Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 octombrie 2024
Recomandări
Expoziție și lansare de carte: arhitectul Mirel Leventer prezintă „ARHimagini Club A”, cea mai bogată arhivă de imagini din perioada de glorie a clubului A
(Fotografie)
Incepand din 3 octombrie, la ARCUB. Hanul Gabroveni se deschide „ARHIMAGINI CLUB A”, expozitie realizata de arhitectul Mirel Leventer ce documenteaza viata de student la Institutul de Arhitectura „Ion Mincu” din Bucuresti si evenimentele care au avut loc in Club A in perioada anilor 1969-1983.
Vernisajul expozitiei va marca si lansarea albumului de fotografie, cu acelasi titlu, „ARHIMAGINI” insotit de un film documentar montat din imaginile video recuperate de pe rolele de 16 mm, din arhiva personala a arhitectului.

Expozitia, organizata cu sprijinul Primariei Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, plaseaza manifestarile culturale organizate in Club A intre austeritatea evenimentelor politice romanesti din anii ‘70 si evenimentele care au marcat viata internationala, precum: Festivalul de Muzica Pop si Folk, primul eveniment de anvergura al clubului, din 1969, anul in care Mirel Leventer intra la facultate, iar in lumea libera incepea festivalul Woodstock si pasea primul om pe luna.

Colectia privata de fotografii si filme Mirel Leventer este cea mai bogata arhiva de imagini din perioada de glorie a Clubului A, 1969–1989, cand functiona ca un club (semi)clandestin si exclusivist, fondat si administrat de studentii Institutului de Arhitectura din Bucuresti (azi, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”) si pastreaza memoria unui loc esential pentru cultura alternativa a tinerilor din ultimele doua decenii de comunism romanesc.

Clubul A a fost o oaza de libertate creata intr-un subsol din centrul istoric al Capitalei comuniste cu scopul de a putea organiza spectacole, dezbateri si concerte care sa constituie o alternativa la cultura promovata oficial, si sa ofere tinerilor un loc in care sa se poata comporta ca si cum ar fi liberi.

Imaginile lui Mirel Leventer ajung la noi ca dintr-o alta constelatie, cu tineri fericiti inghesuiti la un subsol intr-un spatiu mic, dar care se simteau MARI” spune Andrei Zinca, regizor de film.

Mirel ne ofera in dar un act de dezvaluire, conservare si rememorare a unei arhitecturi austere dar nu lipsite de spontaneitate, a ceea ce a fost un curent subteran de rezistenta si speranta, ce a insufletit acest spatiu unic cunoscut sub numele de Club A” scrie Dana Maitec, artist fotograf in cartea Arhimagini.

Expozitia „ARHIMAGINI CLUB A”, poate fi vizitata in perioada 3-13 octombrie 2024, la ARCUB - Hanul Gabroveni, Sala Librarie din strada Lipscani nr. 84-90, si este deschisa de marti pana duminica, intre orele 12:00- 20:00, accesul publicului fiind liber. In zilele de luni, expozitia este inchisa.

Mirel Leventer a absolvit Liceul Ion Luca-Caragiale in 1969 si Institutul de Arhitectura „Ion Mincu” din Bucuresti (actuala Universitate de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”) in 1975. Are o experienta profesionala bogata; a urmat mai multe cursuri de perfectionare profesionala, atat in tara, cat si in strainatate.
Intre 1985 si 1993 a locuit in Israel; in prezent are dubla cetatenie, romana si israeliana. Semnatura sa de arhitect se regaseste pe mai multe constructii de anvergura, atat din tara, cat si din strainatate, o buna parte dintre acestea in Israel. Este membru al Clubului A din Bucuresti si a fost coordonatorul cineclubului acestuia intre anii 1970 si 1975, in perioada in care era student al Facultatii de Arhitectura.
Este pasionat de publicitate, productie video, alpinism, calatorii si istoria filmului. Isi mentine vie placerea de a face fotografii. Este o pasiune care, in cazul sau, dateaza deja de aproape jumatate de secol: „Fac poze din liceu, din clasa a opta chiar. Deci, cumva, cam dintotdeauna mi-a placut sa fac fotografii. Cand eram in liceu am participat, de altfel, la multe expozitii foto ale elevilor. Era si la un cerc de fotografie in liceu. Pe atunci, cercurile de fotografie erau mici institutii de amatori, unde invatam ce sa facem cu un aparat foto. Aveam un coordonator care in cazul nostru era profesorul de fizica, dar cercurile nu aveau nici o legatura speciala cu scoala. Un asemenea cerc ne incuraja sa ne dezvoltam o anumita pasiune; as putea spune ca aici s-au sadit „primele seminte” ale unei pasiuni,” care ulterior a generat colectia unica de fotografii si filme legate de Clubul A.


ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz in aer liber din Capitala, Bucharest Jazz Festival, si al Zilelor Bucurestiului.
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate