„Marcel Iureș prezintă Enigmele României” la Serile Filmului Românesc | |
(Cinema) |
Cinefilii vor putea urmari doua episoade din cadrul serialului „Marcel Iures prezinta Enigmele Romaniei” in cadrul sectiunii „Documentar” a festivalului „Serile Filmului Romanesc” (SRF) de la Iasi. Acestea vor fi difuzate sambata, 3 august, de la ora 13:00, la Cinema Ateneu, Iasi. |
Proiectia va fi urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri despre culisele emisiunii, la care vor lua parte actorul Marcel Iures, producatorul executiv John Florescu si producatorul asociat al documentarului, Dan Draghicescu.
Cele doua episoade care urmeaza a fi proiectate in cadrul celei de-a cincisprezecea editii a Serilor Filmului Romanesc exploreaza mistere si enigme din istoria Romaniei, cum ar fi cauza mortii poetului national Mihai Eminescu si cautarea tablourilor disparute in urma „marelui jaf” de la muzeul Brukenthal din Sibiu.
„Marcel Iures prezinta Enigmele Romaniei” este cea de-a doua serie locala a televiziunii HISTORY Channel in Romania, formata din sase episoade de 30 de minute, in care consacratul actor Marcel Iures cerceteaza o serie de enigme fara raspuns, care se axeaza pe istorie, geologie, castele, crime, lumini ceresti, tulburari mentale si ritualuri religioase ascunse.
Actor de teatru si de cinema respectat, Marcel Iures a lucrat si cu regizori americani legendari precum Brian De Palma si Francis Ford Coppola si a impartit ecranul cu giganti de la Hollywood precum Tom Cruise, Johnny Depp, Nicole Kidman, George Clooney si Brad Pitt. Filmografia sa internationala include roluri in filme precum „Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirilor” (1994), „Misiune imposibila” (1996), „Pacificatorul” (1997), „Razboiul lui Tom Hart” (2007), „Tinerete fara tinerete” (2007) si „Piratii din Caraibe: La capatul lumii” (2007). Printre cele mai remarcate filme romanesti in care a jucat Marcel Iures se numara „Stejarul” (1992), „Balanta” (1992), „Vacanta cea mare” (1988), „Tatal fantoma” (2011) si „Octav” (2017).
HISTORY Channel este partener media al evenimentului „Serile Filmului Romanesc” (SFR).
Bilete la proiectia celor doua episoade din „Enigmele Romaniei” pot fi achizitionate de la acest link: https://eventbook.ro/film/bilete-sfr-2024-enigmele-romaniei
Jaful De La Muzeul Bruckenthal
Romania anului 1968 era mai bine pazita decat inchisoarea Alcatraz. Nimeni nu putea misca un deget fara stirea Securitatii. Iar Muzeul Bruckenthal din Sibiu a fost unul dintre punctele fierbinti monitorizate de Securitatea dictatorului Nicolae Ceausescu. În aceste conditii, 8 tablouri foarte valoroase au fost furate si scoase din tara. 55 de ani mai tarziu, nimeni nu stie ce s-a intamplat. Doar 4 dintre ele au fost gasite, in S.U.A., iar presedintele Emil Constantinescu a reusit sa le recupereze, cu ajutorul lui Bill Clinton si al Bancii Mondiale. Cum au ajuns picturile in S.U.A.? Cine le-a furat? Cum au fost transportate peste granitele a doua tari comuniste - Romania si Ungaria? Unde sunt celelalte patru tablouri? Ce a aflat politia? Cine sunt principalii suspecti? Acestea sunt doar cateva dintre intrebari. Va vom prezenta intreaga poveste, informatiile oficiale si ipotezele.
Personalitati prezente in episod
1. EMIL CONSTANTINESCU, fost presedinte al Romaniei. El a adus in Romania patru dintre tablourile furate care au fost gasite in SUA. S-a intamplat in 1998.
2. ALEXANDRU CHITUTA, managerul Muzeului Bruckenthal - a realizat o expozitie bazata pe povestea tablourilor furate.
3. RAZVAN POP, istoric si manager al Bibliotecii Astra din Sibiu - a scris despre aceasta poveste. Realizeaza podcasturi cu subiecte istorice.
4. Comisar sef RADU PAREAN – cunoaste detalii despre investigatia realizata in acea perioada.
Moartea lui Mihai Eminescu
A fost ucis, a fost victima unui complot politic, victima malpraxisului sau a murit cu adevarat din cauza sifilisului si a bolilor psihice grave? Mihai Eminescu (1850-1889) este cel mai cunoscut si influent poet si jurnalist roman. El este descris ca un geniu. La varsta de 33 de ani a fost internat intr-un azil de boli mintale. Coincidenta sau nu, in aceeasi zi, Romania isi schimba aliatii, lucru criticat vehement de influentul jurnalist Eminescu. Moare 6 ani mai tarziu. În tot acest timp a fost spitalizat de multe ori de prietenii sai. Majoritatea acestora sprijinea noua orientare a politicii externe a tarii. Teoriile conspiratiei pornesc de la tratamentul cu mercur care i-a fost administrat in ultimii ani de viata. Exista cel putin 3 teorii, cu privire la modul in care a murit Mihai Eminescu. Prima: scriitorul ar fi fost otravit cu mercur, la comanda adversarilor sai.
O a doua teorie duce la concluzia ca Mihai Eminescu a fost diagnosticat gresit cu sifilis si alienare mintala, in consecinta, primind un tratament nepotrivit. Ca atare, Poetul ar fi fost victima malpraxisului. A treia teorie vorbeste despre o crima. Lovit cu o caramida in cap de un bolnav psihic internat in acelasi sanatoriu. Motivul este in sine o poveste desprinsa din filme.
Personalitati prezente in episod:
1. CRISTIAN TUDOR POPESCU - unul dintre cei mai cunoscuti jurnalisti si scriitori romani. În documentar, acesta vorbeste despre Eminescu, jurnalistul. 2. COSMIN CIOTLOS, lector la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, critic literar.
3. IRINEL POPESCU, unul dintre cei mai renumiti chirurgi romani. El a investigat bolile lui Eminescu cu ajutorul altor specialisti.
4. FLORIN CHIRCULESCU - chirurg si scriitor - a scris un bestseller despre Eminescu, intitulat „Solomonarul”.
INFORMATII SUPLIMENTARE: Serialul este produs de Chainsaw Film Productions
Producator executiv: John Florescu
Regizor: Marin Dinescu
////
HISTORY Channel® este unul dintre cele mai cunoscute si indragite branduri TV internationale. HISTORY Channel® reprezinta o sursa de divertisment si informare pentru milioane de oameni de pe tot globul prin povestile inspirationale, uneori extravagante ale unor personaje extraordinare din viata reala ale caror experiente sunt adesea mult mai spectaculoase decat fictiunea.
HISTORY Channel® provoaca si duce mai departe notiunea traditionala de „istorie”, oferind spectatorilor o perspectiva alternativa. Gama variata de emisiuni difuzate dezvaluie modul in care povestile umane sunt modelate de fapte fascinante si adesea surprinzatoare.
HISTORY Channel® a fost lansat in 1995 si ajunge la peste 300 de milioane de locuinte din intreaga lume, in peste 150 de teritorii, fiind tradus in 37 de limbi. HISTORY Channel® reprezinta principala televiziune din portofoliul A+E Networks.
HISTORY Channel® este disponibil in Romania de peste 10 ani pe toate platformele majore de cablu, cablu si satelit din tara, inclusiv: Digi, Focus Sat, Orange TV, Vodafone.
Pentru mai multe detalii, puteti accesa site-ul oficial HISTORY Channel Romania, pagina de Facebook HISTORY Channel Romania sau canalul local de YouTube.
/////
La A+E Networks EMEA impartasim povesti care conteaza. Suntem lideri in divertismentul factual, continutul nostru premiat este urmarit de milioane de telespectatori din Marea Britanie, tarile nordice, Benelux, Germania, Italia, Spania, Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa. Portofoliul nostru de branduri premium - HISTORY, Crime+Investigation, HISTORY2, BLAZE si COSMO TV - inspira si incanta telespectatorii cu francize de succes (Arme Nascute din Foc), drame (Vikingii) si productii locale originale („În Cautarea Chihlimbarului, Aurul Baltic” si „Vanatorii de Epave” cu Ross Kemp). Povestile noastre sunt globale si locale, liniare si digitale si intotdeauna convingatoare. Cu birouri in Londra, Roma, Madrid, Varsovia, München si Johannesburg, suntem o companie cu adevarat internationala care celebreaza unicitatea si diversitatea. . | |
|
|