Dincolo de limite | Mihaela Gemanaru | Galeria „Theodor Pallady”, Iași | |
(Arte vizuale) |
Uniunea Artistilor Plastici din Romania, Filiala Iasi in parteneriat cu Universitatea Nationala de Arte „G. Enescu” Iasi organizeaza expozitia de pictura „Dincolo de limite”. |
Evenimentul este gazduit in perioada 20-31 iulie 2024 de Galeria „Theodor Pallady” din Iasi.
Cu acest prilej artista Mikaela Gemanaru etaleaza o colectie de lucrari reprezentative pentru opera sa.
Vernisajul expozitiei va avea loc miercuri, 24 iulie 2024, la ora 18:00.
Evenimentul va fi prezentat de d-l profesor univ. dr. Cristian N. Ungureanu, prorector al UNAGE Iasi. Curator: conferentiar univ. dr. Cristian Neagoe, UNAGE Iasi.
„Titlul expozitiei defineste sugestiv tematica abordata de catre artista Mikaela Gemanaru si se refera la Functia artei contemporane, dincolo de una estetica, aceea de a identifica situatiile societatii si ale individului, de a oferi solutii, de a transmite mesajul necesar pentru eliberarea de inertie si pentru manifestarea constienta, pentru actiuni eficiente in refacerea naturii si imbunatatirea calitatii vietii pe Pamant. Arta contemporana se poate adresa oricarei persoane care isi indreapta atentia spre creatia artistica, iar orice om poate fi parte a demersului artistic, cu indrumarea potrivita a artistului. În acest mod, arta devine una interactiva care implica cat mai multe persoane si care asociaza diferite conceptii despre viata, arta devine o forma de terapie, prin cromatica, prin estetica, prin actul creator exercitat direct sau indirect.
Proiectul Dincolo de limite se refera la depasirea propriilor limite fizice, psihice, a limitarilor si a conditionarilor impuse de familie, societate, iar depasirea propiilor limite presupune si eliberarea de prejudecati, ignoranta, inertie, individualism. Îndreptarea atentiei spre lumea interioara va avea ca efect constientizarea abilitatii fiintei umane de a fi creatorul propriului destin, fiecare persoana fiind impulsionata sa caute solutii pentru protejarea naturii, salvarea solului si vindecarea apei, privite ca obiective de atins in conturarea unei vieti fericite, asa cum isi doreste orice om.
Imaginea Pamantului vazuta din spatiu ne permite observarea detasata a acestuia, o analiza realista a schimbarilor climatice, o constientizare a consecintelor poluarii, a epuizarii resurselor, a distrugerii ecosistemelor, precum si intelegerea modului in care aceste actiuni umane afecteaza natura in ansamblu. Aceasta imagine este una care inspira, care incita la descoperirea unei cromatici fascinante si a unei geometrii fantastice. Perspectiva oferita de satelit, diferita de perceptia comuna a lumii, faciliteaza constientizarea apartenentei fiintei umane la natura, insa si impactul major al comportamentului uman individual asupra elementelor naturii.
In alegerea imaginilor oferite de sateliti, interpretate de catre artistul vizual prin picturile realizate, criteriul principal l-a constituit geometria suprafetelor, armonia formelor, fiind de interes in unele picturi, culturile irigate din regiuni agricole ale Europei dar si din zone desertice ale Orientului Mijlociu sau ale Africii. O serie de lucrari redau forme de relief surprinzatoare prin cromatica sau prin simbolistica acestora. Alte lucrari configureaza o realitate virtuala, in care conflictele, migratia, agresivitatea domina vietile comunitatilor umane, ca o consecinta a exploatarii solului, a epuizarii si poluarii apei, in cadrul unei populatii in crestere continua. O lume echilibrata, dezvoltata, prospera, este invadata de o alta aflata in dezechilibru, in anarhie, idee transpusa prin intermediul suprapunerilor arhitecturale apartinand unor zone geografice diferite.
Artistul vizual este parte a societatii contemporane, este o fiinta umana care si-a dezvoltat abilitatea creatoare ce trezeste sensibilitatea privitorului, empatia. Impreuna, reusim sa regandim povestea Pamantului, astfel incat, copiii generatiei actuale sa fie beneficiarii unei planete curate si vii. ”
Mikaela Gemanaru, artist plastic UAPR Iasi
. | |
|
|