Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 octombrie 2024
Recomandări
Chronicles from In-Between 495-570 nm - o cronică a lumii naturale evanescente la granița dintre artă, știință și memorie personală
(Arte vizuale)
Proiectul Chronicles from In-Between 495 to 570 nm, initiat de catre artista multimedia Kasia Molga, porneste de la convingerea ca este important sa colectam informatiile si povestile care sa ne ajute sa pastram memoria mediului nostru natural care se estompeaza. Pe masura ce peisajele se schimba si dispar incet, atat din lumea fizica, cat si din constiinta noastra (intr-un proces numit Landscape Amnesia), putem sa ne pierdem in naratiunea actuala despre biodiversitate si criza climatica.
Dar cum transmitem importanta unui spatiu natural unei generatii mai tinere care nu l-a vazut sau simtit niciodata?

Asociatia Culturala Marginal, in colaborare cu o serie de institutii romanesti (Institutul de Biologie Bucuresti, Universitatea Nationala de Teatru si Film „I. L. Caragiale”) si internationale (V2_ din Olanda sau Dark Euphoria din Franta), dezvolta o tema prezenta in expozitia Intersecting Realities, creata in cadrul programului Timisoara Capitala Culturala Europeana 2023. Aceasta noua etapa a proiectului este dedicata biodiversitatii din Romania si povestilor din timpuri trecute despre aceasta.

Mereu am fost obsedata de culorile verde si albastru si de acea nuanta dintre cele doua, care este foarte dificil de surprins. Dupa ce am cercetat istoricul ei in reprezentari vizuale, simbolismul asociat, cat si rolul sau in industria CGI (computer-generated imagery) si reprezentari ale naturii in cadrul acestei industrii, Chronicles from In-Between 495 to 570 nm a devenit, intr-un fel, o relatare istorica - de la istoria artei - modul in care pictorii Renasterii isi faceau vopselele din cupru, trecand apoi prin industria extractiva si prin faptul ca acest metal, cuprul, este din ce in ce mai necesar in industria CGI si in componentele computerelor. Si totusi, continutul digital prezinta in continuare acea imagine ideala a naturii, in timp ce mediul natural nu e perfect. Astfel, tinta mea este sa recreez aceasta natura perfect de imperfecta, din amintirile varstnicilor nostri. - Kasia Molga, artista.

Marginal Chronicles from In Between 495 to 570nm Kasia Molga

Reunind artisti, curatori, cercetatori in domeniul ecologiei, botanicii si domeniilor umaniste, studenti si persoane varstnice, Chronicles from In-Between 495-570nm va realiza o cercetare interdisciplinara a peisajului natural din Romania, in declin din cauza dezvoltarii urbane si a expansiunii tehnologice, abordand tema prin prisma creativa a artelor vizuale, prin rigoarea stiintifica a botanicii si ecologiei, cat si printr-o perspectiva empatica, centrata in jurul conceptului de „landscape amnesia” (amnezie a peisajelor). Aceasta este o meta-pierdere a diversitatii naturale, pornind de la ideea ca nu poate sa ne pese cu adevarat despre ceva de care nu ne mai amintim, iar echipa proiectului va aprofunda subiectul prin intermediul unor interviuri cu persoane varstnice, iar aceste amintiri ale peisajelor de odinioara vor fi conservate in realitatea virtuala, in etapele ulterioare ale proiectului.

Sunt incantata sa lucrez cu Kasia Molga si cu Marginal pentru etapa romaneasca a proiectului Chronicles from In-Between 495-570 nm. Deja, primele imagini pe care Kasia le-a impartasit despre proiect, la inceputul anului 2023, au facut clara relevanta cercetarii artistice si a naratiunii imaginate: investigarea ciclurilor paradoxale ale progresului tehnologic, mediul digital, industria extractiva si impactul asupra mediului natural ca surse de inspiratie pentru activitati culturale. Pentru o societate care cauta constant progres tehnologic si care vorbeste despre probleme de mediu si noi forme de exprimare culturala este esential ca artistii sa puna intrebari care merg mana in mana cu eforturile societale. Dupa ce am prezentat o prima selectie in lucru, cu accent pe plantele din Romania, la Timisoara 2023, in cadrul expozitiei noastre „Intersecting Realities”, este inspirational faptul ca acum suntem capabili sa extindem povestile specifice despre locuri din Romania, impreuna cu localnicii si cu cercetatori din sfera umanista si pana la biologie. - Claudia Schnugg, curator.

Marginal Chronicles from In Between 495 to 570nm Claudia Schnugg
    
Chronicles from In-Between 495-570 nm a debutat deja la sfarsitul lunii iunie cu o serie de activitati pregatitoare, inclusiv vizite ale artistilor si curatorilor din echipa la Institutul de Biologie din Bucuresti, cat si cu seminarii cu studentii UNATC in vederea lansarii programului de practica. Perioada de cercetare si de productie a proiectului se va intinde pana in toamna acestui an, culminand cu un vernisaj pe data de 2 noiembrie la Goethe Institut Bucuresti, urmat de o masa rotunda cu echipa extinsa, insotita de discutii cu publicul, pe data de 3 noiembrie, la Institutul Francez din Bucuresti. Expozitia va prezenta rezultatul artistic al cercetarii sub forma mai multor lucrari originale de pictura, sculptura si video / modelare 3D, explorand amenintarile la adresa biodiversitatii si conexiunile cu activitatea umana. Artistii si curatorii vor realiza de asemenea tuturi ghidate, iar publicul va avea ocazia sa afle mai multe despre experienta colaborativa si modul in care multiple perspective se pot armoniza si focaliza, daca tema este bine selectionata.

Diversitatea disciplinara si geografica a echipei proiectului Chronicles from In-Between 495-570 nm este sursa multitudinii de perspective si directii de cercetare deschise, conferindu-i totodata caracterul international. Venind din Marea Britanie / Polonia, Kasia Molga este principala voce artistica a proiectului, cu experienta substantiala in artele multimedia si un portofoliu dedicat in mod sustinut chestionarii impactului tehnologiei asupra perceptiei noastre despre natura inconjuratoare si a relatiei pe care o avem cu vietuitoarele mai-mult-decat-umane. Curatoarea austriaca Claudia Schnugg s-a dedicat de-a lungul carierei sale proiectelor artistice la intersectia cu stiinta, cu tehnologia si cu lumea variata a culturilor organizationale. Andrei Tudose este directorul artistic al proiectului, co-fondator al Asociatiei Culturale Marginal, manager cultural si curator ale carui proiecte se situeaza la intersectia dintre artele vizuale, stiintele sociale si tehnologie. Din partea Institutului de Biologie Bucuresti, Roxana Nicoara se alatura proiectului din postura de consultant stiintific specializat in ecologie, diversitatea speciilor, schimbari climatice si eforturi de conservare a naturii.  Perspectiva socio-culturala este conturata de Irina Bobei, cercetatoare interdisciplinara specializata in lumea vegetala, organizatoare a seriei de intalniri „Perspective Ecologice”, reunind persoane din sferele academice, literare, artistice si performative. Nu in ultimul rand, din partea Universitatii Nationale de Teatru si Film „I. L. Caragiale”, Mirela Vlad coordoneaza doua posturi de practica platita pentru studentii Alina Rusu si Gabi Stoiciu, in vederea realizarii de animatii 3D care vor fi integrate in outputul vizual al proiectului.

Marginal Chronicles from In Between 495 to 570nm Andrei Tudose

Marginal Chronicles from In-Between 495 to 570nm Irina Bobei

Marginal Chronicles from In-Between 495 to 570nm Roxana Nicoara

Chronicles from In-Between 495-570nm este un proiect care implica numeroase organizatii din peste 4 tari, printre care si Romania. Avand in vedere anvergura proiectului, dar si tema cercetarii artistice dezvoltate de Kasia Molga, ma bucur ca am reusit sa aduc un colectiv romanesc interdisciplinar in aceasta initiativa, inclusiv cercetatori din cadrul Institutului de Biologie Bucuresti, pe Irina Bobei (cercetator cultural), sau Alina Rusu si Gabi Stoiciu, studenti UNATC care, sub coordonarea profesoarei lor Mirela Vlad, vor lucra cot la cot cu Kasia pentru dezvoltarea reprezentarilor 3D ale plantelor din Romania. Astfel, reusim sa cream o sinergie intre scena internationala art&science si cea din Romania, cu o puternica componenta educationala si sa deschidem un dialog aplicat despre rolul societal al artei. - Andrei Tudose, director artistic.

O latura foarte importanta a proiectului Chronicles from In-Between 495-570 nm este abordarea sale incluziva, implicand in mod activ persoanele varstnice, al caror aport este adeseori marginalizat. Aceasta metoda participativa imbogateste dialogul purtat in jurul conservarii ecologice si culturale, oferind o platforma unor voci cat mai diverse. Scopul final al proiectului este aprofundarea intelegerii provocarilor ecologice cu care ne confruntam si incurajarea actiunilor colective. Amestecand rigoarea stiintifica si creativitatea artistica, proiectul inspira la o reconsiderare a impactului expansiunii noastre urbane si tehnologice asupra lumii naturale.

Chronicles from In-Between 495-570 nm este un proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.


Parteneri: Institutul de Biologie Bucuresti, UNATC, V2_ Lab for the Unstable Media, Dark Euphoria, Institutul Polonez la Bucuresti, Goethe Institut, Forumul Cultural Austriac Bucuresti

////

Marginal este o organizatie culturala non-profit din Romania, care functioneaza ca un colectiv transdisciplinar ce urmareste sa sustina, sa promoveze si sa creeze punti intre artisti si diversi agenti din alte domenii, cu accent pe stiintele umaniste si pe implicatiile stiintelor si tehnologiilor in structurile socio-culturale. Sub aceasta ideologie, scopul Marginal este crearea unei retele de colaborare care reuneste domenii care nu sunt intotdeauna asociate cu arta (desi au fost interdependente de foarte mult timp / adica stiinta si tehnologia) si publicul, printr-o abordare participativa, ce provoaca paradigma actuala a publicului-spectator. Marginal faciliteaza schimbarea, creand spatii in care oamenii sunt liberi sa se schimbe, prin proiecte si programe orientate spre cercetarea transdisciplinara si productia de arta printr-o abordare care nu este limitata de mediu, abordand problemele (ne)delicate ale societatii contemporane.

Marginal Chronicles from In-Between 495 to 570nm

Marginal Chronicles from In-Between 495 to 570nm

Marginal Chronicles from In-Between 495 to 570nm

Marginal Chronicles from In-Between 495 to 570nm

Marginal Chronicles from In-Between 495 to 570nm

Marginal Chronicles from In-Between 495 to 570nm



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate