Echipa multidisciplinara initiatoare a acestei ramuri din programul All Sorts of Care este formata din Alina Usurelu (artist multidisciplinar din Bucuresti) si Anastazija Dimitrova (cercetator si lector universitar in domeniul silviculturii, din Macedonia de Nord). Impreuna, ele vor cerceta modurile in care grija se manifesta intre om si natura, ca un schimb reciproc si ca o dizolvare a individului intr-o comunitate neintrerupta a vietuitoarelor.
Doi observatori au oportunitatea de a petrece doua saptamani impreuna, impletind si explorand intersectia dintre cunoasterile subiective si cele obiective ale unei lumi mai-mult-decat-umane, folosind mersul in liniste ca o unealta pentru a descoperi moduri de a avea grija si de a rasplati natura si celelalte fiinte pe care le vor intalni in aceasta calatorie. Rezultatul acestei cautari va fi un traseu performativ site-specific, reunind valente de tip artistic, creativ si terapeutic, fundamentat pe metodologia propusa de artista suedeza Åsa Frankenberg si pe ultimii trei ani pe care artista Alina Usurelu i-a petrecut aprofundandu-si relatia cu natura.
Totodata, rezidenta isi propune sa interactioneze pe multiple planuri cu practicile artistice propuse de grupul american de cercetare iLand (Interdisciplinary Laboratory for Art, Nature and Dance), impletind cunoasterea stiintifica si cea subiectiva intr-o cautare a functiilor terapeutice ale intalnirii dintre om si natura, cu sprijinul observatiei si al imaginatiei.
Dupa incheierea perioadei de cercetare artistica din Socolari, Alina Usurelu si Anastazija Dimitrova isi vor prezenta concluziile si directiile creative deschise inspre viitor, cat si materiale vizuale relevante documentand traseul performativ pe care il vor realiza, in cadrul Ways of Giving Back, un eveniment special gazduit de Faber, pe malul Raului Bega, in data de 7 iulie, intre orele 17:00 si 21:00. Participarea la aceasta prezentare va fi gratuita si deschisa tuturor persoanelor interesate de arta performativa, de intersectiile dintre arta si stiinta si de relatia personala cu natura. Inscrierile se fac in formularul de aici: https://forms.gle/JUoBH2e1WfMzN2PZ9.
Asociatia Developing Art si-a construit incepand din anul 2016 un repertoriu redutabil de proiecte, trasand in mod consistent legaturi noi si surprinzatoare intre sferele de interes si de activitate ale umanitatii, intre om si natura si nu in ultimul rand, intre propriile noastre contradictii si tensiuni interioare. Arta, miscarea, stiinta, reprezentarea, varstele, energiile creative, timpul si grija, toate acestea sunt privite de Developing Art ca povesti simultane dintr-o mare aventura, iar proiectul All Sorts of Care este o prisma noua si fascinanta prin care suntem invitati sa o privim.
Detalii despre proiectul All Sorts of Care se gasesc pe site-ul https://www.developingart.org/ si pe pagina de Facebook We are Developing Art.
All Sorts of Care este un proiect al Asociatiei Developing Art, cofinantat de Administratia Fondului Cultural National - AFCN.
Parteneri Institutionali: Faber, Cronic Love Productions, Casa Tranzit, OM Centru Coregrafic, Casa Thea, Centrul de Resurse in Fotografie.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
. |