Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 septembrie 2024
Recomandări
Festivalul Impuls 2024: Legacy
(Fotografie)
Institutul Francez din Romania la Timisoara organizeaza Festivalul Impuls 2024: Legacy. Editia 2024 a festivalului Impuls, care se desfasoara din 2017, isi propune sa contribuie la transformarea cartierului Fabric intr-o scena culturala atractiva si dinamica, cu o varietate de activitati pentru toate categoriile de public.
Proiectul vine ca o incununare a actiunilor noastre, in anul in care se celebreaza centenarul relatiilor culturale franco-romane. Acesta subliniaza angajamentul pe termen lung al Institutului Francez de a construi punti intre culturi si de a promova diversitatea artistica. Festivalul Impuls va incuraja crearea de legaturi intre artistii europeni si publicul local si va spori implicarea comunitatii in regenerarea urbana a cartierului.

Anul acesta, festivalul este structurat in jurul a trei actiuni-cheie.

Intre 07 si 30 iunie, expozitia fotografului francez Mathieu Pernot va lua fiinta la Palatul Stefania, unde va prezenta o serie de lucrari realizate in urma cu 25 de ani in timpul unei sederi de trei luni in randul comunitatilor de rromi. Vernisajul va avea loc vineri 07 iunie, la ora 18:00 si face parte dintr-un program artistic comun cu HEI (House of European Institutes). Pentru a facilita accesul la lucrarile expuse, va fi disponibila medierea culturala in timpul programului de vizitare: miercuri - vineri 15:30-19:30, sambata - duminica 13:00-19:00. Intrarea va fi libera.

In acelasi timp, intre 10 si 14 iunie, tot la Palatul Stefania, muzeul digital Micro-Folies, care reuneste peste 500 de capodopere din 12 institutii culturale si muzee, va oferi vizitatorilor posibilitatea de a descoperi opere de arta faimoase, la un click distanta.

Pe 20 iunie, inspirat de traditia franceza a Fête de la Musique, un concert de muzica de dans cu influente balcanice sustinut de grupul francez "Bal de poche" va avea loc in Piata Traian.

Mathieu Pernot: Voyage en Roumanie – expozitie de fotografie

Imaginile din aceasta expozitie au fost realizate in timpul unei vizite in Romania in 1998. In timpul acestei calatorii, care constituie un episod singular in opera autorului, Mathieu Pernot a impartasit viata de zi cu zi a familiilor de rromi din Timisoara si din satele de la granita cu Ungaria.

Timp de trei luni, el a strabatut tara pentru a se intalni cu aceasta comunitate, realizand portrete si imagini ale diversitatii habitatului lor: corturi ridicate pentru activitatile nomade sezoniere, case construite in satele din mediul rural romanesc si palate spectaculoase construite in anumite orase. Caracterul frontal al incadrarilor si absenta efectelor in imagini plaseaza aceste lucrari in traditia fotografiei documentare.

Tinut multa vreme confidential, acest proiect a fost expus pentru prima data la aproape 20 de ani de la realizarea sa. Surprinse cu o camera Rolleiflex, aceste imagini ilustreaza o alta epoca a practicii fotografice, evocand memoria intalnirilor trecatoare, puterea locurilor si forta chipurilor oamenilor.

Mathieu Pernot s-a nascut la Fréjus in 1970. Locuieste si lucreaza la Paris. Dupa studii stiintifice, s-a inscris la École nationale supérieure de la photographie din Arles, pe care a absolvit-o in 1996.
 
Lucrarile sale isi au radacinile in fotografia documentara, dar se abat de la protocoalele acesteia pentru a explora forme alternative si a construi naratiuni cu mai multe voci. Artistul lucreaza in serii, fiecare dintre ele oferind un punct de vedere asupra marilor probleme politice si sociale care zguduie societatea, in relatia sa cu periferia.

Lucrarile sale au facut obiectul unei expozitii personale la Jeu de Paume, in 2014 si al unei retrospective la Fundatia Mapfre din Madrid, in 2023. Este autorul a aproximativ cincisprezece monografii. A fost distins cu premiul Nadar in 2013 si cu premiul Niepce in 2014. In 2019, a primit premiul Henri Cartier Bresson pentru un proiect in Orientul Mijlociu, pe urmele familiei sale si a istoriei recente a regiunii.


Organizator: Institutul Francez din Romania la Timisoara
Cu sprijinul: Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara
Parteneri culturali: Asociatia Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbana, Asociatia Cetatean de Traian, Comunitatea Evreilor din Timisoara, Facultatea de Arte si Design, Le Plus Petit Cirque du Monde

Proiectul face parte din Programul cultural national „Timisoara Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul Legacy Timisoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate