Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
16 septembrie 2024
Recomandări
Expoziția „Retrospectiva Doru Drăgușin” @Hanul Gabroveni
(Arte vizuale)
Sculptorul Doru Dragusin prezinta la ARCUB. Hanul Gabroveni, Sala Boltilor, intre 12 septembrie si 5 octombrie 2024, expozitia „Retrospectiva Doru Dragusin”, o selectie de lucrari de grafica, pictura si sculptura ce acopera temele preferate de artist, in special raportul dintre uman si divinitate.
Expozitia reuneste peste 50 de lucrari din diverse etape de creatie ale unuia dintre cei mai longevivi sculptori romani, a carui cariera acopera aproape o jumatate de secol de activitate artistica, si este realizata cu sprijinul Primariei Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti.

Cunoscut pentru stilul sau sculptural ce imbina geometria abstracta cu forta figurativului, Doru Dragusin ramane fidel crezului sau artistic, acela ca procesul creativ reprezinta un efort constant si asiduu. In expozitia de la ARCUB – Hanul Gabroveni, lucrarile sale – sculpturi din bronz, marmura, lemn de tei, pictura, grafica – reflecta acest angajament, precum si viziunea artistului, aceea ca simplificarea formelor in arta moderna reprezinta o modalitate de a atinge esenta umana. În creatii precum „Geneza”, „Armonia”, „Pasarea dantelata”, Dragusin exploreaza echilibrul intre formele geometrice si caldura umana, aducand o dimensiune spirituala lucrarilor sale.

Arta moderna este simplificarea formei catre esenta. În mana mea, piatra canta si penelul ma asculta.” - Doru Dragusin

Sculpturile prezentate la ARCUB – Hanul Gabroveni reflecta o preocupare constanta a artistului pentru forme epurate si volume monumentale. Lucrarile sale din bronz si lemn au o monumentalitate ce invita la reflectie asupra echilibrului dintre materialele grele si delicatetea formei. Figurativul, abstractizat in mare masura, ramane vizibil in creatiile sale, acestea purtand amprenta unei atentii meticuloase fata de detaliu si structura. De la ingeri la imagini ale Maicii Domnului realizate in diverse materiale, grafica si panze de mari dimensiuni din acelasi registru tematic, expozitia dedicata artistului Doru Dragusin prezinta creatii ce propun o regandire a divinitatii in maniera contemporana. Astfel, expozitia „Retrospectiva Doru Dragusin” ofera vizitatorului o privire ampla asupra unei cariere ce si-a pastrat coerenta artistica, artistul reusind sa creeze o armonie intre abstract si real, intre traditie si modern, intr-un limbaj plastic profund personal si inconfundabil.

Sculptura lui Doru Dragusin este redata gratios si cu mult rafinament stilistic, caci artistul a asezat, de fapt, stari de spirit intr-o iconografie a sufletului, incercand sa salveze rupturile si sfasierile. Prin meditatia lor selectiva, structurile sale morfologice ne dezvaluie faptul ca artistul a trebuit sa-si coboare mintea din inima si cerul creatiei sale in mintea noastra. (...) Sculptura morfologica a lui Doru Dragusin constituie tocmai acea «pornire modulatoare a frumosului», caci artistul este sincer in creatia sa, nu cauta sa socheze prin materialul fizic al operei sale, ci mai degraba prin forta sugestiei si a mesajului sau revelator.” - prof. dr. Laurentiu Chiriac
 
Expozitia „Retrospectiva Doru Dragusin” poate fi vizitata la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Boltilor, in perioada 12 septembrie – 5 octombrie 2024, de marti pana duminica, intre orele 12.00-20.00. In zilele de luni, expozitia este inchisa.

Biletele pot fi achizitionate online de pe arcub.ro, Entertix.ro si de la casa de bilete ARCUB (Strada Lipscani nr. 84-90).
Pretul biletelor este 35 lei (Categoria I). Pentru elevi, studenti si pensionari, pretul biletelor este de 25 lei (Categoria II). Accesul persoanelor care achizitioneaza bilete la pret redus in cadrul expozitiei este permis exclusiv in urma prezentarii actelor doveditoare pe baza carora se acorda reducerea (legitimatii/talon de pensie).

Eveniment organizat cu sprijinul Primaria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti

Doru Dragusin. 
Nascut pe 29 iulie 1954, in comuna Nicolae Titulescu, judetul Olt, Doru Dragusin s-a remarcat prin activitatea artistica ce acopera varii domenii, de la sculptura la pictura. Dupa ce a absolvit, in 1979, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, sectia Sculptura, clasa profesorului Paul Vasilescu, Doru Dragusin a beneficiat de burse de specializare oferite de Uniunea Artistilor Plastici din Romania, intre 1979 si 1984. În aceeasi perioada a debutat cu doua expozitii personale notabile la galeriile Kalinderu si Galateea, ceea ce i-a consolidat reputatia in lumea artistica. În 1984 a devenit membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Opera sa a fost recunoscuta atat la nivel national, cat si international, participand la numeroase expozitii de grup si tabere de creatie in Romania si in strainatate. A desfasurat studii de documentare in Bulgaria, Italia, Cehia, Germania, Franta, Belgia, Statele Unite ale Americii.
A primit, de-a lungul carierei, numeroase premii, dintre care amintim: locul I in cadrul Concursului monument (portret) Gr. T. Popa, Iasi (1997); locul I – Concursul National pentru monumentul „Nicolae Titulescu”, Brasov (1993); mentiune individuala, medalie de aur de grup in cadrul Bienalei Internationale „Dantesco” Ravenna, Italia (1988); bursa „Atelier”, Bucuresti (1982-1984); bursa Uniunii Artistilor Plastici din Romania (1981); bursa Academiei de Arta „Nicolae Grigorescu”, Bucuresti (1979-1980); premiul Revistei „Amfiteatru” (1979).

Doru Dragusin este cunoscut pentru lucrarile sale monumentale, realizand portrete sculpturale ale unor mari personalitati romane precum Nicolae Titulescu, Mihai Eminescu, Constantin Brancusi, Gala Galaction, Mihail Kogalniceanu, Marin Preda. Lucrarile sale sunt expuse in muzee si colectii particulare din Romania, Italia, Belgia, Franta si SUA.

***

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz in aer liber din Capitala, Bucharest Jazz Festival, si al Zilelor Bucurestiului.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate