Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
Începe lansarea lucrărilor de artă în spațiul public din cadrul programului Accelerator
(Arte vizuale)
Lucrarile de arta vor fi lansate prin performance-uri desfasurate in Baia Mare, Navodari, Iasi si Bucuresti intre lunile septembrie-noiembrie 2024. Publicul din Baia Mare este invitat pe 22 septembrie 2024, incepand cu ora 14:00, la lansarea primei lucrari, intitulate „Braiding Grounds”.
Lucrarea este produsa de artista Roxana Morar in Baia Mare, Romania.

Proiectul este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN), implementat de Asociatia Culturala Eastwards Prospectus si are o durata de 8 luni (aprilie-noiembrie 2024).

Asociatia Culturala Eastwards Prospectus (ACEP) anunta astazi lansarea etapei de arta in spatiul public din cadrul programului Accelerator.

Intre lunile septembrie-noiembrie 2024, cei 5 artisti din program, Albert Kaan, Roxana Morar, Dumitrita Razlog, Ioana Rusu si Mihai Savin, vor lansa lucrari de arta in spatiul public in mai multe orase ale Romaniei.

Prima lucrare va fi lansata de artista Roxana Morar pe 22 septembrie 2024. 

Evenimentul  va avea loc in Baia Mare, urmarind coordonatele 47°41'30.6"N 23°47'41.4"E (zona de deal, in jurul unui traseu montan), incepand cu ora 14:00.

Lucrarile mele exploreaza o varietate de subiecte legate de materie, interactiune, circulatie si imagini. Sunt interesata in special de actiunile constiente care contureaza si subliniaza posibilitatile multiple ale unui eveniment. Cand vine vorba de obiecte, sunt fascinata de relatiile pe care le putem forma cu ele si de modul in care aceste interactiuni ne pot influenta contextul.” - ne spune artista Roxana Morar


Asa cum si-au obisnuit publicul, lucrarile de arta in spatiul public din seria Accelerator urmaresc cercetarea mai multor comunitati din Romania. Cercetarea aduce la suprafata teme desprinse din viata cotidiana sau fenomene socio-culturale asa cum sunt simtite in societatea noastra. Toate acestea sunt reinterpretate prin practica artistilor, iar publicul este invitat sa se conecteze cu lucrarile de arta si sa gaseasca sensurile proprii, sub stimulul si in cadrul pus in scena de artisti.

Credem ca arta in spatiul public este o modalitate valoroasa pentru publicul larg de a experimenta arta contemporana. Faptul ca am reusit sa lucrez impreuna cu Roxana pentru acest proiect in Baia Mare, un loc de care este strans legata, este crucial. Aceasta legatura personala adauga un element semnificativ care adauga un strat documentatiei publice si online a evenimentului.” - mentioneaza Georgia ?idorescu, curatoare a seriei de lucrari Accelerator


Premergator etapei lansate astazi, arta in spatiul public, cei 5 artisti din program au sustinut un un stagiu de mentorat format din workshopuri si mentorat 1 la 1. Workshopurile au dezvoltat teme ca: arta in spatiul public, comunicarea in contextul practicii artistice si relatia dintre artist si curator.

Inca din 2021, cand am inceput primul program Accelerator, am integrat o noua directie strategica in viziunea Asociatiei Culturale Eastwards Prospectus. Concret, am identificat o oportunitate de a sustine artistii emergenti oferindu-le cunostinte, resurse si contexte de expunere, contribuind, intr-o forma antreprenoriala, la accelerarea dezvoltarii carierelor lor. In mod particular, arta in spatiul public este, in Romania, inca neexplorata la adevaratul potential. Intr-un context in care arta contemporana, cu toate eforturile si proiectele existente, nu este inca foarte populara, lucrarile de arta instalate in spatiul public reprezinta o modalitate de a aduce arta in locul in care oamenii isi petrec timpul si de a-i invita, astfel, in lumea artei.” -precieaza Andrei Breahna, presedintele Asociatie Culturale Eastwards Prospectus si project manager Accelerator

Programul Accelerator. Mentorat si Arta in spatiul public are o durata de 8 luni, din aprilie pana in noiembrie 2024.

Accelerator. Mentorat si Arta in spatiul public este cel de-al IV-lea proiect marca ACCELERATOR, derulat dintre anii 2022-2024 de Asociatia Culturala Eastwards Prospectus. In total, cele 4 proiecte Accelerator desfasurate pana acum au avut urmatoarele rezultate: 35 de artisti emergenti au beneficiat de program din 2021, selectati din peste 280 de candidaturi, peste 5500 de persoane – public direct si peste 23.000 de oameni atinsi in mediul online.

***

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

***

Infiintata de peste 8 ani, Asociatia Culturala Eastwards Prospectus (ACEP), promoveaza, prin proiecte culturale sau educative, arta contemporana la nivel national si international. Prin seria de programe ACCELERATOR, ACEP sustine artistii emergenti in drumul si dezvoltarea carierelor lor, oferindu-le oportunitati de invatare inspirate din abordarea si practicile locale si din strainatate. De asemenea, ACEP si-a propus sa intensifice proiectele de formare si dezvoltare a publicurilor prin actiuni organizate in Bucuresti si in tara, online si offline, in care publicul intelege, se regaseste si se conecteaza cu arta contemporana.

Concret, Asociatia Culturala Eastwards Prospectus a derulat 3 editii ale programului Accelerator. Mentorat si productie pentru artisti emergenti, cu finantare din surse publice diverse, iar proiectul Accelerator curent este cel cu numarul patru.
ACEP a atras fonduri pentru productia de lucrari de arta; a organizat peste 35 de expozitii offline si online; a coordonat o interventie urbana a artistei Tania Mouraud, desfasurata simultan in 9 orase; a sustinut participarea artistilor in cadrul unor targuri internationale de arta, 25 la numar, si a dezvoltat proiecte pentru copii si angajatii din companii interesati de arta contemporana. Astfel, prin programele implementate de ACEP, arta contribuie la dezvoltarea individuala si colectiva – facand ceea ce a facut dintotdeauna – a catalizat evolutia societatii.
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate