Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 septembrie 2024
Recomandări
Educația cinematografică, o opțiune reală pentru elevii din Cluj-Napoca și Focșani
(Cinema)
Ora de Cinema, programul de educatie cinematografica si educatie prin film initiat de Asociatia Festivalul de Film Transilvania in 2022, va fi studiat ca optional de sine statator la doua clase de a XI-a, din doua licee din Romania. Este vorba de Colegiul National „Gheorghe Sincai” din Cluj-Napoca si Colegiul National Pedagogic „Spiru Haret” din Focsani, unde elevii vor folosi saptamanal filmele si fisele educative care includ lectii de istorie a cinematografiei si de intelegere si interpretare a filmelor.
Toate materialele educationale se pot accesa si online, gratuit, pe site-ul www.oradecinema.tiff.ro.

Ora de Cinema este o platforma online, dedicata profesorilor, ce faciliteaza folosirea filmului in timpul orelor de liceu. Aceasta contine o Sala de Cinema, cu o selectie de scurtmetraje si fise ce servesc ca suport didactic, inlesnind organizarea cursului, dar si o Sala de Lectura, unde este disponibil un curs de introducere in cinematografie ce ghideaza profesorii si elevii in intelegerea inceputurilor celei de-a saptea arte. Cele doua optionale Ora de Cinema imbina informatii din ambele parti, insumand un program de un an de zile in care elevii vor parcurge o selectie din scurtmetrajele disponibile, combinate cu intelegerea cinematografiei ca arta.
                    
E un loc comun sa spui ca o imagine face cat o mie de cuvinte. Auzim vorbele astea pe toate drumurile, dar nimeni nu mai completeaza si ca cele 1000 de cuvinte si interpretarea unei imagini necesita un bagaj educational si cultural destul de solid. In consecinta, vizionarea unui film necesita o anumita indrumare. Este un demers care trebuie facut in cunostinta de cauza. Acesta este motivul principal pentru care m-am bucurat sa decid sa implementez acasa optionalul Ora de Cinema. Cred ca scoala romaneasca se bazeaza foarte mult pe text, in detrimentul imaginii, ignorand directia catre care se indreapta nu doar tanara generatie, ci si noi toti. Si atunci Ora de Cinema produce o conexiune absolut necesara intre imagine si cuvant, generand abilitati pe termen lung”, a declarat Carmen Ion, profesoara de limba si literatura romana si initiatoarea Festivalului Boovie, care va sustine optionalul la Focsani.

Ora de Cinema la Tonitza Bucuresti

Dana Grigorovici, profesoara care va sustine optionalul in Cluj-Napoca, vorbeste despre aceste abilitati. „Pe langa faptul ca optionalul Ora de Cinema cimenteaza drumul spre formarea unui public de film avizat, un public tanar, cursul dezvolta gandirea critica si analitica si competente cognitive (informatii despre diferite spatii culturale, notiuni de cinematografie, termeni specifici), lingvistice (achizitii de vocabular si structuri din limbile in care au fost realizate filmele – de exemplu engleza, franceza) si emotionale (managementul emotiilor, abilitati de viata, de comunicare si de relationare cu ceilalti, de management al unui stil de viata de calitate, de elaborare a planului de cariera etc.).”

Ora de Cinema este un program dezvoltat in colaborare cu profesori, terapeuti, selectioneri de film din echipa Festivalului International de Film Transilvania si lectori universitari, doctoranzi si studenti la UNATC.

Ora de Cinema la Gh Sincai Cluj-Napoca


Ora de Cinema la Scoala Step by Step


Ora de Cinema @ UNATC


Asociatia Festivalul de Film Transilvania sustine tinerii cineasti si promoveaza cinematografia in randurile cineastilor si a publicului spectator. In 2009, AFFT naste EducaTIFF, sectiune din cadrul Festivalului International de Film Transilvania, primul program de educatie cinematografica dedicat copiilor din Romania, cu activitati pentru elevi si profesori, filme pe diverse categorii de varsta, ateliere si seminarii bazate pe educatia audiovizuala. In cadrul editiei cu numarul 13 a EducaTIFF, TIFF organizeaza si gazduieste Conferinta Nationala de Educatie Media si Cinematografica, ce aduce impreuna cineasti, profesori, lideri politici si elevi. Se discuta posibilitatea introducerii unui optional de educatie cinematografica in programa scolara si oportunitatea folosirii elementelor audiovizuale in cadrul materiilor de baza deja existente in programa. Ora de Cinema este un prim pas in concretizarea acestei idei.

Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate