Proiectiile de film si discutiile din cadrul evenimentului ofera o platforma pentru a explora modul in care arta si colaborarea colectiva pot contribui la redefinirea spatiului public si a relatiei noastre cu natura intr-o lume post-pandemica. Practicile artistice, in special cele dezvoltate de femei, devin instrumente esentiale in remodelarea peisajului urban si natural.
Artiste internationale - Aurelia Mihai, Manuela Morgaine, Ruth Maclennan, Neringa Naujokaite, Natacha Nisic, Catherine Radosa - vor prezenta lucrari ce reflecta transformarile contemporane ale relatiei om-natura, in conversatie cu echipa curatoriala formata din Cristina Buta, Monica Danila, Edith Lázár si Cristina Stoenescu. Fiecare proiectie si discutie pune in lumina relatia dintre om, natura si tehnologie, explorand teme precum migratia, catastrofele ecologice si sociale, precum si transformarile spatiilor urbane si naturale in contextul schimbarilor contemporane.
Programul evenimentelor
23 septembrie - Goethe-Institut, Bucuresti Ora 18:00 - Discutie colectiva
Membrele The Crown Letter Project, impreuna cu Aurelia Mihai, discuta despre cum practicile colective au redefinit notiunea de spatiu public in contextul pandemiei si al schimbarilor sociale. Conversatiile exploreaza strategiile artistice utilizate pentru a construi colaborari si a adresa intrebari fundamentale despre spatiile comune in care traim.
Ora 19:30 – Proiectii de film si discutii cu artistele:
1. „Golzheim” – Neringa Naujokaite (19'25) Un film despre tensiunile arhitecturale si sociale dintr-un cartier de la nord de Düsseldorf, unde convietuiesc structuri diverse, de la un parc monumental nazist la un centru de refugiati.
2. „f, like Fukushima” – Natacha Nisic (17') Filmat la Fukushima, la doi ani dupa dezastrul nuclear, filmul creeaza o experienta vizuala duala, dezvaluind simultan trecutul si prezentul peisajului devastat.
3. „Another World – Those who come by sea” – Manuela Morgaine (33') Un amestec de imagini de arhiva si scene filmate pe râul Sena, care documenteaza povesti despre migratie si exil.
24 septembrie - Goethe-Institut, Bucuresti
Ora 18:00 - Performance live: „Campaign of Paris, triangular landscape” – Catherine Radosa (1h)
Radosa investigheaza un teritoriu de la marginea Parisului aflat in tranzitie intre urbanizare si agricultura, construind o harta sensibila a schimbarilor acestui spatiu dinamic.
Ora 19:00 – Proiectie de film si discutie: “A Forest Tale” (32’14”, 2022) – Ruth Maclennan
Un film realizat in padurile Taiga din nordul Rusiei, care exploreaza legatura profunda dintre oameni si paduri, in fata amenintarilor aduse de schimbarile climatice si sociale.
Proiectia va fi urmata, de la ora 19.40, de o discutie colectiva cu artistele si curatoarele.
Seria de evenimente Forme colective de organizare si ecologii ale grijii face parte din proiectul Monuments In Time, dedicat operei artistei vizuale Aurelia Mihai si initiat de Cooperativa Fir. Proiectul a debutat in august cu o expozitie in doua parti, curatoriata de Cristina Buta, si exploreaza tema monumentelor si miturilor in contextul contemporan. Prima parte a expozitiei poate fi vizitata la Goethe-Institut Bucuresti (Calea Dorobanti 32) pana pe 10 octombrie 2024, si include lucrari video precum LUPA si Cento Piedi, ce reflecteaza asupra semnificatiei monumentelor in relatie cu identitatea si migratia. A doua parte, intitulata Living Monuments, este prezentata la Galeria Sector 1 (Baiculesti 29) si poate fi vizitata pana pe 5 octombrie 2024, abordând legatura dintre oameni si locuri prin intermediul unor „monumente vii” performative.
Cooperativa FIR, organizatorul proiectului, functioneaza ca o cooperativa artistica dedicata sustinerii comunitatii creative. Scopul sau este sa promoveze proiecte culturale transversale cu impact social, educational si ecologic, si sa formeze tânara generatie pentru a fi activa in comunitatile locale si globale.
„Monuments In Time” este un proiect cofinantat de Administratia Fondului Cultural National - AFCN.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Parteneri: Institutul Goethe Bucuresti, Galeria Sector 1
. |