Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
Expoziție la București: desene despre prietenie ale copiilor din Dâmbovița și Vâlcea, inspirate de atelierele De Basm
(Arte vizuale)
Duminica, 22 septembrie, incepand cu ora 11.00, la Seneca Anticafe din Bucuresti va avea loc vernisajul unei expozitii speciale ce reuneste desenele copiilor din sase localitati defavorizate economic si cultural: Contesti, Ocnita, Raciu si Titu (judetul Dambovita) si localitatile Balcesti si Pietrari (judetul Valcea).
Desenele, avand drept tema prietenia si reunite sub motto-ul „Prietenie pe hartie”, au fost realizate in cadrul atelierelor de lectura si scriere creativa sustinute primavara aceasta de Adina Rosetti, Andreea Iatagan, Carmen Tiderle, Cristina Beatrice Preda, Iulia Iordan, Lavinia Braniste, Luminita Corneanu si Victoria Patrascu, autoare cunoscute de carti pentru copii si tineret, in cadrul proiectului „Caravana cu povesti, din Ocnita in Balcesti” al Asociatiei De Basm.

Expozitia include si o serie de fotografii surprinse in timpul atelierelor, dar si de la evenimentul „Sarbatoarea prieteniei din Contesti”, care a avut loc in iunie 2024.
 
La eveniment vor lua parte cateva dintre scriitoarele implicate in proiect, reprezentanti ai institutiilor gazda ale proiectului „Caravana cu povesti, din Ocnita in Balcesti” – bibliotecile din cele sase localitati –, ai unor asociatii dedicate educatiei, jurnalisti, precum si cititori.

Expozitia va putea fi vizitata pana pe data de 04 octombrie 2024. Dupa aceasta data, desenele vor fi returnate bibliotecilor din cele sase localitati, unde vor fi expuse in cadrul unor proiecte expozitionale locale.

Evenimentul din data de 22 septembrie isi doreste sa constituie si un moment de evaluare formativa in cadrul proiectului „Caravana cu povesti, din Ocnita in Balcesti”, o buna ocazie de a puncta reusitele primei parti ale proiectului, in care au fost implicati peste 300 de copii, de a contabiliza momentele critice si a imagina solutii, de a vorbi despre rolul acestor evenimente in dezvoltarea interesului pentru lectura al copiilor din zonele defavorizate economic si cultural.

Primul feedback, cel din primavara, a fost unul imbucurator, dovada stau nenumaratele marturii transmise de catre cadrele didactice si bibliotecarele implicate in proiect. Echipa De Basm doreste insa sa extinda analiza proiectului printr-un dialog fata in fata.
 
Cred ca vizita scriitoarelor De Basm in biblioteca noastra mica si oferirea de ateliere de lectura copiilor reprezinta o oportunitate extraordinara pentru comunitatea noastra si pentru biblioteca. Întalnirile cu scriitoarele ii vor ajuta pe copiii sa descopere placerea lecturii si sa isi dezvolte abilitatile de citire si de intelegere a textelor.
Avem o oportunitate valoroasa pentru copii de a se bucura de lectura, de a explora lumea literaturii pentru copii si de a isi dezvolta imaginatia si creativitatea.
 Astfel de intalniri le ofera copiilor sansa de a interactiona direct cu scriitori contemporani si posibilitatea de a le pune intrebari si de a invata din experienta autoarelor. De asemenea, intalnirile pot sa-i inspire pe copii sa isi urmeze propriile vise, iar pe unii dintre acestia sa-si descopere si sa-si dezvolte propriile povesti.
O astfel de intalnire poate sa atraga si atentia comunitatii asupra bibliotecii si sa creeze o legatura mai stransa intre institutie si locuitori – sper ca in urma atelierelor sa  creasca interesul pentru activitatile bibliotecii.
Pentru mine este o experienta inedita si unica, un nou prilej de a invata, a ma inspira si a ma dezvolta, atat din punct de vedere creativ, cat si personal
, a marturisit Georgiana Cateluta Barbu, bibliotecar responsabil, Biblioteca Comunala Raciu.

Proiectul „Caravana cu povesti, din Ocnita in Balcesti” continua toamna aceasta cu o serie de intalniri online intre autoarele De Basm si copii, la care vor lua parte si cadrele didactice si bibliotecarele din cele sase localitati. Scopul este acela de a pune bazele unor viitoare cluburi de lectura in bibliotecile din Contesti, Ocnita, Raciu si Titu (judetul Dambovita) si localitatile Balcesti si Pietrari (judetul Valcea), inspirate de atelierele organizate in lunile martie si aprilie. La final, copiii vor primi un Caiet De Basm pentru exercitii de scriere creativa, pornind de la o serie de carti semnate de autorii De Basm, va fi tiparit la finalul perioadei de desfasurare a atelierelor creative

Toti cei interesati sa urmareasca desfasurarea proiectului „Caravana cu povesti din Ocnita in Balcesti” o pot face pe siteul Asociatiei De Basm (www.debasm.ro)

Caravana cu povesti din Ocnita in Balcesti” este cel de-al cincilea proiect al Asociatiei De Basm dedicat copiilor din mediul rural, dupa „Caravana De Basm in Oltenia de sub munte”, „Carvana De Basm 2020”, „Caravana Nesupusele” si „Noi facem povesti”. De-a lungul anilor, Asociatia a reusit sa editeze si o serie de materiale educative cu acces gratuit, de educatie pentru lectura si scriere creativa, dedicate atat copiilor (Masinuta de scris – ghid de inventat povesti), cat si profesionalizarii celor care intra in interactiunea cu micii cititori (Kit pedagogic pentru bibliotecari).

De Basm. Asociatia scriitorilor pentru copii si adolescenti din Romania este o organizatie neguvernamentala, infiintata in 2018, din dorinta de a promova cat mai eficient literatura nationala contemporana pentru copii si adolescenti.
Asociatia isi propune sa reprezinte la nivel institutional interesele autorilor de literatura pentru copii, dar si sa deruleze activitati si programe in zona cultural-educativa, prin care literatura contemporana de profil din Romania sa fie promovata, incurajata si racordata la circuitul international.
Una dintre prioritatile De Basm o reprezinta difuzarea literaturii contemporane in randul copiilor si parintilor in zone defavorizate din punct de vedere cultural.

***

Caravana cu povesti din Ocnita in Balcesti” este un proiect desfasurat in parteneriat cu EduCab, ARCCA, Editura Arthur, Editura Cartea Copiilor, Maped, Carturesti si Asociatia Copii pentru Viitor.

PR & Comunicare: Headsome Communication.


Proiectul, realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National (AFCN), nu reprezinta in mod necesar pozitia AFCN. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate