Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 septembrie 2024
Recomandări
Fantasticul Funicular: ultimul an în straie vechi
(Arte vizuale)
Resita va gazdui editii pilot ale Street Delivery si UrbanEye Film Festival. Intre 26 si 28 iulie 2024, Resita va gazdui in premiera Street Delivery si UrbanEye Film Festival, sub umbrela proiectului „Fantasticul Funicular: ultimul an in straie vechi”.
Evenimentul se afla sub egida Resita 250LAB si este organizat de MKBT impreuna cu Asociatia Arta in Dialog, in parteneriat cu o serie de organizatii locale si nationale.

Fantasticul Funicular va fi un prilej de a aduce comunitatea resiteana laolalta in jurul celei mai emblematice structuri de patrimoniu industrial a orasului, inainte sa intre in santierul de restaurare si conversie spre o noua functiune: o noua axa de mobilitate (pietonala si de ciclism) care va conecta centrul orasului si dealurile dimprejur.

Sub formatul Street Delivery, MKBT si partenerii vor organiza tururi ghidate, ateliere interactive pentru tineri si copii, interventii ghidate de artisti din toata tara, expozitii si dezbateri publice pe teme precum valorificarea patrimoniului industrial local, perspective de mobilitate, co-guvernanta, etc.

De multi ani ne dorim sa aducem conversatiile despre transformarea orasului mai aproape de oameni, mai in strada. Nu e intamplator ca am ales sa incepem Street Delivery Resita, un eveniment care speram sa devina recurent, dedicand aceasta prima editie funicularului; 2024 ar putea fi ultimul sau an in rugina, inainte de renovare si conversie intr-un nou spatiu de promenada. Ce ocazie fantastica sa invitam comunitatea resiteana in jurul funicularului, sa-i facem cunoscuta istoria si sa dezbatem noua sa menire pentru oras si pentru locuitori!“, Marina Neagu, MKBT.

Festivalul de Film UrbanEye, proiect unic dedicat filmului, arhitecturii si urbanismului, aduce la Resita, impreuna cu partenerii, o serie de proiectii de film in aer liber in zona pietonala a Centrului Civic, tururi ghidate in zona industriala, precum si un program bogat de evenimente dedicat copiilor si tinerilor. Lista evenimentelor care compun programul dedicat copiilor include ateliere de arhitectura, precum si un spectacol de educatie urbana cu ajutorul muzicii. Tinerilor si adolescentilor le este dedicat un atelier de patrimoniu si explorare urbana prin film.

Resita este un oras in transformare. Ne dorim sa contribuim si noi la aceast proces, prin aducerea impreuna a locuitorilor, precum si prin intelegerea etapelor transformatoare ale orasului si a directiei urmarite. Credem ca activitatile culturale in spatii publice reprezinta o buna formula de a face aceste lucruri sa se intample”, a declarat Monica Sebestyen, cofondatoarea Festivalul de Film UrbanEye.

Proiectul „Fantasticul Funicular – Ultimul an in straie vechi” este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National si Primaria Resita. Printre partenerii evenimentului se numara: Fundatia Comunitara Banatul Montan, Muzeul Cineastului Amator, D Proiect, We Wilder, Bike Attack, Asociatia Encore, Dash Film SRL, De-a Arhitectura.

Programul urmeaza sa fie publicat in data de 20 iulie. Mai multe detalii despre eveniment si proiect: www.mkbt.ro si www.urbaneye.ro

***

Resita 250 LAB este un laborator de inovare urbana initiat de MKBT, care actioneaza drept catalizator al unui ecosistem de testare si implementare de actiuni de regenerare urbana, in Resita. De peste 10 ani, MKBT lucreaza sistematic, in retea si pe termen lung pentru prezervarea, valorificarea si promovarea patrimoniului industrial resitean. Mai multe detalii pe www.mkbt.ro    

Festivalul de Film UrbanEye reuneste activitati complementare care promoveaza abordarea temelor despre oras si viata urbana prin intermediul filmului. Scopul este de a constientiza si dezbate subiecte de actualitate legate de mediul construit care, in mod direct sau indirect, ne influenteaza viata de zi cu zi. In acelasi timp, proiectul reuseste sa aduca impreuna perspective profesionale si subiecte diferite, pentru a privi din diverse unghiuri complexitatea oraselor. Festivalul a avut prima editie la Bucuresti, in anul 2014. In 2022, a fost initiata editia UrbanEye Cluj-Napoca, proiect care continua neintrerupt, la fel ca si editia din capitala. UrbanEye inseamna, de asemenea, si serile de filme, organizate in tara, de-a lungul anului.

Street Delivery este un eveniment-manifest care militeaza pentru interactiunea umana fata in fata, nu bara la bara, pentru orase sustenabile, incluzive, „bogate” in spatii publice si infrastucturi verzi, spre bucuria oamenilor. Street Delivery exista de 17 ani cu recurenta in Bucuresti, gradual alaturandu-se retelei si alte orase din tara. Street Delivery este un eveniment initiat, in Bucuresti, de Fundatia Carturesti, si replicat in tara de ONGuri si grupuri de initiativa locale.  Mai multe detalii pe www.street.delivery.


Proiectul, realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National (AFCN), nu reprezinta in mod necesar pozitia AFCN. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate