Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
„Retrospectiva Tudor Banuș – Delir Controlat”, la ARCUB: O călătorie artistică între realitate și fantastic
(Arte vizuale)
Primaria Capitalei, prin ARCUB. Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, prezinta, in perioada 12 octombrie – 12 noiembrie 2024, expozitia „Retrospectiva Tudor Banus – Delir Controlat”, o incursiune memorabila in universul renumitului artist Tudor Banus.
Evenimentul ofera publicului oportunitatea de a descoperi evolutia stilistica a artistului, recunoscut pentru combinatia sa unica de realism figurativ si realism fantastic, precum si pentru colaborarile cu publicatii internationale de prestigiu, cum ar fi Le Monde, The New York Times si Die Zeit. Expozitia „Retrospectiva Tudor Banus – Delir Controlat” va fi deschisa la ARCUB – Hanul Gabroveni, in salile Coloanelor, Lipscani si Gabroveni, si reuneste peste 100 de lucrari reprezentative din diferite etape ale carierei sale, incluzand atat ilustratii iconice, cat si piese mai putin cunoscute. Temele abordate in operele sale precum mitologia, fantasticul si realitatile sociale contemporane, reflecta o profunzime artistica ce invita la reflectie asupra complexitatii vietii si frumusetii cotidianului, aducand in prim-plan paradoxurile existentei umane printr-o estetica baroca si simbolica. Stilul sau, influentat de Art Nouveau si diverse culturi internationale, exploreaza modernitatea si schimbarile sociale intr-o maniera ce demonstreaza o cunoastere vasta a istoriei artei.

Tudor Banus acompaniaza umanitatea in drumul sau catre un apocalips inevitabil, in timp ce, din cand in cand, are forta sa ne faca sa radem. Aceasta nu este cea mai mica dintre calitatile sale diverse si deconcertante.” – Jean-Luc Chalumeau, critic de arta.

Lucrarile lui Tudor Banus se remarca printr-o tehnica desavarsita si o imaginatie bogata, care imbina elemente umane, vegetale si animale in compozitii eterogene, comparabile cu cele ale artistului de secol XV, Hieronymus Bosch, ale carui opere sunt caracterizate printr-un stil enigmatic si imaginativ. Artistul Tudor Banus investigheaza credintele si miturile contemporane, adaptandu-se la o lume in continua schimbare, cu o viziune profunda asupra coerentei si obsesiilor societatii actuale. Arta sa ramane atemporala, relevanta intr-o lume postmoderna, grabita si materialista.

Criticul Alain Bosquet aprecia in 1980 ca Tudor Banus aduce in prim-plan fricile si nesigurantele noastre intr-un „univers carceral”, in care pamantul devine nelocuibil si pericolele provin din noi insine. Arta sa, un baroc reinnoit continuu, reprezinta un „antidot miraculos” pentru aceasta stare iremediabila. Obsesia artistului pentru granitele dintre real si ireal reflecta agasarea cosmica pe care o traim, iar viziunea sa asupra lumii este marcata de un echilibru intre elemente pretioase, decadente si tragice. 

Mircea Cartarescu, prieten si colaborator de lunga durata al artistului, subliniaza ca „arta lui Tudor Banus este o marturie ca maestrii inca exista, inca lucreaza, si ca-n jurul lor se-nvarteste inca sfera pieritoare pe care traim”. Expozitiile si ilustratiile sale au avut un impact major nu doar in cercurile artistice, ci si asupra educatiei culturale a publicului, consolidandu-i reputatia internationala.

Expozitia „Retrospectiva Tudor Banus – Delir Controlat” de la ARCUB – Hanul Gabroveni poate fi vizitata in perioada 12 octombrie – 12 noiembrie 2024, in salile: Coloanelor, Lipscani, Gabroveni, de marti pana duminica, intre orele 12:00-20:00. In zilele de luni, expozitia este inchisa.

Biletele pot fi achizitionate online de pe arcub.ro, entertix.ro si de la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani nr. 84-90). Pretul biletelor este de 35 de lei (pret intreg) si 25 de lei (pret redus pentru elevi, studenti si pensionari).
Eveniment organizat de Primaria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti

Cu sprijinul: Institutul Francez din Romania

***

Tudor Banus, nascut in 1947 la Bucuresti, este un artist grafic de renume international, recunoscut pentru contributiile sale remarcabile in domeniul ilustratiei si al artei grafice. Absolvent al Institutului de Arhitectura „Ion Mincu” din Bucuresti, Banus a ales sa-si dezvolte cariera artistica in Franta, unde s-a stabilit in 1972. De-a lungul carierei sale de peste cinci decenii, a colaborat cu peste 50 de publicatii de prestigiu, inclusiv The New York Times, Le Monde si Die Zeit, aducandu-si aportul la cultura vizuala contemporana prin ilustratii inovatoare si captivante.
Stilul sau este caracterizat printr-o fuziune intre tehnici traditionale si influente postmoderne, explorand teme profunde ce reflecta complexitatea existentei umane. Tudor Banus a ilustrat peste 30 de carti, printre care lucrari ale unor autori celebri precum Jules Verne, Fratii Grimm si Mircea Cartarescu. Recunoasterea sa a culminat cu premii importante, inclusiv Premiul National pentru ilustrarea cartii Enciclopedia Zmeilor de Mircea Cartarescu, evidentiind impactul sau semnificativ asupra literaturii pentru copii si a culturii romanesti.
Pe langa activitatea sa ca artist grafic, Tudor Banus a organizat peste 85 de expozitii personale in intreaga lume, consolidandu-si reputatia ca un ambasador al creativitatii romanesti. Prin lucrarile sale, el reuseste sa capteze atentia publicului si sa provoace o reflectie asupra relatiei dintre arta traditionala si societatea moderna, continuand sa inspire generatii de artisti si iubitori de arta.


ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz in aer liber din Capitala, Bucharest Jazz Festival, si al Zilelor Bucurestiului.
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate