Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
Proiectul de terapie prin artă mind-moving continuă - open call-uri deschise pentru un flashmob performativ și pentru un atelier - audiție
(Arte vizuale)
mind-moving, unul dintre cele mai complexe programe de art-terapie desfasurate in tara  in perioada decembrie 2022 - februarie 2024, castigator al premiului Culture is therapy la Gala RO.CULTURA din iunie 2024, continua cu o noua etapa si duce la Timisoara instalatia performativa construita ca un spatiu de reflectie si oglindire in jurul unor trairi universale, care pot fi atat raspunsuri normale la realitatea inconjuratoare, cat si adaptari patologice la experiente de viata dificila.
Pana atunci, sunt deschise inscrierile pentru flashmobul performativ Falling Grounds, care va avea loc pe 16 si pe 17 august, si pentru atelierul-auditie pentru un nou performer in cadrul instalatiei, care va avea loc pe 15 august.

Pornind de la dorinta de a promova terapia prin arta ca un mod de imbunatatire a sanatatii mintale, proiectul mind-moving, a desfasurat pe baza unui proces interdisciplinar de cercetare, in care a fost implicata o echipa de artisti si de terapeuti, 48 de ateliere si spectacole de improvizatie de dans contemporan in 2 spitale de psihiatrie din tara, o rezidenta de creatie si o instalatie performativa la care publicul a putut participa in Bucuresti si in Norvegia.

Pentru mine, mind-moving este un teritoriu in plina expansiune, in care imi doresc sa atrag cat mai multi profesionisti si visatori catre o comunitate mai incluziva. Sper ca aceste formate de atelier aduse la Timisoara si colaborarea cu profesionisti din scena locala vor deschide noi orizonturi in ceea ce priveste lucrul artistic la nivel local in acest domeniu atat de fragil si necesar al sanatatii mintale.” povesteste Alexandra Balasoiu, director artistic mind-moving.

Primul eveniment organizat de echipa proiectului in aceasta etapa va avea loc la Timisoara - un flash-mob performativ intitulat Falling Grounds, despre increderea de a cadea, de a pierde controlul, stiind ca nu suntem singuri si ca traseul pe care ne deplasam este rezultatul unui proces continuu de alegere, modificandu-se pentru a redresa dezechilibrele celor din preajma, sau pentru a rezona cu ele. Intre drumuri individuale si diferite forme de a fi impreuna, flash-mob-ul isi doreste sa surprinda pendularea intre echilibru si alunecare de care ne lovim cu totii in vietile noastre, ca o reflectie intrupata asupra unor stari de fapt psihologice. Flashmob-ul este coordonat de coregrafa si performerul Alexandra Girbea, care se alatura in acest an echipei creative mind-moving. Un open call pentru performeri (amatori si profesionisti) este in derulare pana in data de 1 august.

Pregatirile pentru acest eveniment vor avea loc in cinci ateliere diferite, la care participarea este obligatorie pentru cei interesati:
7 august - 19:00 - 22:00, Sala Rotunda @ FITT Timisoara (Str. Aries nr. 19)
10 august, 13:00 - 16:00, Sala Rotunda @ FITT Timisoara (Str. Aries nr. 19)
11 august, 19:00 - 21:00, Parcul Botanic Timisoara
16 august, 13:00 - 16:00, Sala Rotunda @ FITT Timisoara (Str. Aries nr. 19)

Falling Grounds va avea loc in Parcul Central, in cadrul evenimentului de Celebrare a orasului vineri, pe 16 august, de la ora 17:00 si sambata, pe 17 august, de la ora 10:30.    

    
De asemenea, coregrafele Cristina Lilienfeld si Alexandra Balasoiu propun la Timisoara un atelier intensiv de expresivitate si tehnica de dans contemporan, pornind de la metodologia coregrafica dezvoltata in jurul acestui proiect. Evenimentul este centrat pe impartasirea culiselor procesului de creatie, oferind profesionistilor din domeniul artelor performative oportunitatea de a experimenta gratuit tehnicile folosite in cele sase teritorii distincte din cadrul instalatiei mind-moving. In acelasi timp, atelierul intensiv functioneaza si ca un casting pentru un nou membru al grupului artistic, in vederea perpetuarii proiectului mind-moving la Timisoara, cu reprezentatii intre 1 noiembrie si 3 noiembrie, cu o perioada de repetitii la Bucuresti intre 18 si 25 noiembrie, la Timisoara intre 29-31 octombrie, cat si participarea la minimum 3 ateliere de terapie prin dans/arta, coordonate de specialisti invitati in cadrul proiectului, la Spitalul de Psihiatrie Louis Turcanu din Timisoara. Contributia performerului selectionat va fi remunerata, iar transportul si cazarea pe parcursul proiectului sunt asigurate. Atelierul va avea loc in data de 15 august, intre orele 13:00 - 16:00, la Sala Rotunda @ FITT Timisoara (Str. Aries nr. 19). Termenul limita de inscriere este 5 august, la ora 23:59.

Proiectul mind-moving si flashmob-ul Falling Grounds provoaca publicul la o reflectie asupra impactului mediului si comunitatii in modelarea mintii noastre si la o descoperire empirica a importantei expresiei artistice in mentinerea unui echilibru psihic. Evenimentele fac parte din proiectul mind-moving tour organizat in parteneriat de Asociatia Entuziart si Areal - Spatiu pentru Dezvoltare Coregrafica.
Parteneri: Indie Box, Asociatia noi Re-cream, Spitalul de Psihiatrie Louis Turcanu.

Proiect finantat de Municipiul Timisoara prin Centrul de Proiecte si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).


Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate