Mâine începe la Brașov LYNX Festival | |
(Arte vizuale) |
13 documentare despre natura, dintre care 9 in premiera nationala, 3 masterclass-uri, 5 expozitii de fotografie, 5 ateliere pentru copii si numeroase sesiuni de dialog cu publicul, la care vor participa invitati internationali, artisti locali si reprezentanti ai ONG-urilor de mediu, rezuma programul celei de-a doua editii a singurului festival de film documentar si fotografie de natura din Romania. LYNX Festival va incepe maine, 4 iunie, la Brasov. |
Rezervarile online pentru toate proiectiile de film au fost epuizate in doar cateva zile de la momentul in care programul oficial a fost anuntat, insa publicul iubitor de film si natura este asteptat direct la cinema, unde organizatorii vor mai putea oferi acces in functie de locurile ramase libere sau de anulari. Accesul la toate proiectiile si activitatile din cadrul festivalului este gratuit, insa, pentru a nu pierde locul in sala, biletul rezervat online trebuie scanat cu 15 minute inainte de inceperea proiectiei. Toti cei care au o rezervare si nu mai pot participa la proiectie, sunt incurajati sa trimita un mesaj pe unul din canalele oficiale de comunicare ale festivalului, pentru a da sansa altcuiva sa poata participa.
Programul complet: https://lynxfestival.ro/program-4-iunie
Gala de Deschidere a festivalului incepe marti, 4 iunie, la ora 18:00, la Cinema Astra, si va fi urmata de proiectia Songs of Earth (r. Margreth Olin), propunerea Norvegiei pentru premiile Oscar la categoria documentar. La final, publicul este invitat la o discutie amicala alaturi de Dan Dinu si Matei Truta, directorii festivalului, in care va fi dezbatut subiectul filmului pentru a intelege mai bine conexiunea noastra cu natura si modul inedit prin care este prezentata in documentarul produs de Win Wenders. Gala de Deschidere marcheaza si vernisajul FAF’23, cu imagini rezultate in urma concursului cu teme lunare Fotograful Anului Forona, expozitie care va putea fi vizitata pe tot parcursul festivalului in holul cinematografului.
Songs of Earth (c) Dag Asle Mykløen
„Rezervarile online la proiectiile de film au fost din nou epuizate in cateva zile de la punerea in vanzare. Fapt care ne bucura si ne face sa intelegem mesajul clar venit din partea publicului. Avem nevoie sa crestem si cu siguranta vom face pasi cu entuziasm in directia asta. Nu inainte de a ne bucura pe deplin alaturi de public de toate activitatile din cadrul programului LYNX de anul acesta!”, a declarat Matei Truta, directorul festivalului si vicepresedintele Asociatiei Romania Salbatica.
Matei Truta
A doua zi de festival ii aduce la dialog cu publicul pe Barbara si Christoph Promberger, directorii Fundatiei Conservation Carpathia, in sesiunea de Q&A planificata dupa proiectia Wolf (r. Cees van Kempen). Seara de 5 iunie se inchide cu o discutie cu Camelia Ionescu, coordonatorul programului de ape al WWF Romania, programata imediat dupa documentarul Mediterranean - life under siege / Mediterana - viata sub asediu (r. Fred Fougea), care prezinta o calatorie fascinanta prin lumea animalelor si a plantelor adaptate sa traiasca in zona Mediteranei, in ciuda impactului tot mai mare al activitatii umane.
Mediterranean - Life Under Siege
Joi, 6 iunie, la Centrul Cultural Apollonia (Sala „Doina Cornea”, et. 2, intrarea din strada Michael Weiss), de la 16:30, are loc vernisajul a 3 expozitii de fotografie realizate de membrii Forona (Organizatia Fotografilor de Natura din Romania) - Pasari rapitoare, Secrete din oaza urbana si Natura care te priveste. Fotografii care expun sunt Andrea si Razvan Alexandru Duta, László Potozky si Zoltán Gergely Nagy. Participantii la vernisaj au ocazia sa ii cunoasca pe autori si sa discute detalii despre expozitii, atat cu ei, cat si cu ceilalti membri Forona prezenti la festival. Expozitiile de fotografie vor fi deschise intre 6 - 9 iunie, intre orele 11:00 - 20:00.
La cinema, publicul se poate intalni in cea de-a 3-a zi de festival cu regizorul Zoltan Török care vine la Brasov pentru proiectia documentarului Wild Horses - a tale from the Puszta / Caii Salbatici - o poveste din Puszta. Filmat pe parcursul mai multor anotimpuri, filmul spune povestea unui manz Przewalski, singura specie de cal cu adevarat salbatic din lume, pentru a-i descoperi aventurile din Puszta maghiara. Spre seara iubitorii de film si natura se intorc acasa, in Romania, pentru proiectia Backyard Bears of Transylvania / Ursii de curte din Transilvania (r. Boas Schwarz), urmata de o discutie absolut necesara cu Mihai Pop, membru in IUCN Bear Specialist Group si in alte institutii de specialitate, precum ACDB (Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice), despre problema ursilor habituati si ce solutii pot fi implementate pentru a proteja atat viata ursilor, cat si a oamenilor.
Vineri si sambata, de la 10:00, la Tipografia (str. Postavarului, nr. 1), doritorii sunt asteptati la Nature Links - intalniri libere, de networking, cu organizatorii si invitatii speciali. Intrarea va fi libera, iar cei care prezinta un bilet valid in cadrul festivalului primesc 10% discount la consumatie.
Ultimul vernisaj din cadrul festivalului va avea loc vineri, 7 iunie, de la 11:30, pe aleea din fata Primariei, si este dedicat expozitiei Milvus Photocontest, cel mai important concurs de fotografie de natura din Romania, iar in cadrul sau vizitatorii vor avea ocazia sa discute cu unii dintre castigatorii editiei sau cu membrii juriului. Expozitia va ramane deschisa pentru public pana pe 28 iunie.
Cea de-a 4-a zi de festival se continua la Cinema Astra, de la 14:00, cu mult-asteptatul masterclass powered by Nikon Romania, „Chasing my Lost Spirit”, sustinut de unul dintre cei mai cunoscuti fotografi europeni de natura, danezul Morten Hilmer. Dupa ce participantii sunt purtati prin explorarea naturii prin lentila aventurii, a fascinatiei pentru lumea vie si a curiozitatii fata de alte culturi, sunt invitati sa ramana la proiectiile a 3 documentare: ambitiosul Our Nature / Natura Noastra (r. Dick Harrewijn, Pim Niesten & Maria Lise Van Lente), multi-premiatul Cactus Hotel/ Hotel Cactus (r. Yann Sochaczewski) si impresionantul Wild Transylvania / Transilvania Salbatica (r. John Murray & Jamie Fitzpatrick). Daca la primele doua publicul il va avea partener de dialog pe Dan Dinu, dupa premiera nationala Wild Transylvania acesta se va intalni cu regizorul si producatorul John Murray, care revine la Brasov, dupa ce a povestit despre productia documentarului inca de la prima editie a festivalului.
Proiectiile de film incep mai devreme sambata, 8 iunie: de la 11:30, la Cinema City, publicul poate vedea, intr-o experienta 3D de neratat, un documentar despre unul dintre cele mai misterioase teritorii ale Terrei, narat de Benedict Cumberbatch. Dupa proiectia Antarctica (r. Fredi Devas), urmeaza o sesiune de povesti cu Dan Dinu, care l-a cunoscut personal pe Jonathan Williams, producatorul filmului, si cu Codruta Florea, familiarizata cu zona Antarcticii, una dintre ultimele frontiere cu adevarat salbatice ale planetei.
Antarctica
De la ora 14:00 actiunea se muta inapoi la Cinema Astra cu masterclass-ul „Making of Transilvania Salbatica”, sustinut de John Murray si Cosmin Dumitrache si sprijinit de Consiliul Judetean Brasov, urmat la 16:00 de proiectia The Ravens Tale / Povestea corbului, care include o discutie libera cu regizorul Michael Schlamberger. De la 18:00 incepe Gala de Inchidere in cadrul careia, pe langa alte surprize pregatite, se va decerna Premiul Publicului pentru cel mai apreciat film din program. Acesta va avea o proiectie suplimentara, a doua zi, de la ora 20:00.
O initiativa marca Romania Salbatica, LYNX Festival are printre obiectivele sale principale sa creasca gradul de constientizare asupra importantei pe care natura o are in viata noastra, inca din primii ani. Astfel, ziua de duminica, 9 iunie, include o oferta generoasa de activitati pentru copii, toate cu componenta educationala. Acestea se vor desfasura la Cinema Astra, participarea este gratuita, in limita locurilor disponibile, in baza unei inscrieri care se poate face direct in locatie, incepand cu ora 09:30.
De la ora 10:00, copiii si tinerii de toate varstele sunt asteptati sa isi testeze cunostintele despre natura la un Quiz Romania Salbatica. Copiii intre 9 si 12 ani pot opta apoi pentru unul dintre cele doua ateliere care se desfasoara incepand cu 11:30 - Atelier de robotica pentru lilieci, unde participantii vor descoperi cat de importanti sunt liliecii in viata noastra si cum ii putem proteja cu ajutorul unor roboti pe care ii vor programa prin coduri de culoare (o initiativa desfasurata de Asociatia Krontechies in parteneriat cu Centrul pentru Cercetarea si Conservarea Liliecilor) sau Despre castor si zimbru, unde, prin sesiuni interactive si jocuri captivante, copiii sunt familiarizati cu cele doua specii, prin perspectiva activitatilor derulate de Fundatia Conservation Carpathia.
Copiii intre 10 si 16 ani pot participa, tot de la 11:30, la Urme de animale, un atelier pregatit de catre Asociatia Grupul Milvus, o activitate tip puzzle, in care vor descoperi sub ce forma isi lasa animalele amprenta in natura si vor invata sa recunoasca urme de animale si alte semne pe care acestea le lasa. Tot ei sunt asteptati In lumea pasarilor, de la ora 13:00 - un atelier foarte dinamic, in care vor afla mai multe lucruri despre diferite tipuri de cuiburi, in functie de fiecare specie de pasare. O parte din aceasta activitate se va desfasura in aer liber, in parcul din apropiere.
Tot duminica, 9 iunie, este programat si ultimul masterclass din programul festivalului: „Realizarea unui album de fotografie”, sustinut de la ora 11:30 de fotografii Dan Dinu, Daniel Mirlea, Dorin Bofan si László Potozky.
Proiectiile ultimelor documentare din program incep de la 14:30 si se vor incheia seara tarziu: Bison Land / Tinutul Zimbrului (r. Dan Dinu), urmat de Q&A cu Bogdan Papuc (directorul executiv al Asociatiei de Ecoturism din Romania); Together for Lynx / Impreuna pentru ras (r. Gregor Šubic & Timotej Vrtnik), urmat de Q&A cu Teodora Sin (Responsabil conservare si ecolog in cadrul ACDB), Nature Architects / Arhitectii Naturii (r. Dan Dinu), urmat de Q&A cu Adrian Aldea si Liviu Ungureanu (specialisti ai Fundatiei Conservation Carpathia pe subiectul reintroducerii speciilor salbatice disparute inapoi in natura). Festivalul se inchide cu proiectia speciala a documentarului care va castiga Premiul Publicului.
Arhitectii naturii
Arhitectii naturii
Toate detaliile despre documentare, vernisaje si activitatile din cadrul festivalului se regasesc pe site-ul oficial LYNX Festival.
***
Proiectul Romania Salbatica a luat nastere in 2010, la initiativa fotografului de natura Dan Dinu, iar printre proiectele realizate se numara cel mai amplu documentar despre natura Romaniei, lansat in 2021 si multi-premiat in festivaluri nationale si internationale, numeroase proiectii speciale cu scop educativ, expozitii de fotografie organizate in Romania si strainatate, un album de fotografie unic tiparit in 9.000 de exemplare din care aproximativ 10% au fost donate pentru a sprijini educatia, o aplicatie mobila cu peste 6.000 de utilizatori si o comunitate online interactiva de aproape 150.000 de utilizatori. Din 2022 initiativa a luat forma unei Asociatii, avand ca scop conservarea naturii prin informarea si educarea oamenilor cu ajutorul fotografiei si filmului documentar.
FORONA (Organizatia Fotografilor de Natura din Romania) a fost infiintata in 2015 cu scopul de a dezvolta si promova domeniul fotografiei de natura si de a sprijini conservarea zonelor naturale prin implicarea membrilor in proiecte ce vizeaza arta fotografica si protectia mediului. Din asociatie fac parte unii dintre cei mai cunoscuti si apreciati fotografi autohtoni, iar cei peste 130 de membri sunt implicati in diverse proiecte de conservare a naturii. Asociatia a sustinut pana acum 5 expozitii nationale itinerante in aer liber.
***
Festival organizat de Asociatia Romania Salbatica, Asociatia FORONA si Grupul Milvus.
Cu sprijinul: Conservation Carpathia, Garanti BBVA, Wildlife Management Consulting Parteneri: Primaria Municipiului Brasov, Consiliu Judetean Brasov, Centrul Cultural Apollonia, Cinema City, Nikon, Tipografia, Omelett, JUNO Wine Garden, Carpathian Sport, Euro Educational, Aries Travel, Micomis Travel, DeMedia, Cumpana
Recomandat de: Europa FM
***
. | |
|
|