Peste 1500 de participanți la prima seară de Film în Sat de la Peștișani | |
(Cinema) |
Ieri s-a dat startul celei de-a treia editii a „Film in Sat” de la Pestisani, jud. Gorj, locul in care a luat nastere festivalul care isi propune sa re-aduca arta si cultura inapoi la sat. |
Imaginat de actorul Cuzin Toma chiar in localitatea in care a copilarit, „Film in Sat” isi propune sa prezinte atat spectatorilor din mediul rural, cat si vizitatorilor care vin special pentru eveniment, sase zile de activitati culturale si cu invitati de seama: proiectii de filme romanesti si intalniri cu echipele acestora, concerte, spectacole de teatru si ateliere de creatie, toate cu intrarea libera.
Film in Sat Pestisani @George Gabor
In prima de zi de festival, peste 1500 de participanti s-au putut bucura de o sesiune de jam session, de un concert cu celebrul Taraf de Caliu si de proiectii de film – premiera in Romania a scurtmetrajului „Document 56”, scris si regizat de Christopher Landry, in prezenta regizorului, si „Libertate”, in regia lui Tudor Giurgiu, cu prezenta actorilor Alex Calangiu, Andreea Gramosteanu si Cuzin Toma. Ambele filme au fost prezentate de echipe si de criticul de film si curatorul „Film in Sat”, Irina Margareta Nistor.
Film in Sat Pestisani @George Gabor
Festivalul continua pana duminica, pe 4 august, iar arta in toate formele ei va poposi in batatura.
Film in Sat Pestisani @George Gabor
Film in Sat Pestisani @George Gabor
Avanpremiera nationala, alaturi de succese deja clasice ale noului val de cinematografie romaneasca
Joi, pe 1 august, va avea loc in prezenta echipei proiectia filmului Morometii 3, r. Stere Gulea, cu: Alex Calin, Horatiu Malaele, Mara Bugarin, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu.
Morometii 3 continua povestea lui Niculae, fiul cel mic al lui Moromete, devenit in anii '50 un tanar scriitor apreciat, care isi traieste viata si povestile complicate de amor intr-o atmosfera incarcata, viciata de suspiciune. Regulile ideologice sunt stricte, scriitorii sunt chemati sa sustina linia partidului, sa scrie despre avantajele si bunastarea noii lumi. Niculae e pus in fata unei alegeri: daca e parte din sistem va fi rasplatit, dar daca nu, poate plati cu libertatea si va fi tras pe linie moarta.
Celelalte seri de festival aduc publicului filme romanesti indragite, de neratat sau de re-vazut pe marele ecran din aer liber:
Miercuri, 31 iulie - La drum cu tata, r. Anca Miruna Lazarescu, cu: Razvan Enciu, Ovidiu Schumacher, Alexandru Margineanu.
Arad, 1968: Fratii Mihai si Emil, de origine romano-germana, au un singur lucru in comun: ingrijorarea pe care o simt fata de tatal lor bolnav. Mihai, fratele mai mare, pare sa se fi impacat cu soarta in Romania ceausista, unde este medic si, cu inima indoita, informator al securitatii. Emil, insa, lupta cu infocare impotriva amprentelor staliniste, intrand astfel in situatii din care numai prudenta fratelui sau mai mare il poate salva. Intr-o zi, soseste vestea ca tatal lor poate fi operat la Dresda. Ne aflam insa in anul 1968, iar ei intalnesc in calea lor spre destinatie tancurile care aveau sa fie implicate in Primavara de la Praga.
Vineri, 2 august - Visul, r. Catalin Saizescu, cu: Vlad Logigan, Georgiana Saizescu, Serghei Mizil, Gloria Gaitan.
Inspirat din fapte reale, filmul regizat de Catalin Saizescu, dupa un scenariu semnat de Gabriel Gheorghe, este o comedie in care visul unui actor de provincie pare sa se naruie, in timp ce visurile celor din jur, sau ale detinutilor cu care ajunge sa puna in scena un spectacol de teatru, par sa se apropie tot mai mult de indeplinire. Alex e un artist ocolit de succes, inlantuit intr-o relatie amoroasa cazuta in ruina. Trimis la un penitenciar de maxima siguranta sa regizeze o piesa de teatru, alege o scena din „Visul unei nopti de vara”, a marelui Shakespeare. In fata eforturilor hotilor semianalfabeti de a-si depasi limitele, Alex realizeaza ca este prizonier in propria viata. La randul lor, detinutii fac totul pentru a fi selectionati in cadrul Festivalului de teatru de penitenciar, stiind ca fiecare scena are o trapa prin care ar putea evada.
Sambata, 3 august - Nesfarsit (California Dreamin’), r. Cristian Nemescu, cu: Razvan Vasilescu, Maria Dinulescu, Armand Assante.
1999, in timpul razboiului din Iugoslavia. Intr-o mica asezare romaneasca, Doiaru (Razvan Vasilescu), un sef de gara si in acelasi timp baron local, opreste un tren NATO cu echipament militar pazit de soldati americani, care traverseaza Romania fara acte de transport, dar avand aprobarea verbala a guvernului roman. Sosirea americanilor scoate din amorteala mica asezare, care tine sa le dovedeasca musafirilor proverbiala ospitalitate romaneasca.
Muzica de meditat, de dansat si de iubit
Vineri, pe 2 august, publicul se poate bucura de un concert in care Damian Draghici prezinta un proiect lansat in 2022 - Meditatii Lautaresti, ce cuprinde mostenirea si mestesugul a zeci de ani de cautare, munca si dezvoltare continua artistica ale artistului.
„Meditatii Lautaresti reprezinta focul si ardoarea muzicii traditionale lautaresti, atinsa de radacina meditativa a intelepciunii arhaice a muzicii vechi.“
Damian imbina aspecte sonore de rezonanta meditativa, introduce brilianta sa la nai si reinterpreteaza melodiile lautaresti celebre. Meditatii Lautaresti aduce in prim plan piesele vechi, de bastina ale lautarilor celebri romani, care isi cantau inima si viata. Printre acestea se numara “saraiman”, “Lume, lume”, “Sunt vagabondul vietii mele”, “Ileana, Ileana” si “La Ciolpani”.
Seara de sambata aduce un concert Madalina Paval Orchestra, proiect initiat de Madalina Paval, o artista multidisciplinara care isi exprima creativitatea prin muzica si diverse proiecte artistice, impreuna cu Alexei Turcan, un producator si compozitor talentat, iar impreuna exploreaza si reinventeaza texturile muzicale clasice. Folosind instrumente precum quintetul de coarde, harpa si flautul, impreuna cu ritmurile de dans si forta tribala a muzicii alternative, grupul ofera o fuziune vibranta, pe care unii o pot numi world music, dar care pentru Madalina si Alexei este o experienta care evoca radacinile culturale si geografice ale Romaniei – bucovineana, moldoveneasca, sud- dunareana si balcanica.
Miercuri seara, scena va fi acaparata de The Groovy Bastards, o trupa cu o energie contagioasa si o combinatie eclectica de stiluri muzicale. Cu Ioana Visinescu la voce, Andrei Balasa la chitara, Theo Ionescu la tobe si Masha Enache la bass, acestia au un sound atipic, care imbina elemente din funk, rock, progressive, jazz, R&B si hip-hop. Semnatura lor consta in performanta live aparte, personalitatile colorate ale membrilor si stilul „fresh”, transpus in compozitii proprii.
Seara de joi se anunta la fel de eclectica, alaturi de Taraf Flamenco, o trupa unica in lume, care interpreteaza vechea muzica a Bucurestiului in ritmuri de lautarie si flamenco. In 2022, la Bucuresti, s-au reunit muzicieni din Romania si Argentina in jurul unui repertoriu care impleteste muzici spaniole, lautaresti si romante din vechiul Bucuresti. Cu instrumente de la vioara si tambal, la cajon si chitara spaniola, o solista cu o voce care aminteste de tanara Maria Tanase (Ioana Tatarusanu) si un muzician argentinian (Lucas Molina), Taraf Flamenco zguduie granitele dintre muzicile lumii si creeaza o atmosfera ca la Buenos Aires, Sevilla, si Bucurestii secolului trecut, propunandu-si sa transforme scena festivalului intr-o punte ce uneste organic mai multe culturi care ajung sa se exprime intr-o limba comuna.
Teatru, jam sessions, recitaluri muzicale si multe ateliere de creatiei
Ultima zi de festival este dedicata teatrului, iar spectacolul care va putea vizionat in sala de festivitati a Liceului Tehnologic Constantin Brancusi Pestisani este Doamne fereste, r. Lia Bugnar.
„E un privilegiu sa pornesti un spectacol de la actorii pe care (alt privilegiu) i-ai ales. Cred in actori mai mult decat in oricare alta componenta a unui spectacol. Pentru ei vine omul la teatru. Nu pentru scriitura, regie sau decor. Liliana Pana, Irina Radulescu, Oana Puscatu, Grigore Marin si Toma Cuzin mi-au dat povestea pe care o spunem in Doamne fereste! I-am vazut si am stiut ce trebuie sa scriu. N-am sa va mint, e ca in toate piesele mele, o poveste despre iubire. Neincadrabila in comedie sau drama, pentru ca rasul se amesteca indisciplinat cu nodul in gat. Cinci oameni care vor sa fie iubiti va spun povestea lor si Doamne fereste! sa nu veniti la spectacol. Ar fi o pierdere si pentru voi, si pentru noi.”
In fiecare zi de festival vor avea loc ateliere de creatie pentru micii participanti: teatru cu actrita Lulu Trasnea si cu actorul Alexandru Margineanu, percutie cu muzicianul Emi Ionescu, magie cu Magitot, pictura si cusaturi cu Cristina Toma (Cuzina) dar si recitaluri muzicale si jam sessions cu muzicianul iranian Amir Heidarkhodaee, DJ Vasile, Marin Grigore (actor cunoscut pentru rolurile din Las Fierbinti, R.M.N., #dogpoopgirl, Sieranevada), Augustin Pop (Popy) si petreceri pana tarziu in noapte cu DJ Livio, DJ Vasile si Zona Libera.
Programul complet al evenimentelor de la Pestisani este disponibil pe https://filminsat.ro/
Dupa succesul remarcabil al primei editii din 2022, care a avut loc in Pestisani (Gorj) si Dolhasca (Suceava), atragand peste 7.000 de participanti, festivalul „Film in Sat” a revenit in 2023 cu patru evenimente de amploare. Anul trecut, festivalul a poposit la Islaz (Teleorman), Cernatesti (Dolj), Pestisani (Gorj) si Murighiol (Tulcea), aducand filme si diverse forme de arta in fata unui public de peste 15.000 de persoane.
Sub conceptul „Film in Sat”, evenimentele au reusit sa puna pe harta turistica si culturala a Romaniei sase localitati rurale, iar comuna Pestisani a fost oficial declarata statiune turistica incepand cu a doua editie a festivalului.
Organizator: Asociatia Culturala „CUZIN TOMA – Daca eu pot, poti si tu”.
Parteneri: Consiliul Judetean Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Primaria Pestisani, Consiliul Local Pestisani.
Sponsori: Frame Film, Meva Concept,
Vazut de: Radio Guerrilla. . | |
|
|