Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
Cercetarea multidisciplinară „Valențele curativ-performative ale atingerii - Rezidență artistică” se adresează publicului neurotipic și neurodivers
(Arte vizuale)
Un nou proiect al Asociatiei Entuziart continua demersurile anterioare de interventii artistice si terapeutice in comunitati fragile, aducand de aceasta data in prim-plan potentialul curativ si creativ al atingerii. Dupa o perioada de cercetare, schimb de practici si formare profesionala cu traineri internationali, echipa multidisciplinara adunata in jurul proiectului deschide usile catre publicul larg, familiile cu copii special, ingrijitorii, terapeutii si profesorii lor, intr-o prezentare deschisa la Centrul National al Dansului Bucuresti, organizata in data de 27 august, de la ora 18:00.
Atingerea este fundamentala pentru experienta umana, fiind o componenta esentiala a dezvoltarii socio-emotionale, fizice, cognitive si neurologice in copilarie si in adolescenta, cat si o forma importanta de comunicare nonverbala pe tot parcursul vietii. Atingerea este o metoda puternica de a usura si reduce suferinta celorlalti, este importanta pentru sprijinul social si are un impact pozitiv asupra sanatatii mintale. Atingerea interpersonala este asociata cu o calitate mai buna a vietii, cu ingrijirea, confortul si compasiunea.

Valentele curativ-performative ale atingerii - Rezidenta artistica” este un proiect care si-a propus sa aprofundeze tema atingerii, atat dintr-o perspectiva teoretica, cat si experientiala, prin intermediul mai multor metode corporale si printr-un dialog intre metodologiile diverselor discipline in care activeaza echipa de proiect. 13 specialisti din dans contemporan, dans-terapie, art-terapie, terapie cranio-sacrala, terapie amniotica si realitate virtuala (Valentina de Piante, Cristina Lilienfeld, Alexandra Balasoiu, Alexandra Cucu, Catalin Diaconu, Loredana Larionescu, Loredana Patrascoiu, Octavia Roman, Anca Ghearasamescu, Oana Dorneanu, Crina Petrescu, Ana Dumitrascu, Cristina Julietta Mayer, Konrad Mihat) s-au intalnit in spatiile unor scoli speciale, spitale de psihiatrie si centre de asistenta sociala pentru a pune bazele unui teritoriu comun de intelegere si sustinere a persoanelor neurodiverse. Acestia au parcurs doua stagii de formare cu experti internationali in discipline somatice aflate inca in stadiul de pionierat.

Valentele curativ-performative ale atingerii - Rezidenta artistica

Printre facilitatorii internationali din proiect se numara Thomas Greil (initiatorul proiectului „Making Connections – The somatic approach to the care relationship” destinat familiilor, ingrijitorilor si profesionistilor din domeniul reabilitarii) alaturi de cercetatoarea de filosofii si practici somatice Carla Bottiglieri, ambii specialisti si formatori in educatia miscarii. Acestia au pus in practica tehnici de lucru adaptate pentru persoane cu nevoi speciale, ce se caracterizeaza printr-o abordare blanda, non-intruziva, menita sa intampine globalitatea persoanei intr-un proces care implica parintii, membrii familiei si ingrijitorii. De asemenea, Lorenzo Tosti de la Sementera Amnio din Perugia, Italia a oferit o introducere in terapia amniotica - o noua interventie de grup care implica corpul si psihicul si are ca scopuri intarirea increderii in sine a participantilor si imbogatirea calitatii vietii, a bunastarii si a relatiilor lor sociale.
Echipa a derulat 30 de interventii creativ-expresive pentru publicul vulnerabil din 5 institutii partenere, urmarind imbunatatirea calitatii vietii persoanelor de orice varsta cu dizabilitati psihice si motorii: art terapie de grup pentru copii, art terapie de grup pentru adulti, terapie somatica, ateliere de muzica in grup. Practicienii din proiect s-au deplasat in centrele DGASPC din Bucuresti, in Scoala Profesionala Speciala “Sf Nicolae” din Bucuresti si in spitalele de psihiatrie partenere. Ultima interventie a avut loc la Spitalul de psihiatrie Voila din Campina, unde au avut loc diverse activitati precum: ateliere de art-terapie pentru adulti, ateliere de art-terapie pentru adolescenti si sedinte de relaxare destinate cadrelor medicale.

Valentele curativ-performative ale atingerii - Rezidenta artistica

Valentele curativ-performative ale atingerii - Rezidenta artistica

In art-terapie, contactul cu materiale creative le permite pacientilor sa isi exprime emotiile intr-un mod tangibil, sa le dea o forma simbolica. Aceasta interactiune nu este doar creativa, ci si un proces de eliberare, auto-descoperire si vindecare. Cand vorbim despre beneficiile atingerii, ne referim si la atingerile ce pot aduce vindecare intr-un mod subtil, la atingeri prin priviri si prin cuvinte blande. Aceste forme subtile de contact pot avea un impact profund, oferind sprijin emotional intr-un mod delicat si puternic. Astfel, fie ca este vorba de o vorba de incurajare sau de contactul cu materialele de art-terapie, toate acestea au puterea de a aduce alinare si de a oferi tinerilor stabilitate in calatoria lor spre vindecare. Ne propunem, printr-o abordare empatica, sa le redam speranta in viitor si increderea in sine.” spune Oana Dorneanu, psihoterapeut, art-terapeut, cofondator Entuziart.

Pe 27 august, la Centrul National al Dansului Bucuresti, sub coordonarea coregrafilor din rezidenta, echipa multidisciplinara a proiectului propune o incursiune intr-un mod sensibil de raportare la sine, la celalalt si la lume. Functionand ca un sistem de educatie alternativ, in care atingerea are un rol central in dezvoltarea cunoasterii, ”Polifonia gesturilor” aduce o privire sensibila asupra diversitatii, inversand curgerea mostenita a relatiilor de invatare unidirectionale. Lasam spatiu individului, fie el copil special sau adult neurodivergent, sa ne devina ghid al ingrijirii sale, sa ne conduca spre un taram pe care doar el il poate cunoaste. Ne detasam treptat de ideea ca noi suntem cei care stim si lasam astfel loc unor noi limbaje si metode de comunicare sa ia nastere.

Fiecare participant va fi ghidat catre o redecoperire a propriei experiente tactile, care se extinde dincolo de piele si cuprinde simtul haptic, functia tonica, fascia, privirea. Trezim inteligenta corporala si o integram cu cea cognitiva, parcugand impreuna un drum de reeducare a atingerii.
    
Echipa proiectului viseaza la o retea extinsa prin care institutiile si universitatile impreuna cu asociatiile active in domeniu, sa impartaseasca cunoastere dand valoare experientei interioare a fiecarei individ si totodata oferind instrumente pretioase pentru a valorifica in colectivitate creativitatea fiecaruia.

Valentele curativ-performative ale atingerii - Rezidenta artistica

Parteneri: Scoala Profesionala Speciala „Sf. Nicolae”, Spitalul de psihiatrie Voila - Campina, Spitalul de psihiatrie „Eftimie Diamandescu Balaceanca”, DGASPC Bucuresti, Universitatea Bucuresti, Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB).

Proiectul este co-finantat de AFCN. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Valentele curativ-performative ale atingerii - Rezidenta artistica

Valentele curativ-performative ale atingerii - Rezidenta artistica

Valentele curativ-performative ale atingerii - Rezidenta artistica

Valentele curativ-performative ale atingerii - Rezidenta artistica

Asociatia Entuziart este o organizatie non-profit a carei misiune este promovarea si sprijinirea persoanelor de orice varsta si cu orice tip de abilitati, prin activitati creative, artistice, art-terapie, dans-terapie, muzico-terapie, foto-terapie, psihoterapie cu valente recreative, de socializare, educative si terapeutice, precum si promovarea art-terapiei in Romania.

A fost creata de psihoterapeuti cu dubla specializare in art-terapie: Oana Dorneanu - formare de lunga durata oferita sub supervizarea Institutului de Art Terapie din Viena, respectiv dans-terapie, ?i Loredana Larionescu - formare continua si supervizare cu specialisti din Marea Britanie, Italia, Franta.

Asociatia ofera terapii expresiv-creative persoanelor din zone defavorizate si colaboreaza cu spitale de psihiatrie in vederea promovarii acestui tip de terapii. De asemenea, Asociatia colaboreaza cu Universitatea Bucuresti pentru oferirea contextelor de practica studentilor din Facultatea de Psihologie.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate