Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
Caravana filmului românesc revine la Zalău, între 23 și 25 iulie
(Cinema)
Caravana filmului romanesc. Capodopere ale cinematografiei nationale aduce din nou la Zalau pelicule de prima mana, realizate in cadrul cinematografiei nationale.
Suntem siguri ca va amintiti de cei cinci ani in care, pana in 2018, v-am bucurat, aducand pe ecran prestatiile de mare calitate ale actorilor romani. Si in acest an revenim la Amfiteatrul din Parcul Central, intre 23 si 25 iulie, de la ora 21:15, cu proiectii in aer liber, deschise tuturor amatorilor de film, caci intrarea este libera, sub cerul instelat de vara.

Peste cinci milioane de spectatori romani (cifra record!) s-au bucurat pana acum, privind aventurile copilului Nica a Petrei, asa cum le-a scris marele Ion Creanga si cum le-a adus pe ecranul cinematografic maestra filmului pentru copii, Elisabeta Bostan, in „Amintiri din copilarie”. Hatrul scriitor este interpretat in film de inegalabilul actor Stefan Ciubotarasu, care povesteste cu un aer nostalgic, copilaria baiatului cel istet, petrecuta in satul Humulesti, cu toate nebuniile si harjoanele varstei. Iar aceasta idilica viata rurala, azi aproape disparuta, este viu evocata cinematografic, ceea ce a si adus peliculei, in 1965, Premiile speciale ale Juriilor la Festivalurile Internationale de Film de la Gijon (Spania) si La Plata (Argentina).

Un film pentru intreaga familie  este si cel din seara urmatore, din 24 iulie, care aduce insa in sufletul publicului, romantismul iubirii adolescentine, prin doi elevi de liceu, cu statuturi sociale diferite. In „Declaratie de dragoste”, in regia lui Nicolae Corjos, pe acesti doi moderni Romeo si Julieta ii uneste dragostea, dar ii despart situatiile familiale si scolare. Caci el este premiantul clasei si fiul unei familii de intelectuali, in timp ce ea este „cea mai cea” din scoala si traieste in sanul unei familii cu probleme, conduse de un tata betiv. In aceste conditii, va invinge oare dragostea celor doi liceeni, interpretati de Teodora Mares si Adrian Paduraru, aflati in 1985, cand a fost realizat filmul, in floarea varstei si a frumusetii?

Cine din generatiile nascute mai alaltaieri nu il iubeste pe marele actor Amza Pellea? Il stiu poate din rolurile comice, caci personajul sau, Nea Marin, a facut epoca. Dar gama interpretativa a actorului era ampla, astfel incat el e creat un personaj plin de maretie in filmul Mihai Viteazul – Calugareni, prezetat pe 25 iulie, la Zalau. Regizorul Sergiu Nicolaescu a contat pe aparitia fizica impunatoare si pe talentul urias al actorului, pentru a creiona portretul lui Mihai Patrascu, ban al Craiovei, care reuseste, prin diplomatia si demnitatea aratate in fata sultanului otoman Murad al III-lea, sa castige tronul Tarii Romanesti. Si sa lupte apoi, in numele Europei crestine, dar fara promisul ei ajutor, impotriva trupelor invadatoare ale turcilor, ce aveau ca tinta cucerirea Vienei.

Diversele conflicte politice, desfasurate pe parcursul filmului, se incheie cu apoteoza scenelor de lupta de la Calugareni, amplu orchestrate, intrucat numeroasa figuratie era asigurata de soldati care faceau la termen armata, pe atunci obligatorie. Filmul a fost considerat si in epoca o realizare importanta, fiind trimis ca propunere a Romaniei la Premiul Oscar pentru cel mai bun film strain, in 1972. De asemenea, pelicula ocupa locul trei in topul celor mai vizionate filme romanesti din toate timpurile.

Sunt toate acestea motive sa nu ratati intalnirea cu capodoperele cinematografiei nationale, prezentate la Zalau, in iulie, de Caravana filmului romanesc.

Programul „Caravanei filmului romanesc” la Zalau, Amfiteatrul din Parcul Central, 23 - 25 iulie 2024, este urmatorul:

Marti, 23 iulie, ora 21.15: AMINTIRI DIN COPILARIE
Scenariul si regia: Elisabeta Bostan
Cu: Stefan Ciobotarasu, Ion Bocancea, Corina Constantinescu, Emanoil Petrut
aventuri / 1964 / 68 min.

Miercuri, 24 iulie, ora 21.15: DECLARATIE DE DRAGOSTE
Regia: Nicolae Corjos; Scenariul: George Sovu
Cu: Teodora Mares, Adrian Paduraru, Tamara Buciuceanu, Dorel Visan, Ion Caramitru
romantic / 1985 / 95 min.

Joi, 25 iulie, ora 21.15:
MIHAI VITEAZUL – CALUGARENI
Regia: Sergiu Nicolaescu; Scenariul: Titus Popovici
Cu: Amza Pellea, Irina Gardescu, Florin Piersic, Mircea Albulescu
istoric / 1970 / 100 min.

Accesul publicului este gratuit, la toate proiectiile.

***

Scopul „Caravanei filmului romanesc – Cartea si filmul / Capodopere ale cinematografiei nationale”, proiect aflat la a XII-a editie, este acela de a promova filmul romanesc, aducand un omagiu cinematografiei nationale si cineastilor romani, fiind singura caravana care promoveaza exclusiv filmul romanesc din toate timpurile. „Caravana filmului romanesc” aduce filmul romanesc in atentia spectatorilor, promovandu-l intr-o maniera accesibila. Filme de patrimoniu si succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate orasele tarii, mari si mici, in spatii diverse. Aceste evenimente, rememorand marile momente ale istoriei si ale prezentului filmului romanesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tanar si le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creatii cinematografice romanesti.

***

Asociatia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), in parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) si Digifilm Design, a organizat, incepand din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel national, prin cele doua sectiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei nationale si Cartea si filmul.
In cei unsprezece ani de existenta, Caravana filmului romanesc a ajuns in peste 45 de orase, avand un numar aproximav de 200.000 de spectatori si consemnand peste 3.000 de referiri in presa locala si nationala. In cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistica si tehnica de exceptie, fiind refacute ca sunet si  imagine.

***

Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul National al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineastilor din Romania, DACIN SARA – Drepturi de Autor in Cinematografie si Audiovizual – Societatea Autorilor Romani din Audiovizual, ANF - Arhiva Nationala de Filme

La Zalau, proiectul este realizat cu sprijinul Primariei Municipiului Zalau.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate