Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
Tehnologie, îngrijire și reflecție - expoziția Places of Care la Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida”
(Arte vizuale)
In perioada 26 septembrie - 12 octombrie 2024, Asociatia Marginal va invita la Muzeul National Tehnic „Dimitrie Leonida”, un loc simbolic pentru istoria tehnologiei din Romania, la  expozitia Places of Care, care exploreaza relatia tot mai complexa dintre oameni si inovatiile tehnologice, provocandu-ne sa reflectam asupra modului in care ne raportam la un ecosistem artificial aproape invizibil, dar omniprezent. Lucrarile expuse chestioneaza rolul inovatiilor in viata noastra de zi cu zi, precum si impactul lor asupra mediului si societatii.
Intr-o lume in care tehnologia avanseaza rapid si patrunde in toate dimensiunile existentei noastre, expozitia Places of Care aduce in discutie modul in care aceste evolutii rapide ne modeleaza realitatea. Proiectul investigheaza nu doar impactul tehnologiei, ci si cum putem sa ne raportam la aceasta cu grija si responsabilitate, intelegand ca interdependenta noastra cu tehnologia implica un act de ingrijire reciproca.

In acest context, artistii Antoni Rayzhekov (Austria/Bulgaria), Ioana Vreme Moser (Germania/Romania), Sabina Suru (Romania) si Mara Oglakci (Romania), alaturi de curatorul Andrei Tudose, au creat un spatiu artistic de reflectie profunda. Fiecare lucrare devine o invitatie de a explora noi modalitati de interactiune cu tehnologia si de a reconsidera relatiile noastre cu artefactele care ne inconjoara.

Places of Care creeaza un spatiu de reflectie asupra realitatilor noastre nou formate si incotro se indreapta ele. Desi de obicei avem tendinta sa ne imaginam cum va arata lumea noastra in viitor, proiectul ridica intrebari critice cu privire la modul in care vom interactiona si ne vom raporta atat la sistemele materiale cat si la cele digitale pe care le cream si pe care le folosim.” - Andrei Tudose, curator.

Proiectul Places of Care ridica intrebari esentiale despre rolul tehnologiei in viata noastra, intr-o perioada in care dispozitivele devin rapid depasite, iar impactul asupra mediului este din ce in ce mai evident. Expozitia nu se opreste doar la explorarea tehnologiei ca instrument, ci o trateaza si ca pe o parte integranta a ecosistemului nostru emotional si ecologic.

Cum ne putem raporta la aceasta lume digitala, nu doar pentru a o utiliza, ci si pentru a o ingriji? Si cum ne putem asigura ca tehnologia ramane un sprijin pentru oameni si natura, nu doar un catalizator al obsolescentei si al epuizarii resurselor?

Mara Oglakci este o tanara artista din Bucuresti, care lucreaza cu instalatii, video si sunet. Dupa ce a lucrat ca editor si designer de sunet pentru filme incluse in festivaluri precum CineMaIubit, Astra Film Festival, Art200, ea si-a terminat recent licenta in Multimedia: sunet si montaj la UNATC. Lucrarile ei au fost incluse in diverse expozitii de grup in locuri precum ARCUB, Atelierele Malmaison, Rezidenta9. Participand la doua proiecte care se desfasoara in zone indepartate ale Romaniei (SAH Residency & Euxine society workshop), ea a dezvoltat un interes puternic pentru relatia tinerilor cu viitorul.

Ioana Vreme Moser este o artista care lucreaza cu sunet, electronica, cercetare speculativa si experimentare tactila. In practica ei, ea foloseste procese electronice brute pentru a obtine diferite materialitati ale sunetului. Ea plaseaza componente electronice in diferite contexte de interactiune cu corpul ei, materiale organice, obiecte gasite sau stimuli de mediu. Din aceste ciocniri, sunetele sintetizate transmit naratiuni si observatii personale despre istoria electronicelor, lanturile de productie, deseuri sau intersectii cu lumea naturala.

Antoni Rayzhekov este un artist media conceptual, cercetator si profesor, interesat de sunet, corp si forma ca sisteme interconectate care creaza sens. Lucreaza la intersectia dintre stiinta si arta, folosind sunet, arte vizuale, performance, arta computationala si utilizeaza date si teorii empirice.

Sabina Suru este o artista postdigitala, avand o dragoste profunda pentru obiecte, tehnologii si povesti ratacite si uitate. Practica ei e inradacinata in legatura dintre tehnologiile noi si cele vechi, dintre digital si analog, abordand problematici legate de mutatia identitatii obiectuale, digitizare, memorie exografica si grija pentru tehnologie, prin colaborari cu alti artisti sau cercetatori din zona stiintifica si umanista.

Andrei Tudose, curator si manager cultural, co-fondator Marginal si VAGon. Dezvolta proiecte la intersectia arta, stiinta si tehnologie, promovand schimbari societale pozitive. Cu o abordare transdisciplinara bazata pe marketing, sociologie si studii vizuale, faciliteaza explorarea artistica si discutiile critice despre probleme contemporane.


Proiectul Places of Care este cofinantat de Administratia Fondului Cultural National - AFCN.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Parteneri: Institutului Francez din Romania, Projekt Atol si Muzeul National Tehnic „Dimitrie Leonida”
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate