Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
Expoziția „Între Ape” deschide dialogul despre relația pe care o avem cu apele
(Arte vizuale)
Vernisajul expozitiei va avea loc pe 17 octombrie, de la ora 18:00, la HEI – House of European Institutes din Timisoara. In ultimele decenii, cresterea temperaturilor a provocat efecte in lant ale inundatiilor, secetelor, epuizarii acviferelor, contaminarii apelor subterane si acidificarii oceanelor.
Desi exista o multitudine de initiative sociale si guvernamentale care lupta pentru protejarea, extinderea, adaptarea si mentinerea ecosistemelor hidrologice, arta poate evidentia mai bine decat oricare alt mod de comunicare relatia oamenilor cu apa. Abordand-o ca pe un bun comun, arta contracareaza perspectiva conform careia apa este o resursa nesfarsita pentru exploatare si comodificare.

House of European Institutes din Timisoara creeaza spatiu de reflectie si impartasire de cunostinte pe tema care s-a remarcat pe parcursul anului 2024. Pe de o parte, organizatiile implicate in HEI au desfasurat proiectul multi-rezidential Flowing Streams, o serie de rezidente pentru artisti si practicieni, in localitati rurale si semi-rurale din Romania, explorand interconexiunea dintre apa, pamant si viata. Pe de alta parte, echipa a remarcat o serie impresionanta de proiecte independente, realizate de alti operatori culturali, care vorbesc despre relatia culturala, sociala si economica a oamenilor cu apa, intreprinse de-a lungul anului 2024. Insemnatatea unei astfel de sincronizari neplanificate nu a trecut neobservata, astfel incat HEI a creat un context pentru reunirea acestor cercetari artistice intr-o expozitie care va avea loc intre 17 octombrie si 10 noiembrie in spatiul House of European Institutes din Bastion 1, la Timisoara. Expozitia se deschide publicului pe data de 17 octombrie, de la ora 18:00, cu un tur ghidat de curatoarea Adelina Luft.

Rezultatele proiectului Flowing Streams sunt unul dintre pilonii acestei expozitii. Oglindirea dintre metodologia si mentalitatile echipei internationale de artisti din acest proiect si grupurile de artisti si cercetatori din celelalte proiecte reunite au constituit in fond baza conceptuala a expozitiei Intre Ape.  

Stabilind legaturi intre sapte artisti internationali si sapte organizatii din Romania care isi desfasoara activitatea in mediul rural, Flowing Streams a creat punti intre propunerile artistice si lumea rurala, intre practicienii europeni si organizatiile locale si intre conditiile hidrologice existente si posibilitatile viitoare de restabilire a relatiilor dintre oameni si apa. Voci, abordari si practici multiple s-au reunit sub umbrela proiectului pentru a adauga straturi nuantate la o conversatie importanta care preocupa din ce in ce mai multi artisti si cercetatori din lumea intreaga.

Afterland

Dezvoltat si implementat de Asociatia Developing Art, proiectul Despre ploi, rauri, suvoaie… se alatura initiativelor artistice care abordeaza interdisciplinar studiul asupra apelor, in contextul schimbarilor climatice din ce in ce mai apasatoare. Articulate in urma rezidentelor din Delta Dunarii si din Valea Jiului la care echipa de proiect a luat parte, lucrarile rezultate concretizeaza inceputul unor cercetari personale despre puterile paliative, de curatare si magice ale apelor curgatoare. Proiectul „Despre Ploi, Rauri, Suvoaie…” este reprezentat in cadrul expozitiei Intre Ape prin lucrari semnate de Alina Usurelu, Rucsandra Pop, Georgiana Vlahbei si Lala Misosniky.

Afterland

AfterLand este un proiect de cercetare artistica cu accent pe sustenabilitatea sociala si ecologica a Deltei Dunarii, avand insa, la randul sau, o deschidere internationala, prin echipa de sapte artisti din intreaga lume reuniti in proiect, specialisti in creatia interdisciplinara, ale caror practici se apleaca asupra ecologiei apei, in multiplele sale oglindiri sociale, economice si culturale. Realizat de asociatia Qolony - Colonia pentru Arta si Stiinta proiectul aduce in discutie si evalueaza critic potentialul de a cataliza schimbarea sociala printr-o abordare integrata arta-stiinta. Abordand dimensiunea ecologica a apei si a pamantului, AfterLand pledeaza pentru un viitor durabil si sustenabil, unde empatia si bunavointa dintre oameni si speciile mai -mult-decat-umane sunt cuvinte cheie. AfterLand este reprezentat in cadrul expozitiei Intre Ape prin lucrarile Floriamei Candea (RO).

Afterland

Afterland

Nu in ultimul rand, Intre Ape ofera o noua platforma de diseminare pentru rezultatele proiectului Smart River Cluster, dezvoltat de CUCA (Centrul Cultural Cartisoara), sub egida Fundatiei DALA. Acesta a fost un efort colectiv al unui grup de institutii de cercetare, universitati, asociatii profesionale si experti independenti, pentru a elabora o solutie tehnica de protejare a satelor si comunelor din ?ara Fagarasului impotriva inundatiilor, prin solutii bazate pe natura. Proiectul a propus, de asemenea, un plan de gestionare al ecosistemelor de apa si terestre, oferind un set de recomandari pentru autoritatile locale, regionale si centrale. Într-un context in care arta se sprijina din ce in ce mai mult pe stiinta in explorarile sale, proiectul cu precadere stiintific Smart River Cluster isi dezvaluie valenta artistica  in cadrul expozitiei Intre Ape.

Despre Ploi, Rauri, Suvoaie... Dulci, Sarate si Intunecate sunt Apele Zmeicii @Tudor Popa

Curatoarea expozitiei, Adelina Luft, si-a format si dezvoltat practica in Yogyakarta (Indonezia) de-a lungul unei linii de gandire decoloniale si a unor forme de lucru care sustin colaborarea, procesele si interdisciplinaritatea. Proiectele ei adreseaza interdependentele umane-nonumane, relatia cu pamantul, practici reziliente si de rezistenta, precum si modalitati de autodeterminare a unei pozitii curatoriale situate in relatie cu structurile de putere institutionale. Din 2021 este stabilita la Bucuresti unde a curatoriat si initiat diverse proiecte. In 2023 a fost co-curatoare la Biennale Jogja 17 „TITEN: Embodied Knowledges, Shifting Grounds”. Adelina face parte din asociatia tranzit.ro/Bucuresti si lucreaza cu si de la Statia Experimentala de Cercetare pentru Arta si Viata.

Despre Ploi, Rauri, Suvoaie... Eutrofic

Despre Ploi, Rauri, Suvoaie... Eutrofic

Initiativele prezentate la Intre Ape reprezinta doar o parte dintr-o multitudine de astfel de proiecte din Romania, demersuri care au fost meticulos colectate de Rucsandra Pop si transformate intr-un segment de sine statator in cadrul expozitiei. Ele constituie inceputul unei cartografieri continue a practicilor existente sau imaginate legate de apa, ca modalitati de recuperare a naturii socio-culturale a apelor, a situarii si relationarii lor particulare.

Despre Ploi, Rauri, Suvoaie... Eutrofic

Flowing Streams @Adelina Luft

Flowing Streams @Gabriela Cozma

Flowing Streams @JP Morgan

Flowing Streams @Magdalena Siemaszko

Expozitia va fi deschisa intre 17 octombrie si 10 noiembrie, intre orele 16:00 si 20:00 (de miercuri pana vineri) si intre orele 14:00 si 20:00 (sambata si duminica). In zilele de luni si marti, spatiul expozitional este inchis.



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate