Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
O operă de artă va fi restaurată live la Muzeul de Artă Brașov
(Arte vizuale)
Activitate: Restaurare live
Perioada: 31 iulie – 14 august 2024
Program: miercuri – vineri, 11-15
Organizator: Muzeul de Arta Brasov
Restaurator: Radu Tataru
Locul desfasurarii: Sala unu, Muzeul de Arta Brasov, Bd. Eroilor 21.
In perioada 31 iulie – 14 august 2024, Muzeul de Arta Brasov va invita de miercuri pana vineri, intre orele 11-15, sa asistati la o parte a procesului de restaurare a unei opere de arta. 

Faza de curatare a lucrarii va fi efectuata live de catre specialistul Radu Tataru in Sala unu, la sediul muzeului din Bulevardul Eroilor nr. 21. Procesul va continua apoi in laboratorul Muzeului de Arta Brasov pana la finalizarea si, respectiv expunerea lucrarii in Galeria de Arta Romaneasca.

Opera de arta selectata a fost realizata de artistul brasovean Friedrich Miess, „in intampinarea anului jubiliar al lui Honterus 1898”, conform unei inscriptii aflate pe spatele lucrarii. Intitulata „Portret de femeie in port sasesc (Portretul Friedei Teutsch)”, Cu prilejul dezvelirii statuii lui Johannes Honterus pe 21 august 1898, Miess a realizat portretul matusii sale, Frieda Teutsch, dupa o fotografie de Carl Muschalek (cumnatul ei). In cadrul festivitatilor de inaugurare a monumentului, membrele Uniunii libere a femeilor sasesti au fost imbracate in bogate costume nationale sasesti. Lucrarea a fost realizata in ulei pe panza si are dimensiunile de 198 x 115 cm.

Radu Tataru este restaurator la Muzeul de Arta Brasov din anul 2007, specializat pe conservare curativa si restaurare pictura ulei, iar din anul 2019 indeplineste si functia de Sef serviciu – Sectia arta. A publicat articole de specialitate cu privire la noi tehnici si metodologii de restaurare a picturilor, iar o parte din operele de arta pe care le-a restaurat sunt prezentate in expozitia de baza a Muzeului de Arta Brasov. In 2022 a publicat catalogul „Muzeul de Arta Brasov. Patrimoniu salvat”, care cuprinde o selectie de 16 picturi restaurate in laboratorul Muzeului de Arta Brasov de catre specialistul Radu Tataru. Prin munca sa de cercetare, contribuie in mod semnificativ la valorificarea si popularizarea patrimoniului Muzeului de Arta Brasov in randul specialistilor si cercetatorilor.
    
Una dintre functiile esentiale ale muzeului este conservarea patrimoniului, ceea ce inseamna atat pastrarea in stare buna a materialitatii operelor de arta, cat si a aspectului estetic. Inainte ca lucrarile de arta sa ajunga in muzee pentru a fi conservate, exista posibilitatea ca ele sa fi suferit modificari estetice sau chiar pierderi de materie fata de starea lor initiala, fie datorita vechimii lor, fie traumelor care le-a afectat integritatea.

Misiunea restauratorului este, in primul rand, sa asigure integritatea lucrarii, inlaturand toate problemele care pot duce la pierderea din materialele componente (desprinderi ale peliculei de culoare, rupturi ale panzei sau lemnului suport). O a doua componenta in procesul de restaurare este prezentarea estetica. Daca o lucrare este acoperita de depuneri de murdarie sau lacul protector este inchis la culoare, mesajul artistic este greu de descifrat, iar restauratorul trebuie sa le inlature. Astfel, privitorul va avea acces la intreaga imagine, nemarginit, fie pentru a o admira, in calitate de vizitator al unui muzeu, fie pentru a o studia, in calitatea de cercetator sau istoric de arta.

In urma examinarii si analizelor efectuate pana in prezent cu privire la starea de conservare a lucrarii semnate de Friedrich Miess, publicul vizitator va avea acces la partea de curatare a suprafetei picturale. Radu Tataru va demonstra inlaturarea depunerilor care impiedica vizibilitatea optima a lucrarii.

Va invitam sa vizitati Muzeul de Arta Brasov si sa interactionati cu specialistul restaurator pentru a afla secretele restaurarii!
Accesul publicului se face in baza biletului de vizitare a muzeului.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate