Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 septembrie 2024
Recomandări
Premieră: Fundația Conservation Carpathia lansează „Arhitecții Naturii”, un film documentar despre revenirea castorilor și a zimbrilor în Munții Făgăraș
(Cinema)
Arhitectii Naturii surprinde povestea reintroducerii castorilor si a zimbrilor in Muntii Fagaras, prin efoturile Fundatiei Conservation Carpathia, si prezinta indeaproape cele doua specii si rolul acestora. Documentarul se lanseaza in premiera duminica, 9 iunie, ora 17:30, la cinematograful Astra din Brasov, in cadrul Lynx Festival.
„Arhitectii Naturii” este un documentar ce cuprinde patru episoade de scurt metraj care aduc in premiera imaginea revenirii zimbrilor si a castorilor in sudul Muntilor Fagaras, intr-un areal de unde au disparut in urma cu doua sute de ani. Documentarul este realizat de Dan Dinu, regizor cunoscut pentru proiectul „Romania Salbatica", si echipa NTD Film, impreuna cu echipa Fundatiei Conservation Carpathia, in cadrul proiectului „Crearea unei zone de natura salbatica in sudul muntilor Carpati, Romania”, LIFE18 NAT/RO/00108, finantat de Comisia Europeana prin programujl LIFE.

Echipa de productie prezinta parcursul revenirii zimbrilor si a castorilor in Muntii Fagaras, situatiile limita, momentele de bucurie, dar si emotiile echipei implicate in tot procesul. Totodata, documentarul reuseste sa surprinda viata acestor animale fascinante in mediul lor natural, modul in care evolueaza, dar si felul in care peisajul si natura incep sa se modeleze odata cu revenirea lor.

Rar am avut ocazia sa lucrez indeaproape cu doua specii mai interesante. Zimbrul este un animal in preajma caruia parca te linistesti. Am petrecut multe momente alaturi de ei in timp ce mancau sau rumegau, si de fiecare data am simtit puterea acestor animale si importanta lor pentru natura. Cel mai fain a fost cand i-am putut surprinde intr-o ninsoare abundenta in timp ce traversau un rau. Cadrele acelea au o forta primordiala, si m-am simtit onorat ca am putut sa fiu martor al unui asemenea moment. Castorul este absolut uimitor prin ingineria de care da dovada. As putea sa stau ore in sir sa privesc acest animal cum construieste lucruri cu o ingeniozitate iesita din comun. Desi nu este deloc usor sa ii urmaresti activitatea, aceasta fiind cu precadere nocturna, m-am bucurat de fiecare data cand pe camerele cu declansare la miscare mai surprindeam cate un comportament nou. Era mereu un rasfat cand mergeam sa le verific. Nu tot timpul ai ocazia sa lucrezi cu animale care sa te accepte atat de usor in viata lor, insa aceste doua specii chiar ne-au lasat sa le descoperim o parte din secrete si ne-au facut munca destul de usoara. A fost o placere sa filmam si sa editam aceste filme, si sunt sigur ca o sa fie o placere si pentru cei care o sa le vada si care, speram noi, vor putea sa inteleaga mai bine importanta lor vitala pentru ecosistem.” – Dan Dinu, regizorul seriei.

Castor (c) Liviu Ungureanu Fundatia Conservation Carpathia

Cand vorbim despre reintroducerea zimbrilor si a castorilor nu ne referim doar la beneficiile directe pentru aceste specii, care au avut sansa sa fie salvate de la disparitie poate in ultimul moment, ci la refacerea si mentinerea unui echilibru fragil in ecosistemele din care acestea fac parte. Intr-o lume in care tot mai multe habitate se degradeaza, iar diverse specii sunt amenintate sa dispara, revenirea castorilor si a zimbrilor este poate cel mai frumos cadou pentru generatiile viitoare”, declara Adrian Aldea, biolog, manager reintroducere specii Fundatia Conservation Carpathia.

Zimbri Muntii Fagaras (c) Calin Serban Fundatia Conservation Carpathia

„Arhitectii Naturii” va fi difuzat in premiera duminica 9 iunie, incepand cu ora 17:30, la Cinema Astra, Brasov. Proiectia filmului va fi urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri cu Liviu Ungureanu si Adrian Aldea, specialisti ai Fundatiei Conservation Carpathia, implicati in reintroducerea acestor specii in Muntii Fagaras.

Muntii Fagaras au redevenit „acasa” pentru zimbri si castori prin eforturile Fundatiei Conservation Carpathia

Zimbrul, cel mai mare mamifer din Europa, face parte astazi din fauna Muntilor Fagaras datorita unui proiect de reintroducere a speciilor derulat de Fundatia Conservation Carpathia. Prima turma de zimbri a fost eliberata in 2020, in zona Bunea, comuna Rucar, Arges. Datorita acestui proiect, peste 75 de zimbri umbla astazi liberi prin padurile Muntilor Fagaras. Un an mai tarziu, in 2021, prin acelasi program Fundatia Conservation Carpathia a readus primii castori in Sudul Muntilor Fagaras. Castorii si zimbrii joaca un rol crucial in mentinerea si restaurarea echilibrului ecologic, demonstrand ca sunt cu adevarat arhitectii naturii. Acolo unde au fost reintrodusi, capacitatea lor de a se adapta este uimitoare, iar povestea supravietuirii lor este una de succes.

////

Fundatia Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Muntii Carpati, in beneficiul biodiversitatii si a comunitatilor locale. Din 2009, fundatia romaneasca a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de paduri si pasuni alpine in sud estul Carpatilor Meridionali, achizitionandu le cu scop de conservare, a plantat peste 4 milioane de puieti pe 1.991 de hectare afectate de taieri, a creat o zona de 78.000 de hectare pe care nu se desfasoara vanatoare sportiva si de trofee.
Fundatia contribuie la bunastarea comunitatilor din vecinatatea padurilor protejate prin proiecte sociale, de educatie si de dezvoltare de afaceri verzi, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului National Muntii Fagaras.
Activitatea Fundatiei Conservation Carpathia este recunoscuta la nivel national si international, la finalul anului 2023 organizatia primind trofeul BAMBI, cel mai important premiu media din Germania, pentru categoria „Planeta Noastra”. Din 1948, BAMBI premiaza personalitati si organizatii care se remarca prin activitate si au un impact deosebit.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate