Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
„Povești Balcanico-Fantastice”, primul solo-show semnat Radu-Mihai Tănasă la Galeria „Octav Băncilă” Iași
(Arte vizuale)
„Povesti Balcanico-Fantastice” sau file dintr-o cercetare a artistului Radu-Mihai Tanasa, ce vor putea fi rasfoite incepand cu 15 august la ora 19:00, pe Str. Lapusneanu 7-9, Iasi, in prezenta artistului.
Expozitia va include o serie de lucrari interdisciplinare ce exploreaza identitatea si traditiile balcanice prin video, performance, desen si muzica.

Primul solo-show al lui Radu-Mihai Tanasa, include, de asemenea, o serie de picturi ce abordeaza conceptul de masculinitate si diferentele socio-culturale dintre Europa de Vest si cea de Est. Seria de picturi „Male Nude” si jurnalul vizual apocrif in varianta de carte de artist povestesc despre o creatura himerica, reflectand tranzitiile culturale si socurile traite de artist. Aceste picturi sunt realizate pe carton reciclat din pachete primite din tara natala, iar cartea a inceput ca un jurnal personal pentru a ajuta artistul sa faca fata tranzitiei dintre culturi.

Radu Mihai-Tanasa creeaza Povesti Balcanico-Fantastice dar nu numai print text si imagine, ci si printr-o incursiune in identitatea si traditia balcanica, vazuta printr-un filtru critic. Artistul a propus o metodologie interdisciplinara bazata pe video, performance, desen si muzica. El a povestit despre fantasticul balcanic si disforia culturala resimtita peste hotare prin instalatii media imersive ce functioneaza ca portaluri catre lumi paralele. In aceste fragmente, atat vizitatorii cat si artistii sunt invitati sa-si imagineze o lume dincolo de limitarile trasate de prejudecatile culturale identitare si sa-si exporeze propria versiune a modului in care au asimilat aceasta identitate in propria personalitate.
Prin aceasta expozitie, Radu Mihai-Tanasa creeaza o lume alternativa, unde identiatea si traditiile se intalnesc pe o axa temporala a unui jurnal, dezvaluind complexitatea expresiei de gen in Balcani intr-o varianta aproape intima
.”, mentioneaza Cristiana Ursache, curatoarea expozitiei.

In cadrul expozitiei, va avea loc o sesiune de screening international cu o serie de artisti colaboratori, intitulat „Cultural Dysphoria”. Acesstia vor impartasi experiente diverse legate de disforia culturala si identitatea balcanica, punctul comun cu artistul principal, Radu Mihai-Tanasa, fiind conceptul de disforie culturala. Printre artistii invitati se numara: Blxsh (Khan), Ana-Maria Cojocaru, Ibrahim Kurt, Maria Malcica, Ioana Mihai, Mircea Mondreanu, Ana Nedeljkovic & Nikola Majdak Jr. si Mihai Aureliu Savin.

RADU-MIHAI TANASA desfasoara o practica artistica fundamentata pe conceptul de disforie culturala, vazut dintr-o perspectiva est europeana/balcanica si auto etnografica. El defineste acest fenomen ca un disconfort pe care individul il resimte in raport cu propria sa perceptie a istoriei, culturii si traditiilor mostenite. Artistul propune o metodologie interdisciplinara bazata pe video, performance, desen si muzica ce functioneaza ca instalatii new media imersive.

CRISTIANA URSACHE este curator si cercetator in Iasi, Romania. Practica ei curatoriala se concentreaza pe documentarea si intelegerea artistilor colaboratori si pe facilitarea experientei vizuale pentru diferite tipuri de audienta. Cu experienta in mediere culturala, sprijina dialogul si schimbul de cunoastere cu prilejul oricarui proiect cultural.
In prezent, este curator la Galeria Artep din Iasi si lucreza la o cercetare doctorala despre practicile curatoriale din Romania din anii 2000 pana astazi, contribuind la cartografierea curatoriatului romanesc.

IBRAHIM KURT, din estul Turciei (kurd). Licenta in Studii Media, Film si Media Vizuala (UvA). Practica sa artistica este fundamentata in jurul temelor de dor (si de asemenea, de absenta a dorului) de un camin, apartenenta, diaspora si migratie, amintiri, familie si istoriile sale. Incerca sa creeze o investigatie asupra luptei diasporei si migratiei pentru apartenenta si dor.

MARIA MALCICA (n. 1998) este traducatoare, ilustratoare, mediatoare culturala si artista nascuta in Bucuresti. Inspirate de documentarele la persoana I, videourile ei se folosesc de arhiva personala si filmari subiective pentru a explora moduri de relationare interpersonale, intrapersonale si interspecii. Locuieste la Venetia.

IOANA MIHAI este o artista vizuala emergenta care dezvolta teme cu dimensiuni sociale si culturale pentru a atrage atentia asupra problemelor comunitatii in care lucreaza. Isi exprima mesajul prin tehnici multidisciplinare: de la pictura si sculptura, pana la instalatii.

MIRCEA MODREANU (n. 1989) este artist vizual, manager de proiecte culturale si galerist. A urmat cursurile Facultatii de Arte Plastice din cadrul UAD Cluj. Imediat dupa finalizarea licentei, si-a reconfigurat traseul catre Bucuresti. In 2014, a terminat masterul la sectia de grafica a UNArte, iar un an mai tarziu a fondat un ONG, marcand debutul sau ca manager de proiecte culturale. Din 2018, cand a fost lansat proiectul artist-run space E T A J, Mircea Modreanu a organizat expozitii in spatiul de pe strada George Enescu 43, unde a avut peste 200 de artisti invitati. In perioada de lockdown, ca o forma de documentare si arhivare, a inceput sa filmeze interviuri cu artisti pe care le-a incarcat pe canalul sau de YouTube ETAJ TV; este coordonator al ETAJ Magazine, o publicatie lansata din dorinta de a promova arta contemporana si artistii locali.

ANA NEDELJKOVIC, artista cu o practica de cercetare si explorare vizuala ce poate fi urmarita in expozitiile Rabbitland (2013), Happiness Machine (2019) si Money and Happiness (2022).

MIHAI AURELIU SAVIN (n.1995) este un artist care lucreaza in extensia mediului sculptural imprumutand (din) diferite teorii si tehnologii nededicate in original practicii artistice.
A absolvit Facultatea de Arte Vizuale si Design (UNAGE, Iasi), la specializarea Sculptura, si a finalizat recent doctoratul in cadrul aceleiasi institutii. 


Identiatea vizuala a fost creata de Zhana Assaad.
Expozitia va putea fi vizitata cu programare la 0745573716 in perioada 15-19 august 2024.
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate