezentare publica a rezultatelor cercetarii, pe 23 iunie, ora 19:00, la Casa Tranzit.

All Sorts of Care a debutat in luna martie la Timisoara, cu o rezidenta artistica propusa de Irina Marinescu, a carei practica artistica se imbina cu interesul pentru procesele terapeutice, explorand rasul si efectele sale, atat sub aspectul miscarilor specifice, abordate din perspectiva dansului, cat si prin prisma psihologiei, ca un catalizator al starii de bine si al insanatosirii, incluzand totodata si perspectiva sociala, ca liant al comunitatilor si ca mecanism de interactiune si de detensionare.

In luna iulie, proiectul va continua cu cercetarea site-specific a artistei Alina Usurelu, in localitatea Socolari din judetul Caras-Severin. Fundamentata pe date stiintifice din botanica, permacultura si silvicultura, prin aportul Anastazijei Dimitrova (Macedonia de Nord, doctor in inginerie forestiera), explorarea pune sub semnul intrebarii separarea dintre „om” si „natura”, integrand experienta subiectiva a unui performer al carui mediu de experimentare creativa - corpul - este in mod incontestabil parte din natura.

Impletirea cunoasterii stiintifice cu cea artistica, bazata pe observatie si subiectivitate, este un obiectiv fundamental al rezidentelor artistice din cadrul All Sorts of Care, iar echipa completa va deschide rezultatele procesului de cercetare catre public intr-un nou context, printr-un eveniment care va reuni cele trei directii de explorare artistica si stiintifica in spatiul Galeriei Centrului De Resurse in Fotografie, la Bucuresti, pe 14 septembrie.

Developing Art propune asadar o paradigma nuantata, in care granitele dintre performer, cercetator si public devin permeabile, deschizand poarta catre surse de intelegere si de inspiratie mai variate si mai bine integrate.
Detalii despre proiectul All Sorts of Care se gasesc pe pagina de Facebook We are Developing Art.
All Sorts of Care este un proiect al Asociatiei Developing Art, cofinantat de Administratia Fondului Cultural National - AFCN.
Parteneri Institutionali: Casa Tranzit, OM Centru Coregrafic, Casa Thea, Centrul de Resurse in Fotografie,  Faber, Cronic Love Productions.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.




.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate