Expozitia „Între Ape (Waters of in-betweenness)” debuteaza la House of European Institutes Timisoara cu o serie impresionanta de evenimente culturale | |
(Arte vizuale) |
Intre 17 si 20 octombrie, HEI. House of European Institutes lanseaza la Timisoara expozitia „Intre Ape (Waters of in-Betweenness)”, in cadrul careia sunt reunite patru proiecte independente de cercetare artistica interdisciplinara care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra increngaturii complexe de relatii culturale, sociale, economice, ecologice si spirituale pe care le avem cu apele. |
La granita din ce in ce mai permeabila dintre arta si stiinta, problematica apelor in contextul crizei climatice si a activitatilor industriale umane se dovedeste un subiect extrem de ofertant si de actual pentru comunitatea creatorilor si cercetatorilor interdisciplinari. Astfel, echipa de la House of European Institutes a remarcat in timp ce desfasura proiectul de rezidente „Flowing Streams”, ca o multime de alti operatori culturali lansasera proiecte legate de ape, fara a se coordona in prealabil. Asa s-a nascut ideea expozitiei „Intre Ape”, curatoriata de Adelina Luft, in care sunt reunite patru astfel de proiecte: „AfterLand”, realizat de Asociatia Qolony - Colonia pentra Arta si Stiinta, „Despre ploi, rauri, suvoaie…”, realizat de Asociatia Developing Art, „Smart River Cluster”, realizat de CUCA (Centrul Cultural Cartisoara) si „Flowing Streams”. Magnitudinea fenomenului de sincronicitate a inspirat insa si o serie de evenimente conexe care se vor desfasura pe tot parcursul expozitiei, care va fi deschisa publicului pana in data de 11 noiembrie, intre orele 16:00 si 20:00 (de miercuri pana vineri) si 14:00 si 20:00 (sambata si duminica). Programul este dupa cum urmeaza:
Expozitia va avea vernisajul pe 17 octombrie de la ora 18:00, in spatiul HEI, la Bastion 1, debutand cu un tur curatorial al lucrarilor expuse condus de Adelina Luft. Cu aceeasi ocazie vor incepe proiectiile unei serii de lucrari de video art realizate de artisti din Polonia (Magdalena Siemaszko & Aleksander Janas, cu lucrarea Muddy Reconnection), Indonezia (Tita Salina, cu lucrarea 1001st Island) si Republica Moldova (Ghenadie Popescu, cu seria de lucrari Rauri.MD), reunite sub titlul Waters Elsewhere. Aceste proiectii vor fi recurente, iar publicul le va putea vedea in fiecare duminica de pe durata expozitiei (20 si 27 octombrie, respectiv 3 si 11 noiembrie).
Vineri, 18 octombrie, de la ora 12:30, publicul este invitat sa participe la un tur ghidat al Muzeului Apei din Timisoara, condus de publicistul, poetul, criticul de arta si consilierul Aquatim Robert Serban, care va spune povestea primei statii de epurare a apei potabile din Timisoara si a modului in care acest element crucial de infrastructura si-a pus amprenta asupra modului in care orasul s-a dezvoltat de-a lungul timpului.
In aceeasi zi, de la ora 14:00, la HEI - House of European Institutes, va avea loc o masa rotunda intitulata How can waters bring us together?, eveniment condus de Adelina Luft, curatoarea expozitiei, alaturi de Floriama Candea, Alina Usurelu si Ovidiu Danes, reprezentanti ai proiectelor reunite. Evenimentul va fi deschis si experientelor si ideilor din public, din care vor face parte si un numar de invitati speciali. Cu aceeasi ocazie va fi lansata publicatia Flowing Streams residency, documentand cele sapte rezidente artistice realizate in cadrul proiectului omonim, in cadrul carora artisti romani si internationali au petrecut pana la doua saptamani in localitati rurale si semi-rurale din Romania, cercetand relatiile localnicilor cu apele din imprejurimi.
Sambata, 19 octombrie, este o zi plina cu patru evenimente deosebite adresate mai multor categorii de public. Seria este deschisa de un nou tur ghidat, de data aceasta dedicat cismelelor si fantanilor din Timisoara, care va incepe la ora 12:00, la Bastion si va calauzi participantii prin mare parte din istoria orasului, prin urmele lasate de apele sale in multiplele lor functii, de la aparare militara, la rolul pur estetic, de la igiena si sanatate publica, la productia de energie electrica. Ghidul va fi Sergiu Florean, priceput povestitor, cunoscut publicului timisorean prin intermediul proiectelor Reciproc si La Pas.
Incepand cu ora 15:00, inapoi la Bastion, in spatiul HEI, Harun Morrison, artist asociat Greenpeace UK si scriitor, va conduce un atelier intitulat Flowing Streams in care participantii sunt invitati sa participe la crearea unui joc de societate inspirat de apa. Accesul este deschis si copiilor cu varsta peste 12 ani, iar premisa este incantatoare - daca jocul ar incepe cu povestea unei picaturi de ploaie, unde s-ar putea duce aceasta si ce forma ar lua calatoria ei?
Mai apoi, de la ora 17:00, artistul interdisciplinar francez Sébastien Robert va tine o prelegere performativa asupra cercetarii sale artistice pe termen lung, intitulata You’re no Bird of Paradise. In cadrul acestui proiect, Robert investigheaza disparitia ritualurilor indigene, explorandu-le caracteristicile sonore, vizuale si contextuale si transformandu-le in lucrari de arta.
Ziua va lua sfarsit cu o cina comunitara tratata ca un proiect artistic in sine, intitulata Catch Your Course: How to share what flows?. Acest eveniment conceput de Sarah Klimbacher si Timo Bogataj (Kollektiv Kaorle, Austria) va incepe la ora 19:00, tot la HEI, fiind inspirat de insula Ada Kaleh ca un simbol al amestecului cultural, al schimburilor de idei si de bunuri, al tensiunilor si torentelor istoriei. Bucatele preparate special pentru aceasta cina comunitara vor fi asezate in centrul unui covor amplasat pe treptele amfiteatrului, trimitand la ideea de insula inconjurata de ape in curgere.
Duminica, 20 octombrie, de la ora 16:00 va avea loc Forgotten waters, ultimul tur ghidat din cadrul proiectului, urmarind de aceasta data Canalul Subuleasa. Acest fir de apa aproape uitat, sufocat de febra dezvoltarilor imobiliare, va fi urmarit in sens invers, turul incepand de la Centrala Hidroelectrica, punctul in care acesta se varsa in Bega, intr-o drumetie condusa de Loredana Gaita, reprezentanta initiativei locale Timisoara Verde-Albastra. Turul propune o perspectiva orientata inspre optimism, revitalizare urbana si revigorare ecologica, invitand la o relatie mai atenta si mai apropiata cu apele orasului Timisoara. Apoi, in inchiderea acestui sfarsit de saptamana plin, calupul de lucrari video art Waters Elsewhere va fi proiectat din nou in spatiul HEI - House of European Institutes, de la Bastion, incepand de la ora 18:00.
Intre Ape Smart River Cluster
Detalii suplimentare despre expozitia Intre Ape si evenimentele sale conexe, programul complet si modalitatile de inscriere pentru evenimente se gasesc pe site-ul EUNIC.
ACCES: Accesul la evenimentele HEI este gratuit si deschis tuturor, indiferent de varsta, abilitati si gen.
Veti gasi texte explicative scrise in limbaj usor de inteles. Aici aveti voie sa fluturati mainile, sa vorbiti tare sau sa puneti intrebari.
FACILITATI: * Spatiul este accesibil scaunelor rulante;
* Galeria in care ne aflam nu are toaleta adaptata, dar exista una in Galeria vecina, Bastion 3.
AfterLand @Mark IJzerman
Despre Ploi, Rauri, ?uvoaie... @Maria Birsan
Flowing Streams @Hadrien Cassan
Intre Ape Afterlife (Floriama Candea)
Intre ape boardgame Flowing Streams
Intre Ape Dulci, Sarate si Intunecate sunt Apele Zmeicii
Intre Ape - Eutrofic
Smart River Cluster @CUCA (Cartisoara Cultural Center)
Intre Ape este organizat de EUNIC Romania si Fundatia9, in colaborare cu partenerii locali Administratia Nationala Apele Romane - Administratia Bazinala de Apa Banat, Muzeul Apei Timisoara si launmomentdat. Proiectul face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul Legacy Timisoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Proiectul este organizat in parteneriat cu Municipiul Timisoara, prin Centrul de Proiecte Timisoara.
***
EUNIC - European Union National Institutes for Culture - este reteaua europeana a institutelor si organizatiilor culturale nationale, cu 39 de membri din toate statele membre ale UE si tarile asociate. Membri EUNIC Romania implicati in realizarea acestui proiect sunt Institutul Italian de Cultura, British Council, Centrul Ceh, Institutul Polonez, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Goethe-Institut, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez.
Fundatia9 opereaza la intersectia dintre productie culturala, jurnalism si educatie informala, pentru o societate curajoasa si responsabila. Fundatia9 a fost fondata de BRD - Groupe Société Générale . | |
|
|