Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 septembrie 2024
Recomandări
Animest.19: Competiția Românească aduce pe marele ecran 12 scurtmetraje îndrăznețe
(Cinema)
Din ce in ce mai inovatoare si complexe stilistic, cele 12 filme scurte incluse in Competitia Romaneasca la cea de-a 19-a editie Animest picteaza un tablou urban de ansamblu al animatiei autohtone contemporane. Scurtmetrajele din selectia de anul acesta sunt un mix de productii semnate de studenti aflati la inceput de drum in acest domeniu si filme create de artisti deja consacrati in animatie.
Intre 4 si 13 octombrie filmele din cadrul Competitiei Romanesti vor concura pentru trofeul sectiunii, in valoare de 5000 de lei, oferit de Institutul Cultural Roman. 

Teaser competitia romaneasca Animest.19: https://bit.ly/CompetitiaRO

Anul acesta s-au inscris in Competitia Romaneasca Animest 32 de filme, un numar foarte mare care demonstreaza dezvoltarea continua a acestui domeniu, ca urmare a suportului constant din ultimii 19 ani. Impactul Animest asupra industriei de animatie din Romania se poate observa direct pe marile ecrane in selectia de anul acesta, plina de abordari curajoase si povesti originale care se concentreaza mai ales pe relatii si relationare - in cuplu, in familie sau in comunitate. 

Alina Gheorghe revine in Competitia Romaneasca Animest cu un nou film de scoala, Paradis murdar, o metafora despre respingerea propriului sine si idealizarea perfectiunii. Paradis murdar a fost unul dintre proiectele participante anul trecut in cadrul Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), programul de studiu intensiv dedicat cineastelor din Europa Centrala si de Est al Animest, unde a primit suport din partea mai multor specialisti din industrie in etapa de dezvoltare. Alina a cucerit si in 2022 publicul Animest cu povestea extrem de intima si sensibila din Degete de sticla, selectionat anul trecut si in competitia studenteasca Annecy, cel mai important festival international de animatie. 

Paradis murdar (r. Alina Gheorghe)

O revenire indrazneata in Competitia Romaneasca este si Tudor Om, a carui noua animatie, TIBI, regizata alaturi de Serghei Chiviriga si dedicata celor mai mici dintre privitori, este o poveste complet diferita de cea cu care anul trecut a fost parte si din competitia internationala, The Boy and the Crow.

Tot cu o metafora inedita si plina de originalitate vine The Core, scurtmetrajul artistului urban Robert OBERT, despre o constiinta comuna in care energia feminina si masculina se impletesc pentru a crea un singur nucleu aflat in simbioza. Robert OBERT este creatorul universului benzilor desenate „The Urban Prophecy”, din care deriva numeroase alte lucrari stradale pe care le semneaza.

The Core (r. Robert OBERT)

In cadrul sectiunii se regasesc si productiile a doua regizoare autohtone care nu mai locuiesc in Romania, dar continua sa creeze animatie independenta. Astfel, publicul va descoperi ce se intampla cand unul dintre locuitorii unui sat fictiv, aflat in cer, provoaca sfarsitul lumii in delicatul Fracti al Laviniei Petrache, dar si cat mit sau adevar se ascunde in tehnica de a numara pana la zece pentru a te calma, in jucausul Count to Ten regizat de Andreia Dobrota.

Fracti (r. Lavinia Petrache)

Pitch, please! - record inscrieri la atelierul de animatie

Pe 10 septembrie s-au terminat si inscrierile la Pitch, please!, atelierul de animatie care de 5 ani sustine activ dezvoltarea proiectelor animate din Romania si Republica Moldova. Anul acesta 20 de regizori si producatori si-au inscris proiectele, fiind un numar record pentru cele 6 editii ale programului, fapt ce reconfirma importanta si necesitatea sustinerii creatorilor de film de animatie.

Toate proiectele selectate in etapa finala vor primi feedback si recomandari din partea juriului, format din trei membri, scenaristi, regizori sau producatori internationali cu o vasta experienta in domeniul animatiei, iar cele mai bune dintre ele sunt eligibile pentru a castiga unul sau mai multe din premiile puse la bataie pentru editia din 2024. Lista finalistilor va fi publicata saptamana viitoare pe site-ul Animest.  
***

Festivalul Animest este un proiect al Asociatiei Animest, cofinantat de Programul MEDIA al Uniunii Europene si de Administratia Fondului Cultural National.
Parteneri institutionali: Institutul Cultural Roman, Institutul Francez si Ambasada Frantei, Instituto Cervantes, Institutul Italian de Cultura din Bucuresti, Forumul Cultural Austriac, Institutul Listz - Centrul Cultural Maghiar, Centrul Ceh, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”, Animation Festival Network

Parteneri: Groupama, Ogilvy

Partener Minimest: ASAP Romania

Partener de monitorizare: mediaTRUST


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate