Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 octombrie 2024
1817 • Se naste Pierre Larousse, pedagog, enciclopedist si editor francez
1905 • Se naste Felix Bloch, fizician elvetian
1908 • Se naste Ilia Mihailovici Frank, fizician rus, laureat al Premiului Nobel
Recomandări
Cyber-Body-Systems: explorări imersive între corp și digital - performance și discuții la București
(Arte vizuale)
Cum se transforma corpul uman in era digitala - aceasta este intrebarea pe care o exploreaza Cyber-Body-Systems, noul proiect semnat de Marginal, care provoaca imaginatia si invita publicul sa experimenteze granitele fascinante dintre corpul fizic si cel digital pe 1 noiembrie, de la ora 19:00, la CINETic (Str. Tudor Arghezi 3B).
Evenimentul performativ, urmat de o discutie cu echipa multidisciplinara internationala a proiectului, ofera o privire profunda asupra felului in care miscarea si tehnologia se imbina pentru a crea o experienta unica. Accesul este gratuit!
Cyber-Body-Systems combina cercetarea stiintifica si productia artistica pentru a investiga felul in care tehnologia influenteaza si redefineste realitatea umana si exploreaza modul in care digitalizarea ne afecteaza perceptiile si reactiile la mediile interne si externe. Astfel, intr-un performance imersiv, realizat de Raluca Ghita, miscarile, gandurile si impulsurile sale electrice sunt captate si transformate in timp real, creand un ciclu de feedback intre corpul fizic si cel virtual. Folosind senzori EEG si de captare a miscarii, spectacolul transpune dansatoarea intr-un peisaj digital dinamic si imprevizibil.

In premiera in Romania, acest eveniment exploreaza interactiunea dintre om si tehnologie, propunand discutii despre modul in care digitalizarea ne afecteaza vietile de zi cu zi. In cadrul unei discutii aplicate dupa performance, vor fi prezentate concluziile unei cercetari extinse, realizate printr-un program bilateral de rezidenta artistica.
Proiectul este coordonat de Claudia Schnugg (Austria, initiatoare DIGI-Sense in cadrul Institute of Business Informatics - Communications Engineering al Universitatii Johannes Kepler din Linz) si Andrei Tudose (Romania, director artistic). Cyber-Body-Systems este rezultatul colaborarii dintre artista austriaca Daniela Brill si artistii romani Raluca Ghita, Cip Facaeru, Andrei Raicu, cercetatoarea in neurostiinta Alexandra Sofonea, si echipa tehnica formata din Sabin Serban si Dan Facaeru. Proiectul a debutat in iunie cu un o sesiune de cercetare deschisa alaturi de publicul din Romania, urmata de rezidenta din Austria si o instalatie performativa work in progress la Linz.

Discutiile de dupa performance ofera ocazia de a explora rezultatele cercetarii si impactul acestora asupra artei si societatii, acoperind teme precum interactiunea om-masina, robotii si sistemele fizico-digitale din viata cotidiana.

Pe 5 noiembrie, de 19:30, in cadrul Iridescent Festival, la Centrul National al Dansului  (Bd. Marasesti 80-82), va avea loc un dublu performance live sustinut de Raluca Ghita (miscare) si Andrei Raicu (sunet). Spectacolul exploreaza modul in care corpul digitalizat se schimba constant si cum fiecare actiune redefineste aceasta transformare. Miscarile constiente si inconstiente ale corpului contribuie la crearea unui peisaj sonor creat in timp real, oferind o invitatie la reflectie asupra fortelor care ne influenteaza experientele si asupra modului in care corpurile noastre interactioneaza atat cu mediul fizic, cat si cu cel digital.

Dupa spectacol, va urma o discutie despre cum perceptiile si expresia artistica sunt transformate prin interactiunea cu tehnologia digitala si despre capacitatea noastra de a intelege si controla aceste schimbari.

Cyber-Body-Systems este un proiect al Marginal, organizatie culturala non-profit din Romania, care urmareste sa sustina, sa promoveze si sa extinda punti intre artisti si diversi agenti din alte domenii, cu accent asupra stiintelor umaniste, respectiv implicatiile stiintei si tehnologiei in structurile socio-culturale.

Mai multe detalii pe site-ul oficial: https://marginal.ro/project/cyber-body-systems/ 

Daniela Brill Estrada, artist si cercetator din Bogota, locuieste in Viena. Interesata de complexitatea stiintei si estetica structurilor non-ierarhice, exploreaza originea vietii, astrobiologia si fizica vietii. Foloseste materia in schimbare pentru a discuta taxonomiile culturii vestice legate de viata si non-viata.

Ciprian Facaeru, asistent de cercetare la CINETIc, UNATC si cofondator al Augmented Space Agency, studiaza designul scenografic pentru tehnologii media interactive si XR. Arhitect de spatii virtuale si artist new media, in cercetarea sa se concentreaza pe tehnologiile emergente new media si impactul lor social.

Raluca Andreea Ghita, absolventa a UNATC (Coregrafie) si studenta la UNEFS (Kinetoterapie si motricitate speciala), exploreaza miscarea corpului si impactul tehnologiei asupra acestuia. Model din 2015, Raluca este fascinata de modul in care tehnologia se inspira din procesele naturale ale corpului uman si integreaza miscarea in creatia artistica si terapia fizica.

Alexandra Sofonea, cercetatoare multidisciplinara si psiholog, colaboreaza cu LDCAPEI. Abordeaza psihologia actorului si sanatatea psiho-emotionala in doctorat si foloseste metode din neurostiinta si psihologie. Lucreaza ca asistenta de cercetare in neurostiinte si facilitator NET cu adolescenti.

Dr. Claudia Schnugg, cercetatoare si curatoare independenta, este experta ArtScience la Joint Research Center, Ispra. Specializata in proiecte art & science, exploreaza interventiile artistice in contexte sociale si organizationale. A colaborat cu institutii ca Science Gallery, European Space Agency si Ars Electronica.

Andrei Tudose, curator si manager cultural, co-fondator Marginal si VAGon. Dezvolta proiecte la intersectia arta, stiinta si tehnologie, promovand schimbari societale pozitive. Cu o abordare transdisciplinara bazata pe marketing, sociologie si studii vizuale, faciliteaza explorarea artistica si discutiile critice despre probleme contemporane.

Cyber-Body-Systems este cofinantat de Administratia Fondului Cultural National - AFCN.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Parteneri: Centrul National al Dansului Bucuresti, Johannes Kepler University Linz - Institute of Business Informatics  - Communications  Engineering, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucuresti, Forumul Cultural Austriac, Augmented Space Agency

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate