Vernisajul expoziției „Distilled out of Figuration” @Meron Gallery, în Cadrul OM – Transilvania International Dance Festival | |
(Arte vizuale) |
In cadrul OM. Transilvania International Dance Festival, Galeria Meron are placerea de a prezenta „DISTILLED OUT OF FIGURATION”, o expozitie colectiva ce reuneste lucrarile a sase artiste emergente: Maria Luiza Balan, Taisia Corbut, Iulia Hlihor, Ana Cristina Lupu, Lavinia Oniciuc si Mara Popa, sub indrumarea curatoriala a Ioanei Olahut. |
Va invitam sa celebrati deschiderea festivalului OM prin participarea la vernisajul expozitiei „DISTILLED OUT OF FIGURATION”, care va avea loc joi, 10 octombrie 2024, de la ora 20:00, la Meron Gallery. Expozitia, curatoriata de Ioana Olahut, reprezinta o extensie naturala a temei festivalului, aducand in prim-plan lucrarile a sase artiste emergente de la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca.
Expozitia exploreaza tema corpului uman si rolul acestuia in spatiul artistic, navigand intre miscare si repaus, intre materialitate si abstractizare. Tema corpului este abordata din multiple perspective de cele sase artiste ale expozitiei, ale caror lucrari transforma corpul uman intr-un instrument al naratiunii vizuale, fie ca este vorba despre reprezentarea abstracta, fie despre analiza detaliata a formei.
In lucrarile Taisiei Corbut corpul este epurat total de orice semn al carnalitatii sale, sintetizat prin austeritatea unei linii care ii traseaza conturul, nu ii poti identifica varsta, rasa, timpul in care a trait sau spatiul geografic pe care l-a parcurs. Personajele sale amprentate in piatra par semne hieroglife sau ramasite fosilizate alor unor lumi demult apuse.
Pe suprafetele sale geometrice adesea neregulate, alcatuite din fragmente de oglinda, Maria Luiza Balan surprinde un corp imersat in reflectiile sale, intr-o perpetua cautare identitara. Privitorul nu pare sa aiba o prea mare relevanta pentru acest personaj feminin intors cu spatele, care se expune privirii dar se refuza comunicarii, mereu acelasi si totusi altul in fiecare lucrare, ramane doar un martor extern care incearca sa intuiasca posibilele ganduri iscate in singuratatea oglindirii sale.
Seria de picturi ale Iuliei Hlihor te duce cu gandul la un cufar plin cu pergamente vechi pe care l-ai descoperit accidental in podul unui lacas de cult sau intr-una din scolile de miniatura din romanele lui Orhan Pamuk. Mici, pretioase si pictate cu maiestrie cromatica migaloasa, au un mister ermetic care te imbie sa le deslusesti sensuri noi de fiecare data.
Ana Cristina Lupu prezinta un corp fragmentat, care te duce cu gandul la un tors matrice gasit parca in laboratoare de creatie ale noului om sau la element prefabricat ratacit/uitat intr-o vitrina abandonata, configurat din suprapuneri de tuse fluide si dezinvolte.
In picturile sale, Lavinia Oniciuc face recurs la un tip de studiu naturalist al personajelor sale. Fara a face rabat la redarea corecta a structurii anatomice, le surprinde cu finete miscarile subtile si expresiile faciale, invaluindu-le intr-o lumina care ne spune destul de multe despre tandretea cu care le priveste.
Poate singurele din aceasta expozitie, personajele Marei Popa sunt corpuri care locuiesc spatiul. Corpuri care strabat spatiul, il exploreaza si isi lasa asupra-i umbra. Chiar daca nu poti identifica cu exactitate locatia, iti dai seama ca sunt personaje plecate intr-o calatorie nocturna, initiatica.
***
Asociatia OM Centru Coregrafic, fondata de coregrafa Oana Muresan, anunta cu entuziasm lansarea primei editii a OM – Transilvania International Dance Festival, un eveniment ce promite sa aduca dansul contemporan in prim-planul vietii culturale din Cluj-Napoca, intre 10 si 13 octombrie 2024. Acest festival isi propune sa exploreze conexiunile profunde dintre corp, miscare si diverse forme de arta, creand un cadru multidimensional de experiente artistice.
OM – Transilvania International Dance Festival ofera publicului patru zile de spectacole de dans, expozitii, ateliere coordonate de coregrafi recunoscuti, proiectii de filme si dezbateri menite sa aduca in discutie teme universale precum identitatea, emotiile, relatiile sociale si interactiunea cu spatiile. Cu tema inaugurala, „Ritm comun”, festivalul isi propune sa aduca laolalta arta vizuala si dansul contemporan, cautand un limbaj comun prin care sa se exprime si sa se inteleaga diversitatea artistica si culturala.
Aceasta expozitie ofera o perspectiva vizuala asupra corpului si miscarii, explorand modalitati inovatoare prin care artele vizuale si dansul contemporan se intersecteaza. Publicul este invitat sa descopere noi forme de exprimare a corpului prin prisma artei vizuale, evenimentul fiind insotit de discutii captivante despre procesul creativ si perspectiva fiecarei artiste implicate.
***
Galeria Meron, aflata in inima orasului Cluj-Napoca, la parterul Palatului Blau Ullmann, cladire emblematica din categoria monumentelor istorice construita in 1910, dispune de o suprafata generoasa, cu vitraje impresionante si tavane inalte.
Cladirea a fost redata comunitatii in scopul promovarii artei si a artistilor, creand o atmosfera unica, un loc special unde cafeaua de specialitate (prin care este recunoscut astazi brandul Meron) si arta se intalnesc si se completeaza reciproc, aducand valoare comunitatii artistice si culturale din Cluj-Napoca.
Galeria poate fi vizitata in fiecare zi a saptamanii, iar accesul in cadrul galeriei este gratuit pentru vizitatori.
Parteneri care iubesc arta si o sustin: Meron, Meron Bakery.
. | |
|
|