Acum niște ani |
21 noiembrie 2024 |
1694 • |
Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778) |
1783 • |
În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald |
1784 • |
Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea |
1877 • |
Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete |
1895 • |
Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927) |
1898 • |
Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967) |
|
|
„Caravana filmului românesc” revine la Onești cu o ediție aniversară | | (Cinema) | Caravana filmului romanesc revine cu bucurie la Onesti, cu o editie aniversara: sunt 10 ani de cand prezentam aici capodopere ale cinematografiei nationale, prilejuind publicului intalnirea cu mari personalitati ale celei de a saptea arte. Anul acesta ii asteptam pe toti amatorii de filme de calitate, in Piateta Catedralei din Onesti, intre 3 si 9 august, pentru a vedea pelicule de valoare, realizate inainte si dupa revolutia din decembrie 1989. | Intrarea este libera, asa ca cei mici si cei mari sunt invitati sa vada, vreme de sapte seri, de la ora 21, cate un film pe zi.
Sambata, pe 3 august, de la ora 21, „sparge” ecranul, cucerind publicul de film, asa cum a facut ani la rand, cu cel de pe terenurile de tenis ale lumii, nedomolitul Ilie Nastase, in filmul Nasty. Este un documentar reunind imagini de arhiva, unele rar vazute, in care regizorii Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu si Tudor D. Popescu au adunat si crema tenisului mondial, de la Jimmy Connors si John McEnroe, la Rafael Nadal sau Boris Becker, pentru a depune marturie despre talentul nemasurat, dar si despre caracterul vijelios al celui care a stralucit absolut, in anii ’70, pe firmamentul mondial al sportului alb. Un rebel de nestapanit, intr-o lume care punea pret mai ales pe eticheta, un jucator ca un vulcan in eruptie, un performer innascut, care a revolutionat lumea tenisului, in care a fost primul jucator din istorie, clasat in fruntea clasamentului ATP, asa apare Ilie Nastase in acest film. Asa cum a fost. Filmul, lansat in cinematografe in 2024, nu evita unele controverse legate de sportivul de top al tenisului mondial, aspecte ce vor isca, desigur, intrebari.
In ziua urmatoare, 4 august, de la ora 21, va prezentam Libertate, tot un film recent, din 2023, in care regizorul Tudor Giurgiu a innodat firele naratiunii si a filmat de asa maniera, incat fictiunea sa aiba aerul unui documentar alert. Cineastii si-au dorit sa obtina din partea spectatorilor, impresia ca realitatea revolutiei din decembrie 1989 a fost surprinsa in direct de camera de luat vederi.
Inspirata dintr-un episod al revolutiei petrecut la Sibiu, in care o unitate de militie devine tinta unei ofensive violente, pelicula pune in prim plan haosul indus in acest eveniment istoric, in care toata lumea a tras in toata lumea, fie ei soldati, securisti, militieni, sau civili. Ca si in alte filme ale regizorului Tudor Giurgiu, precum „De ce eu?” sau „Despre oameni si melci”, si aici sunt puse sub semnul intrebarii variantele oficiale, adoptate de autoritati, ale unor fapte ce au tulburat spiritul public in Romania ultimilor ani.
In seara de 4 august vor fi prezenti alaturi de noi, invitatii speciali ai Caravanei filmului romanesc - regizorul si producatorul Tudor Giurgiu si actorul Ionut Caras.
Continuam luni, 5 august, tot de la ora 21.00, cu tulburatoarea opera cinematografica semnata de Stere Gulea, Morometii 2, ecranizarea celui de-al doilea volum al romanului omonim si al altor scrieri ale lui Marin Preda. Inainte de lansarea lui pe ecranele din Romania, in 2018, cinefilii se intrebau cu mare curiozitate, cum va arata continuarea dupa cel de al doilea razboi mondial, a povestii familiei taranului Ilie Moromete, prin comparatie cu primul film Morometii, ce se desfasura in anii ’30 ai secolului XX si care a beneficiat de interpretarile magistrale ale actorilor generatiei de aur, avandu-l in centrul atentiei pe Ilie Moromete - Victor Rebengiuc.
La 31 de ani de la succesul rasunator al ecranizarii primului volum, Stere Gulea alcatuia o noua distributie, imbatabila si ea, pentru Morometii2, avandu-l in fruntea ei pe Ilie Moromete - Horatiu Malaele, dar, in centrul atentiei, pe fiul acestuia, dornic a invata carte, Niculae - Iosif Pastina.
Evolueaza aici, la o distanta narativa de un deceniu, aceleasi personaje ale familiei si ale satului, cu tribuna sa din Poiana lui Iocan, unde taranii invartesc pe degete politica tarii, aflata acum intr-o schimbare radical, prin intrarea comunistilor la putere, chiar si in Teleormanul in care s-a nascut si din care s-a inspirat, pentru aceasta opera majora, marele romancier Marin Preda.
Seara zilei de 6 august, ora 21, este rezervata copiilor si familiilor lor, caci aduce pe ecranul din Piateta Catedralei din Onesti, musicalul Mama, regizat de maestra incontestabila a filmului pentru cei mici, Elisabeta Bostan. Aceasta productie din 1977 nu pare sa aiba varsta, atat sunt de vii personajele interpretate de actori de top ai epocii, care declama, canta si danseaza cu aplomb, in aceasta feerie muzicala, inspirata de povestirea marelui Ion Creanga. Conflictul dintre mama-capra, ce-si apara iezii, si vecinul lor, vicleanul lup ce vrea sa-i manance pe ascuns, este transferata in lumea muzicii, astfel incat pradatorul devine unduiosul lup rock’n roll.
Ziua de 7 august este tot o invitatie pentru copii, parintii sau bunicii lor, in universul fermecat al filmului Dumbrava minunata, prezentat in aceasta editie a Caravanei ca un omagiu in memoria a doua mari actrite, Draga Olteanu Matei si Ileana Stana Ionescu, care nu vor mai anima niciodata ecranul, cu prezentele lor tonice. In pelicula regizata de Gheorghe Naghi si scrisa de Draga Olteanu Matei, dupa povestirea lui Mihail Sadoveanu, o fetita de sase ani fuge de mama ei vitrega, iar in drumul spre bunici ajunge sa se bucure, alaturi de catelusul ei, Patrocle, de minunatiile muzicale ale unei poieni fermecate. Daca veti merge sa vedeti aceasta feerie, veti creste numarul celor peste trei milioane de spectatori care s-au bucurat pana acum de aventurile fetitei si ale ghidusului ei patruped.
Pe 8 august, ora 21, prezentam publicului din Onesti, puternica drama Osanda, in care regizorul Sergiu Nicolaescu urmareste destinul taranului Manlache Preda, revenit in satul natal, dupa ce a facut zece ani de ocna, fiind condamnat pe nedrept pentru uciderea boierului, in timpul rascoalei din 1907 si luat apoi sa lupte in primul razboi mondial. Amza Pellea realizeaza in acest film unul din rolurile majore ale prodigioasei sale cariere cinematografice, intruchipandu-l pe acest barbat cu parul albit de necazuri, pe care oamenii din sat nu-l iarta, desi si-a ispasit pedeapsa. Iar destinul tot potrivnit ii este, caci tot asupra lui cade banuiala legata de o noua crima. Nimic nu-l ajuta pe acest taran care a pierdut totul, in ciuda onestitatii si a fortei sale vitale. Filmul prezinta puternice conflicte personale si de clasa, cu caractere schitate in linii sigure, inspirate fiind din romanul Velerim si Veler Doamne, publicat de Victor Ion Popa in 1933.
Incheiem saptamana noastra de capodopere ale cinematografiei romanesti cu o comedie care nu are niciun rid: Cuibul de viespi, ecranizarea semnata in 1987 de regizorul Horea Popescu, dupa piesa lui Alexandru Kiritescu, Gaitele. Am ales aceasta comedie tot in semn de omagiu pentru cea de curand plecata dintre noi, Ileana Stana Ionescu, care, alaturi de alte vedete ale scenei si ecranului romanesc, precum Tamara Buciuceanu, Coca Andronescu, sau Gheorghe Dinica, intruchipeaza personajele acestei lumi rapace, de vanatori de averi, dar si de senzatii tari, urmarind de dupa perdea si criticand viata orasului si gasind prilej de barfa pana si la o inmormantare.
Si nu conteaza ca aceste cucoane sunt imbracate ca in anii ’30, fiindca aceasta tipologie umana, care macina in moara cuvintelor tot ce este in jur, nu are varsta, este eterna. Precum barfa!
Razand copios la aceasta satira cu accente funebre, va vom spune la revedere, pana la urmatoarea noastra intalnire, la anul, cu publicul fidel din Onesti.
***
Scopul „Caravanei filmului romanesc – Cartea si filmul / Capodopere ale cinematografiei nationale”, proiect aflat la a XII-a editie, este acela de a promova filmul romanesc, aducand un omagiu cinematografiei nationale si cineastilor romani, fiind singura caravana care promoveaza exclusiv filmul romanesc din toate timpurile. „Caravana filmului romanesc” aduce filmul romanesc in atentia spectatorilor, promovandu-l intr-o maniera accesibila. Filme de patrimoniu si succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate orasele tarii, mari si mici, in spatii diverse. Aceste evenimente, rememorand marile momente ale istoriei si ale prezentului filmului romanesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tanar si le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creatii cinematografice romanesti.
***
Asociatia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), in parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) si Digifilm Design, a organizat, incepand din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMANESC, proiect ce s-a derulat, la nivel national, prin cele doua sectiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei nationale si Cartea si filmul.
In cei unsprezece ani de existenta, Caravana filmului romanesc a ajuns in peste 45 de orase, avand un numar aproximav de 200.000 de spectatori si consemnand peste 3.000 de referiri in presa locala si nationala. In cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistica si tehnica de exceptie, fiind refacute ca sunet si imagine.
***
Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul National al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineastilor din Romania, DACIN SARA – Drepturi de Autor in Cinematografie si Audiovizual – Societatea Autorilor Romani din Audiovizual, ANF - Arhiva Nationala de Filme.
La Onesti, proiectul este finantat de Consiliul Local si Primaria Municipiului Onesti.
. | |
|
|
|
|