Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Expoziții și activități pentru cei mici la Balkanik Festival – Home of World Music
(Arte vizuale)
Balkanik Festival – Home of World Music se va desfasura intre 6 si 8 septembrie, la Bucuresti. Gradina Uranus isi deschide portile vreme de trei zile si trei nopti pentru a gazdui concerte live, un targ mestesugaresc amplu, expozitii, ateliere pentru toate varstele, dezbateri, demonstratii, DJ sets, video-mapping si relaxare in natura din mijlocul orasului, la umbra turnului istoric de apa proiectat de Anghel Saligny.
Ajuns la editia a XI-a, Balkanik Festival, fueled by OSCAR Downstream, creeaza un univers multicultural bogat si divers, un veritabil melting pot interdisciplinar si incluziv, care aduce laolalta comunitati, culturi si generatii si atrage anual numerosi turisti straini ce viziteaza Bucurestiul pentru a participa la eveniment.

Balkanik Festival este proiect co-finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB in cadrul Programului „Bucuresti 565. Conexiuni urbane” 2024.
    
Pe scena mare a festivalului din Gradina Uranus vor urca, intre 18:00 si 23:00, astfel: vineri, 6 septembrie - Rumeliko (Grecia-Romania), Dikanda (Polonia), Fanfare Ciocarlia (Romania); sambata, 7 septembrie - Phuripe (ex-Ternipe, Ungaria), Kermesz A L'Est (Belgia), Shantel & Bucovina Club Soundsystem (Germania); duminica, 8 septembrie - Madalina Paval Orchestra (Romania), Collectif Medz Bazar (Armenia-Franta), BaBa ZuLa (Turcia).

Abonamentele si biletele pe zile, disponibile in numar limitat, mai pot fi achizitionate de aici: www.balkanikfestival.ro/tickets202 la tarife early bird - abonamentele la pretul de 170 lei, iar biletele pe zile sunt disponibile la pretul de 85 de lei, in retelele LiveTickets, Iabilet, Bilete.ro si Eventbook. in masura disponibilitatii, la intrarea in festival, abonamentele vor costa 210 lei, iar biletele pe zile vor putea fi achizitionate la pretul de 110 lei. Copiii cu varsta de pana la 9 ani se bucura de intrare libera la festival, insotiti de adulti.
    
De asemenea, toti festivalierii care si-au achizitionat abonamente pentru cea de-a XI-a editie a Balkanik Festival (6-8 septembrie, Gradina Uranus din Bucuresti) pana pe 8 septembrie, ora 21:00, prin LiveTickets, au sansa de a pleca acasa de la festival cu o bicicleta Pegas Cutezator, gratie prietenilor de la Bicicletele Pegas.

Jocurile din masina au fost mereu ocazii perfecte pentru a ne apropia si pentru a ne incarca cu energie buna. Iar daca adaugam o doza de „balkanik”, distractia e garantata. OSCAR Downstream te asteapta la festival cu surprize de descoperit si premii de castigat! Participantii la eveniment vor completa un scurt quiz interactiv despre traditiile, obiceiurile si istoria diverselor regiuni din Romania si se vor inscrie automat in tragerea la sorti pentru unul dintre cele 9 carduri de carburant sau marele premiu: o excursie de weekend la Ferma de sub Penteleu (si 2 vouchere de carburant).
    
Gradina Uranus redevine, ca in fiecare an cu ocazia Balkanik Festival, un mare muzeu in aer liber. Publicul va avea bucuria de a descoperi numeroase demonstratii si ateliere ale unor mestesuguri vechi – cioplirea lemnului, broderia, impletitul, tesatura la razboi, cusaturile traditionale, olaritul, prelucrarea alamei si a cuprului si realizarea de bijuterii din argint.
    
Pentru al doilea an consecutiv, publicul are ocazia de a participa la discutii necesare, in care se exploreaza  cum pot fi recontextualizate traditiile  si ancestralitatea in arta contemporana, ca mod de a reconecta publicul cu ritualurile si peisajele naturale, in zona dichisita de prietenii de la BRD Groupe Société Générale.
   

Targul de artizani propune vizitatorilor o varietate de obiecte faurite de designeri locali, de la haine din materiale naturale si bijuterii realizate cu migala la decoratiuni pentru casa si accesorii in care motivele traditionale sunt incadrate in contexte contemporane.
   

Participantii la eveniment vor putea vizita, de asemenea, numeroase expozitii printre care se numara: POLSKA, prezentata de Institutul Polonez, ale carei sectiuni spun povesti interesante despre oamenii, istoria, peisajele, stiinta si arhitectura din Polonia, dar si despre Solidaritate, un element important in cultura poloneza; expozitia colectiva de colaje a Bucharest Collage Collective, comunitatea artistilor ce promoveaza arta colajului, in cadrul careia artistii Ada Moisa, Andrei Stan, Cristiana Bucureci, Livia Marinescu, Nicoleta Ababei si Ruxandra Niculae vor expune si vor organiza ateliere de colaje pentru a doua oara la Balkanik Festival; expozitia Pop Up adusa de galeria neconventionala de arta Celula de Arta, ce aduce publicului sculpturi si instalatii din materiale recuperate dar si un pop-up store al LEAF (Limited Edition Arts Fair) - o colectie in serie limitata, ce isi propune sa prezinte publicului serii mici de lucrari de arta realizate prin cianotipie, serigrafie, colaj, gravura, fotografie analog, daguerotipie, grafica, monotip, print, lucrari originale sau copii personale inspirate de opere celebre, toate cu preturi accesibile, pentru toti iubitorii si colectionarii de arta.

Si micii participanti la festival vor avea parte de activitati variate, de la pictura pe ceramica cu Ch'artist - Paint Your Own Pottery Studio, pictura in acuarela in cadrul Atelierelor lui Margot si arts & crafts cu Asociatia Zi de Bine, pana la Plastic Trivia, una dintre activitatile educationale ale programului Cu Apele Curate privind prevenirea si combaterea plasticului din apele Dunarii. Tot Zi de Bine sunt responsabili si cu buna dispozitie, aducand sesiuni de face painting, demonstratii de jonglerie si baloane uriase de sapun si un show de zile mari cu gheata carbonica.



Gurmanzii vor fi rasfatati cu o varietate de preparate traditionale aduse in prezent, mancare la ceaun si la gratar, dulciuri rafinate si racoritoare naturale.

Artistul Adistu, cu sprijinul Epson, lider mondial in domeniul videoproiectoarelor, va insufleti turnul de apa din Gradina Uranus cu video mapping – animatii inspirate de elemente ale naturii, flora si elemente ceresti.
    
Dupa-amiezele de weekend si serile de vineri si de sambata vor imbia la stat la povesti pe muzica propusa de Obeah si Miko Baghdasarian & Rautz si la dans pana dimineata cu Ligia Kesisian & Miko Baghdasarian si Esma & Murat Ertel (Baba Zula).
    
Festivalul isi deschide portile vineri, 6 septembrie, de la ora 16:00. Sambata si duminica, Gradina Uranus isi primeste publicul incepand cu ora 12:00.

In prim plan pe afisul editiei XI se afla fotografia lui Renée Perle, romanca nascuta la Iasi, care a ajuns la Paris in urma cu o suta de ani, unde l-a cunoscut pe celebrul fotograf Jacques-Henri Lartigue (autorul fotografiei). A devenit primul fotomodel profesionist din istoria omenirii, artistul imortalizand-o in 341 de imagini in numai doi ani! A fost laudata de marele John Galliano, iar portretele sale au ajuns sa fie licitate la casa Sotheby's. Intre amicii ei parizieni, s-au numarat vedete ca Roland Garros, Pablo Picasso si Jean Cocteau. (din „Romani si romance care au schimbat lumea”, autor Dan-Silviu Boerescu)

Balkanik Festival – Home of World Music #11 este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, fueled by OSCAR Downstream ca partener principal; proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National*; Balkanik Festival este proiect co-finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB in cadrul Programului „Bucuresti 565. Conexiuni urbane” 2024.**;  sponsorizat de BRD Groupe Société Générale , Pop Cola, cu sprijinul Uniunii Armenilor din Romania, al Centrului Cultural Armean din Bucuresti, Institutului Cultural Roman, Institutului Francez Roman, Institutului Polonez, Epson – partener tehnic, co-finantat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Polonia. Partener de ospitalitate: Hotel Minerva

*„Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul  in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea  beneficiarului finantarii.”


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate