Între 11 și 13 octombrie, proiecția Delir Controlat – Tudor Banuș va da culoare clădirii ARCUB – Hanul Gabroveni în cadrul Spotlight #8 | |
(Arte vizuale) |
Publicul este invitat sa descopere universul fascinant al pictorului, gravorului si ilustratorului Tudor Banus in cadrul expozitiei Retrospectiva Tudor Banus – Delir Controlat, care va fi deschisa la ARCUB. Hanul Gabroveni in perioada 12 octombrie – 12 noiembrie, in salile Coloanelor, Lipscani si Gabroveni. |
Organizata de Primaria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, expozitia ofera o incursiune memorabila, invitand vizitatorii sa reflecteze asupra paradoxurilor existentei moderne prin intermediul lucrarilor bogate in detalii si simboluri.
Deschiderea expozitiei va fi marcata de o proiectie spectaculoasa pe fatada sediului ARCUB – Hanul Gabroveni, cu prilejul Spotlight #8 – Festivalul International al Luminii. In perioada 11-13 octombrie, in intervalul orar 19:00-23:00, proiectia Delir Controlat – Tudor Banus, realizata de Cultech – The Art Behind Technology, va transforma fatada cladirii intr-un portal spre lumi suprarealiste si mitologii contemporane. In prima zi a festivalului, publicul va beneficia de o experienta multisenzoriala acompaniata de muzica live oferita de Melody Bar DJ’s. Evenimentul din cadrul Spotlight va oferi o privire de ansamblu asupra universului artistic al lui Tudor Banus, un maestru al jocului dintre realitate si fantastic. Elementele definitorii ale operei sale vor fi prezentate publicului larg prin aceasta proiectie, invitand privitorii sa patrunda in lumi misterioase.
Cautarea Omului, Le Monde Dimanche, 1980 - Tudor Banus
Expozitia retrospectiva Delir Controlat a artistului roman reuneste o colectie bogata de peste 100 de lucrari, reflectand o cariera marcata de o imaginatie exuberanta si o maiestrie tehnica remarcabila. De la mitologie si fantastic la realitatile sociale contemporane, Tudor Banus ne invita sa exploram profunzimea si complexitatea vietii, evidentiind frumusetea cotidianului si paradoxurile existentei umane. Stilul sau distinct, imbogatit de influente Art Nouveau si de diverse culturi internationale, reinterpreteaza modernitatea si transformarile sociale, demonstrand o profunda intelegere a istoriei artei.
„Te invit sa citesti lucrarile mele ca pe niste urmase tarzii ale picturilor rupestre din Altamira si Lascaux. Ele sunt fixe, dar lectura lor este dinamica, in adancul imaginii. Limbajul grafic este traditional, dar continutul... postmodern! Toate sunt realizate manual, ca acum 18.000 de ani. In era inteligentei artificiale si a artei conceptuale, acesta este aproape un act de rezistenta!” (Tudor Banus)
Tudor Banus
In era digitalizarii, creatiile artistice ale lui Tudor Banus capata, astfel, noi dimensiuni. Prin combinatia dintre arta sa, realizata prin tehnici clasice, si noile mijloace de exprimare vizuala, cum este proiectia Delir Controlat, ilustratiile sale isi extind valentele in sfera artei new media, oferind o reinterpretare moderna si accesibila a simbolurilor si detaliilor suprarealiste care ii definesc stilul.
Tudor Banus, nascut in 1947 la Bucuresti, este un artist grafic de renume international, recunoscut pentru contributiile sale remarcabile in domeniul ilustratiei si artei grafice. Absolvent al Institutului de Arhitectura „Ion Mincu” din Bucuresti, Banus s-a stabilit in Franta in 1972, unde si-a dezvoltat cariera artistica. De-a lungul celor peste cinci decenii de activitate, a colaborat cu peste 50 de publicatii de prestigiu, inclusiv The New York Times, Le Monde si Die Zeit, aducandu-si aportul la cultura vizuala contemporana prin ilustratii inovatoare si captivante.
Stilul sau este caracterizat printr-o fuziune intre tehnici traditionale si influente postmoderne, explorand teme profunde ce reflecta complexitatea existentei umane. Tudor Banus a ilustrat peste 30 de carti, printre care lucrari ale unor autori celebri precum Jules Verne, Fratii Grimm si Mircea Cartarescu. Recunoasterea sa a culminat cu premii importante, inclusiv Premiul National pentru ilustrarea cartii Enciclopedia Zmeilor de Mircea Cartarescu, evidentiind impactul sau semnificativ asupra literaturii pentru copii si a culturii romanesti.
Pe langa activitatea sa ca artist grafic, Tudor Banus a organizat peste 85 de expozitii personale in intreaga lume, consolidandu-si reputatia ca un ambasador al creativitatii romanesti. Prin lucrarile sale, el capteaza atentia publicului si provoaca o reflectie asupra relatiei dintre arta traditionala si societatea moderna, continuand sa inspire generatii de artisti si iubitori de arta.
In zilele de 12 si 13 octombrie, cu ocazia Spotlight #8, programul expozitiei va fi prelungit pana la ora 23:00.
Expozitia Retrospectiva Tudor Banus – Delir Controlat de la ARCUB – Hanul Gabroveni poate fi vizitata in perioada 12 octombrie – 12 noiembrie 2024, in salile: Coloanelor, Lipscani, Gabroveni, de marti pana duminica, intre orele 12:00-20:00. In zilele de luni, expozitia este inchisa.
Biletele pot fi achizitionate online de pe arcub.ro, entertix.ro si de la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani nr. 84-90). Pretul biletelor este de 35 de lei (pret intreg) si 25 de lei (pret redus pentru elevi, studenti si pensionari).
Eveniment organizat de Primaria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti
Cu sprijinul: Institutul Francez din Romania
ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz in aer liber din Capitala, Bucharest Jazz Festival, si al Zilelor Bucurestiului. . | |
|
|