Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
16 septembrie 2024
Recomandări
Instalația artistică participativă și comunitară, parte din proiectul TRANZIȚIE: Călătoria Eroului la Institutul Goethe din București
(Arte vizuale)
Povesti din comunitate legate de bullying, dar si obiecte semnificative pentru povestile personale despre copilarie si adolescenta vor putea fi vazute in cadrul primei etape deschise publicului a proiectului TRANZITIE. Calatoria Eroului, o activare participativa prin arta initiata de Asociatia Macaia.
Propunandu-si sa investigheze fenomenul de bullying in Romania, din anii ’90 si pana in prezent, instalatia artistica participativa si comunitara ce va putea fi vazuta pe 2 septembrie, intre orele 18:00 – 21:00 la Institutul Goethe din Bucuresti (Calea Dorobantilor nr. 32), pune in relatie fenomenul de bullying cu consumerismul si cu anxietatea climatica.

1 din 2 copii este victima a bullyingului in Romania; 1 din 4 copii este umilit repetat in grupul de egali; 3 din 4 copii sunt exclusi in mod repetat din cercul de colegi; 4 din 10 copii au fost raniti de colegi. Prin investigatia multidisciplinara pe care o realizeaza si printr-un calendar consistent de activitati venite in sprijinul atat al copiilor, dar si al profesorilor, lucratorilor sociali si adultilor in postura de a-i sustine si calauzi pe tineri, TRANZITIE: Calatoria Eroului deschide o discutie care sa duca la o constientizare si o adresare pe multiple cai a acestor fenomene traumatizante.

Proiectul parcurge probleme de ordin social si psihologic cu care copiii si adolescentii s-au confruntat si continua sa se confrunte, dar si felul in care acestea s-au modificat in timp, de la standardele nerealiste de frumusete promovate online pana la inutilitatea si lipsa de sens ca reactie la anxietatea climatica si a amprentei pe care consumerismul exacerbat si lipsa unei comunitati asertive o imprima asupra lor.
Instalatia este compusa din sase povestiri scrise de actrita-dramaturga Ana Sorina Corneanu, interpretate de aceasta, Alina Tofan si Mara Carutasu, cu ajutorul suportului sonor si muzical realizat de Stefan Blanica. Acestea creeaza instalatia sonora ce va insoti traseul obiectelor si povestilor reunite de artista vizuala Larisa Tofan si creatia new media realizata de Mariekee Leene (Olanda) sub conceptul artistic al Alinei Tofan, initiatoarea proiectului.

Alaturi aceasta instalatie, proiectul va mai consta in proiectii de film, scrierea a trei noi texte de teatru focalizate pe fenomenul de bullying, productia unui spectacol de teatru participativ, cu reprezentari la Bucuresti si la Tulcea, cat si coagularea unei numeroase comunitati online. In paralel, sunt in derulare in Bucuresti, Tulcea si in jud. Ilfov ateliere de combaterea bullyingului prin arta pentru cadre didactice si lucratori de tineret din cadrul ONG-urilor, ateliere pentru combaterea bullyingului pentru copii si pentru adolescenti dar si ateliere de art-terapie pentru dobandirea rezilientei climatice.

Astfel, TRANZITIE: Calatoria Eroului este un efort complex si sustinut de a oferi tinerilor care se confrunta cu acest fenomen o voce si un instrumentar psihologic, social si artistic de care sa se poata folosi pentru a-i gestiona si combate nu doar efectele, ci si radacinile.

Din iulie 2020 pana in prezent, Asociatia Macaia, prin colectivul Plastic 

ArtPerformance Collective, pune in centrul discutiei si a explorarilor creative concepte si practici din sfera eco-performance-ului, pentru prima oara in spatiul cultural si artistic romanesc. Colectivul curatoriaza, concepe si produce creatii audio, video, foto si activari comunitare. Proiectul porneste din expertiza si experienta colectivului in demersuri de constientizare si interventii culturale din ultimii ani, ducand mai departe arta in spatiul public, co-creata impreuna cu comunitati locale. TRANZITIE: Calatoria Eroului este asadar continuarea unui demers sustinut de educatie alternativa, art-terapie si activism artistic ecologic, canalizand aceste experiente inspre o problema complexa, arzatoare si care necesita o abordare multifatetata si empatica.

Echipa artistica a proiectului este formata din: Alina Tofan (director artistic, actor, dramaturg, art-terapeut/trainer), Ana Sorina Corneanu (actor, dramaturg, trainer), Mara Carutasu (actor, dramaturg, trainer), Larisa Tofan (artist vizual/scenograf), Stefan Blanica (sound designer), Marieke Leene (artist new media), Paul Ruben Grec (asistent ateliere/actor), Alexandra Cojocaru (fotograf), Andreea Dorobat (fotograf), Amelia Motea (producator).

TRANZITIE: Calatoria Eroului este un proiect al Asociatiei Macaia, in parteneriat cu KINOdiseea - International Children Film Festival, cofinantat de Administratia Fondului Cultural National - AFCN.

Cu sprijinul: Inspectoratul Scolar Judetean Tulcea, Institutul de Cercetari Eco-Muzeale „Gavrila Simion" Tulcea, Inspectoratul Scolar Municipiul Bucuresti.
Parteneri: Asociatia Copii pentru Viitor, Asociatia Micile Bucurii, Asociatia Urban Lab Valea Jiului, Asociatia GEYC, Asociatia pentru Sanatate Relationala RECONECTAT, Goethe Institut.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate