Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
8 septembrie 2024
Recomandări
Viața proprie pe care și-o creează lucrările de artă și dialogul între materiale – o nouă expoziție Celula de Artă
(Arte vizuale)
Pe 11 iulie, incepand cu ora 19.00, la ArtSafe, singurul depozit profesional si autorizat de arta si obiecte de colectie din Romania, va avea loc vernisajul expozitiei Soaring a artistilor Ana Ion Leonte si Mike Cannata, organizata galeria de arta neconventionala Celula de Arta.
Expozitia propune o serie de lucrari de la cei doi artisti ceramisti ce lucreaza pe baza intuitiei materialitatii si va putea fi vazuta pana pe 1 august.

Practica artistica ceramica a Anei isi are radacinile intr-un amestec ironic de expresionism conceptual si abstract, gasindu-si adeseori inspiratia in experientele personale cu natura, culturile si chestiunile antropologice. Picturile si sculpturile ei sunt caracterizate de compozitii de forme si culori care se dezvolta din evenimente care de obicei ii infiltreaza gandurile si idealurile cu intrebari si curiozitati despre conformitate.

Ceramica joaca un rol esential in creatiile mele, fiecare piesa fiind inspirata din trecut si indepartandu-se de la scopurile utilitare. Argila, un material viu, flexibil si fragil, spune povesti de conformitate si deghizare in cadrul unui sistem. Uneori raspunde vibrant si colorat, in timp ce alteori se ascunde, mimand alte materiale.”, povesteste artista.

Seria de lucrari ce constituie expozitia Soaring exploreaza metafore abstracte si experimentale, provocandu-i pe privitori sa ia in considerare cum arata navigarea eficienta atunci cand se petrece in zone necunoscute. Eficacitatea in navigatie si abilitatile senzoriale ale porumbeilor au influentat profund picturile sculpturale ale Anei, care sunt realizate din materiale gasite si din ceramica. Interesul ei pentru magnetoreceptori a fost starnit de o intalnire intamplatoare cu un antrenor de porumbei, intr-o benzinarie, ceea ce a determinat-o sa investigheze aceste celule senzoriale misterioase, care raman o enigma in stiinta, la fel ca alte dileme naturale, societale si culturale.

Sculpturile sale sunt modelate din experientele proprii de viata, translocate din timp in spatiu. Artista isi imagineaza receptorii semintelor, ai porumbeilor, cat si pe cei inselatori pe care credem ca ii avem noi. Fiecare este diferit, dar realizat din acelasi material, acelasi continut. Microreceptorii si micro-peisajele pot fi descoperite in glazurile in sine, prin amintirea arderilor la temperatura ridicata si a amprentelor Anei, care au creat indentatii in care sa se aseze, sa se topeasca si sa se transfuzeze. Lucrarile se intorc la ea crapate, picurand, amestecate, stralucitoare, mate – oricum ar trebui sa fie, deoarece isi iau o viata proprie in timpul coacerii. Surpriza si experimentarea intuitiei sunt cruciale si indiferent daca se potrivesc acolo unde au fost planificate initial sau nu, nu poate fi niciodata vorba de o dezamagire. Uneori piesele se schimba si se contopesc in propriile lor lucrari, in timp ce alteori se potrivesc cu alte piese, a caror alaturare nici n-a fost conceputa din timp. Procesul este important pentru ca este motivul pentru care capata individualitate, dar in cele din urma, lucrarile devin una si au intotdeauna dreptate.

In munca mea, ceramica simbolizeaza aspectul uman al acestei calatorii. Argila, cu flexibilitatea si fragilitatea sa, reprezinta simtul nostru innascut al directiei, care este adesea ascuns de zgomotul vietii de zi cu zi. Combinand ceramica, metalul si lemnul, creez piese care exploreaza tensiunea dintre ghidaj si distragere, dintre ceea ce se vede si ceea ce este ascuns. Acest dialog intre materiale provoaca privitorii sa reflecteze asupra propriilor perceptii, incurajandu-i sa descopere noi semnificatii si conexiuni in cadrul formelor abstracte.”, mai spune Ana.

Artista romano-americana Ana Ion Leonte, originara din Bucuresti, a emigrat in Statele Unite la varsta de cinci ani. Ea si-a descoperit pasiunea pentru artele ceramice la Episcopal School of Jacksonville, Florida. Ana si-a continuat pregatirea formala la Alfred University College of Ceramics, NY si la Paris College of Art, obtinand un BFA in Arta si Design focalizat pe sculptura ceramica. In prezent, locuieste si lucreaza in Tampa, Florida, in calitate de candidat la masterat la Universitatea din Florida de Sud.

Artistul american Mike Cannata, originar din Chicago, Illinois, a dezvoltat interese pentru ceramica, metal, sticla si media 2D la New York State School of Ceramics de la Alfred University College of Ceramics, NY, unde a obtinut o licenta in Arte Frumoase. Cannata a participat la rezidente de artisti la Morean Center for Clay din St. Petersburg, Florida; Centrul International de Cercetare Guldagergaard din Danemarca si Red Lodge Clay Center din Montana. Mai tarziu a lucrat la Bridgeport Art Center si a predat la Chicago Ceramic Center. Lucrarile lui Cannata au fost expuse la nivel national si in Danemarca, Rusia si, in curand, in Coreea de Sud. in prezent, urmeaza un master in sculptura la Universitatea din Florida de Sud.

Practica mea este o reprezentare a experientei, o reprezentare a unui timp... unui loc... unei emotii puternice... Materialele vorbesc zgomotos si, de asemenea, in soapta, dar nu scot niciun sunet. Vascozitatea, textura si suprafata dau voce materialelor; a face arta pentru mine este un dialog intre mine si material.”, povesteste si Mike.

Soaring I Ana Ion Leonte & Mike Cannata

Soaring I Ana Ion Leonte & Mike Cannata

Soaring I Ana Ion Leonte & Mike Cannata

Soaring I Ana Ion Leonte & Mike Cannata

Soaring I Ana Ion Leonte & Mike Cannata

Soaring I Ana Ion Leonte & Mike Cannata


Pe durata verii mai pot fi vizitate o serie de expozitii in spatiile Celulei de Arta din Bucuresti: in Celula de Arta din B-dul Carol nr. 53 pot fi vazute lucrarile artistei emergente Andreea Trandafir din expozitia „Boneless”, pana pe 20 iulie; pana pe 3 august, in Salonul Permanent al Celulei de Arta de la Palatul Bragadiru (Calea Rahovei nr 147 – 153) - „Da-te din drum!” a artistei Ioana Ruse; „The king nobody wanted, but everyone supported” a sculptorului Silviu Petrescu, la Galeria Verticala din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21), pana pe 8 august; in vitrina Pop-up de la Kulterra Gallery (Str. stirbey Voda  nr. 104 – 106)  seria de lucrari „Neurovegetal” a Aureliei Chiru, pana pe 10 august.

Celula de Arta a debutat in 2017 ca un spatiu cu deschidere stradala, care si-a propus sa permita lucrarilor sa evadeze din spatiul clasic al galeriei, pentru a interactiona cu un public nou, care nu obisnuieste sa participe la vernisaje; in acest context, nemaiexistand o bariera fizica si temporala intre obiectul de arta si privitor, se creeaza un dialog liber, direct si nonconformist.

Galeria vine in sprijinul creatiei contemporane in ariile tematice ale artelor vizuale si incurajeaza dezvoltarea de noi forme de expresie artistica accesibila la orice ora, in spatiul-vitrina de pe B-dul Carol nr. 53, pentru publicul stradal.

Cu o prezenta de peste 6 ani pe scena artei din Bucuresti, Celula de Arta a sustinut peste 200 de evenimente (expozitii, performance-uri, live-uri). Incepand cu anul 2022, Celula de Arta si-a extins activitatea printr-un Pop-Up Window in cadrul programului Feat. Kulterra, ce gazduieste „arta in vizita”, dar si la Galeria Verticala din incinta Random Space, la ArtSafe, singurul depozit profesional si autorizat de arta si obiecte de colectie din Romania si la Palatul Bragadiru, gratie sprijinului oferit de Bulevart.

Parteneri strategici: Casa Carol, Kulterra Gallery, Random Space, ArtSafe, Palatul Bragadiru.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate