„Caravana filmului românesc” revine în forță la Tulcea | |
(Cinema) |
Ce poate fi mai placut, in serile de vara torida, decat sa te bucuri alaturi de concetatenii tai, de povestile extraordinare din capodopere ale cinematografiei nationale, prezentate de „Caravana filmului romanesc” pe scena din Piata Civica a orasului Tulcea. Iar cand promisiunilor cinematografice li se alatura si recitaluri muzicale si de umor live, atunci sigur nu poti lipsi de la aceste intalniri culturale, programate in fiecare seara, din 23 pana in 29 august 2024. |
Vineri, 23 august, la ora 20:30, deschidem festivalul nostru cu o adevarata defilare a starurilor care au stralucit pe firmamentul tenisului mondial, in filmul „Nasty”, semnat de Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu si Tudor D. Popescu. Dedicat tenismenului Ilie Nastase, acest documentar lansat in 2024 s-a dovedit deja a fi un succes, inclusiv la Festivalul de la Cannes, unde au urcat pe scena, alaturi de protagonist, Boris Becker, Ion Tiriac, sau Virginia Ruzici. Filmul exploreaza cariera celui mai bun jucator de tenis al lumii din 1973, aratandu-i stralucirea, dar neocolind nici controversele ce au insotit numele acestui rebel al tenisului mondial.
Folosind imagini de arhiva (nu putine, rar vazute) si asociindu-le cu marturiile unor grei ai tenisului mondial, intervievati acum, precum Jimmy Connors, John McEnroe sau Rafael Nadal, filmul surprinde un Ilie Nastase nestapanit, care a sfidat eticheta sportului alb, cu izbucnirile sale nervoase, ce aveau sa-i defineasca stilul, impunand astfel o relaxare a normelor, caci rebeliunea venea de la primul jucator din istorie, clasat in fruntea clasamentului ATP.
Pe 24 august, ora 19:30, fiindca este sambata, adica timpul relaxarii de weekend, deschidem seara cu un recital umoristic sustinut de inegalabilul cuplu: Vasile Muraru si Valentina Fatu. „Buna seara, Tulcea! Buna seara, Aegyssus!” va vor spune ei in deschidere, ca sa ne arate ca stiu ei bine istoria orasului de la Portile Deltei Dunarii. Iar finalul va veni fara indoiala cu hohote de ras. Care vor continua si la proiectia comediei „Ultimul corupt din Romania”. Numai cand auzi titlul, iti dai seama ca acest ultim film semnat de Sergiu Nicolaescu are ambitia sa vorbeasca despre ceva... imposibil: Romania fara corupti. Dar pana sa dispara, cineastul ii aduce in aceasta poveste in care cocalarii isi trag doctorate si ajung in parlament, iar prostituatele lucioase ocupa posturi guvernamentale. Copiii sub 12 ani nu trebuie sa vada aceste realitati. Ca sa nu-si piarda iluziile nutrite de parinti!
Duminica, 25 august, de la ora 19:30 aveti intalnire cu muzica binecunoscutului folkist Ducu Bertzi care va evolua alaturi de invitatul sau special Constantin Neculae.
Apoi, doua ore de ras, cu comedia din 1968, a maestrului Geo Saizescu, „Balul de sambata seara”. Spre deosebire de alte comedii de cursa lunga, ale acestui prolific regizor, aici povestirea are o accentuata intorsatura lirica, fiindca un om al muncii socialiste, adica un sofer, trebuie sa aleaga intre doua fete, posibile iubiri. Mari actori ai teatrului si ai filmului romanesc de dinainte de 1989, intre care Sebastian Papaiani, Ana Széles, Octavian Cotescu, Puiu Calinescu dau viata personajelor acestei comedii.
Urmatoarele trei seri sunt destinate in special copiilor si familiilor lor, dar si tuturor celor care mai poarta in sine, un suflet de copil.
Luni, 26 august, de la ora 20:30, pe ecranul din Piata Civica paseste „Veronica”, din filmul muzical omonim. Este o fetita de la casa de copii, care primeste de la zana o traistuta fermecata, pe care insa nu vrea s-o imparta cu ceilalti copii. Si de aici incep aventurile copilei nazdravane. Regizoarea Elisabeta Bostan, maestra filmelor pentru cei mici, a ales-o pe Lulu Mihaescu, pentru rolul principal, din 11000 de copii care au fost adusi la casting, si nu a dat gres: copila e minunata.
Marti, 27 august, ora 20:30, il puteti vedea pe indragitul actor Florin Piersic, asa cum arata in 1965, cand avea 29 de ani, tanar si neinfricat, in filmul „De-as fi Harap Alb”. Regizorul Ion Popescu Gopo a scris aceasta poveste fantastica, a izbanzii in viata, a fiului cel mic de imparat, inspirat fiind, desigur, de basmul scris de Ion Creanga. Aventurile prin care trece Harap Alb, toate incercari ale vietii, sunt rezolvate de Gopo intr-o cheie usor parodica, ce a prins de minune la public. In anul premierei, Piersic declara presei: „Intr-o dimineata, Gopo mi-a spus: 'Florine, azi filmam bataia cu ursul'. 'Filmam', i-am raspuns eu linistit. Bineinteles, imi imaginam ca o sa ma bat cu un om imbracat intr-o blana de urs, pe care, conform scenariului, o sa-l inving cu usurinta. Nu mica mi-a fost spaima cand am vazut coborand dintr-un camion un urs adevarat, adus de la circ. 'Apropie-te Florine, da-i zahar, mangaie-l. Hai, Florine, insfaca-l! Ia-te la tranta cu el', ma imbia Gopo. Dresorul pe de alta parte: 'Florin, asta nu-i caine, e urs, nu-mi iau nicio raspundere'.
Piersic a scapat cu bine, dupa spaima luptei cu Mos Martin... dar restul e in film.
Miercuri, 28 august, ora 20:30, regizoarea Elisabeta Bostan revine pe ecranul festivalului nostru, cu filmul „Tinerete fara batranete”, al carui scenariu l-a si scris, inspirata de basmul popular, cules de Petre Ispirescu Tinerete fara batranete si viata fara de moarte. Ajuns la varsta voiniciei tineresti, Fat-Frumos vrea sa primeasca ce i-a promis tatal sau cand era copil, asa ca pleaca in lume sa afle tineretea vesnica. Si intra astfel pe calea aventurilor fantastice, pana la curcubeu si inapoi. Oare va dezlega acest mister?
Incheiem calatoria noastra cinematografica, intorcandu-ne spre actualitate, cu filmul “Magnatul”, ce se petrece in Romania unui sezon electoral (toate seamana, nu-i asa?). Scenaristul Bogdan Ficeac si regizorul Serban Marinescu urmaresc framantarile unui magnat de presa „apolitic” (Dorel Visan), incoltit de cancer si de vechii lui prieteni, care, (ca orice buni prieteni!) vor sa-l scoata din peisajul politic si de la conducerea trustului sau. Mizele sunt mari, asa e si fatarnicia. Iar concluzia magnatului este dureroasa: „Nu-mi pare rau ca mor, imi pare rau ca nu m-am priceput sa traiesc”. Pentru discutiile cu spectatorii vor fi prezenti protagonistul si regizorul acestui film.
Asadar, nu ratati intalnirea cu propunerile noastre cinematografice! Astfel veti afla sau va veti aminti cat de variata este productia cinematografica romaneasca.
La Tulcea, proiectul este finantat de Primaria Municipiului Tulcea, iar accesul publicului este liber.
***
PROGRAM
„Caravana filmului romanesc - Capodopere ale cinematografiei nationale”,
Tulcea, Scena din Piata Civica, 23 – 29 august 2024
Vineri, 23 august, ora 20.30: NASTY
Regia: Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu
Cu: Ilie Nastase, Ion Tiriac, John McEnroe, Jimmy Connors, Bjorn Borg, Nadia Comaneci
documentar / 2024 / 104 min.
Sambata, 24 august, ora 19.30: BUNA SEARA, TULCEA! BUNA SEARA, AEGYSSUS!
Recital umoristic VASILE MURARU si VALENTINA FATU
urmat de proiectia filmului
ULTIMUL CORUPT DIN ROMANIA
Regia: Sergiu Nicolaescu;
Cu: Horatiu Malaele, Valentin Teodosiu, Vladimir Gaitan, George Mihaita, Vasile Muraru
comedie / 2012 / 97 min.
N12 - Nerecomandat sub 12 ani
Duminica, 25 august, ora 19.30: Concert DUCU BERTZI
Invitat special: CONSTANTIN NECULAE
urmat de proiectia filmului
BALUL DE SAMBATA SEARA
Regia: Geo Saizescu
Cu: Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Ana Széles, Octavian Cotescu, Puiu Calinescu, Misu Fotino
comedie / 1967 / 108 min.
Luni, 26 august, ora 20.30: VERONICA
Regia: Elisabeta Bostan;
Cu: Dem Radulescu, Margareta Paslaru, Lulu Mihaescu, Vasilica Tastaman, Angela Moldovan, George Mihaita
muzical / 1974 / 90 min.
Marti, 27 august, ora 20.30: DE-AS FI HARAP ALB
Regia: Ion Popescu - Gopo
Cu: Florin Piersic, Fory Etterle, Emil Botta, Puiu Calinescu
fantastic / 1965 / 91 min.
Miercuri, 28 august, ora 20.30: TINERETE FARA BATRANETE
Scenariul si regia: Elisabeta Bostan;
Cu: Emanoil Petrut, Anna Széles, Mircea Breazu, Carmen Stanescu
fantastic / 1969 / 87 min.
Joi, 29 august, ora 20.30: MAGNATUL
Regia: Serban Marinescu
Scenariul: Bogdan Ficeac
Cu: Dorel Visan, Gheorghe Dinica, Horatiu Malaele, Razvan Vasilescu
drama / 2004 / 80 min.
Invitati speciali: DOREL VISAN si SERBAN MARINESCU
***
Scopul „Caravanei filmului romanesc – Cartea si filmul / Capodopere ale cinematografiei nationale”, proiect aflat la a XII-a editie, este acela de a promova filmul romanesc, aducand un omagiu cinematografiei nationale si cineastilor romani, fiind singura caravana care promoveaza exclusiv filmul romanesc din toate timpurile. „Caravana filmului romanesc” aduce filmul romanesc in atentia spectatorilor, promovandu-l intr-o maniera accesibila. Filme de patrimoniu si succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate orasele tarii, mari si mici, in spatii diverse. Aceste evenimente, rememorand marile momente ale istoriei si ale prezentului filmului romanesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului tanar si le aduce spectatorilor cinefili bucuria revederii marilor creatii cinematografice romanesti.
***
Asociatia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), in parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) si Digifilm Design, a organizat, incepand din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMANESC, proiect ce s-a derulat, la nivel national, prin cele doua sectiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei nationale si Cartea si filmul. In cei unsprezece ani de existenta, Caravana filmului romanesc a ajuns in peste 45 de orase, avand un numar aproximav de 200.000 de spectatori si consemnand peste 3.000 de referiri in presa locala si nationala. In cadrul Caravanei, toate filmele au fost prezentate la o calitate artistica si tehnica de exceptie, fiind refacute ca sunet si imagine.
***
Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul National al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineastilor din Romania, DACIN SARA – Drepturi de Autor in Cinematografie si Audiovizual – Societatea Autorilor Romani din Audiovizual, ANF - Arhiva Nationala de Filme.
La Tulcea, proiectul este finantat de PRIMARIA MUNICIPIULUI TULCEA.
. | |
|
|