Asociația Culturală ISVOR prezintă „Bodystorming” - o instalație multimedia care explorează emoțiile | |
(Arte vizuale) |
Educatia emotionala este o necesitate cruciala in dezvoltarea tinerilor, fara insa a figura ca o prioritate in programele scolare si in cadrul institutional mai larg din Romania. Prin proiectul „Bodystorming”, Asociatia Culturala ISVOR abordeaza aceasta problema intr-o maniera interdisciplinara, combinand creatia artistica, stiintele sociale, new-media si etica aplicata intr-o serie de evenimente adresate in principal liceenilor si menite sa ofere un instrumentar de auto-cunoastere si intelegere care sa le permita tinerilor sa navigheze mai bine o lume marcata de fenomenele bullying-ului si shaming-ului online. |
Instalatia va fi expusa in spatiul Reflector Studio, Str. Logofatul Tautu nr. 68A, Bucuresti, intre 1 si 7 noiembrie.
Printr-o metodologie interdisciplinara, colaborativa si participativa, „Bodystorming” propune cercetarea si explorarea creativa a emotiilor primare: surpriza, bucuria, frica, furia, tristetea, dispretul si dezgustul. Reunind specialisti din multiple domenii artistice (coregrafia, muzica, scenografia si video-art), echipa de proiect a realizat nu doar o instalatie video imersiva care oglindeste reactiile fizice spontane la aceste emotii primare, ci si o serie de conferinte, dezbateri si ateliere creative cu miscare si video-art, toate dedicate liceenilor.
Bodystorming @Oana Ivascu
Oglindind procesele interioare, emotiile oscileaza intre vizibil si ascuns in cadrul instalatiei, aluneca intre control si vulnerabilitate, provocand privitorul sa le descopere, intr-un joc subtil al formelor si senzatiilor. Miscarea fluida sau tensionata se imbina cu sunetul care amplifica trairile interioare, in timp ce obiectele, invelite in hartie si sfoara, aduc o textura tactila ce invita la reflectie. Proiectiile video si tehnologia adauga o dimensiune cinematica, multiplicand gesturile si oferind perspective neasteptate, pentru a reflecta dinamica emotiilor.
Echipa artistica este alcatuita din: Oana Ivascu (concept), Denis Bolborea, Smaranda Gabudeanu (coregrafie si dans), Cristian Stanoiu (scenografie), Florin Ghenade, Irinel Cirlanaru (video), Catalin ?tefanescu-Patrascu (compozitie muzicala, instrumente electronice), Oana Ivascu (oboi), Daniel Ivascu (percutie), Andrei Barbu (sound design).
Instalatia imersiva „Bodystorming” va avea vernisajul vineri, 1 noiembrie, la ora 18:00, intr-un eveniment cu intrarea libera. Apoi, intre 2 si 7 noiembrie, ea va putea fi vizitata intre orele 10:00 si 18:00 in baza programarilor in prealabil pe WhatsApp la numarul 0721268701, sau prin e-mail, la asociatia.isvor@gmail.com.
In intervalul 21 octombrie – 7 noiembrie, Asociatia Culturala ISVOR propune un atelier de expresie corporala si vizuala coordonat de Denis Bolborea si Smaranda Gabudeanu, performeri cu experienta in coregrafie, dans si arta actorului, si Cristian Stanoiu, artist video si scenograf. Folosind tehnici de constientizare si de miscare proprii acestor arte, atelierul isi propune sa evidentieze relatia dintre emotii si postura fizica, echilibrarea musculara, echilibrul static si dinamic, oferind participantilor capacitatea de a intelege mai bine expresia starilor interioare in propriul corp si, in consecinta, de a folosi corpul pentru a controla mai bine reactiile emotionale. În acest sens, atelierul combina dansul cu principii care tin de arta cinematografica, indemnand la schimburi de perspective asemenea celor folosite de camerele de filmat: schimbarea focusului, reglarea claritatii, travelling, panoramare, alegerea unor unghiuri diferite ale privirii, toate pentru a sublinia modul in care constientizarea si schimbarea perceptiei asupra miscarii proprii, a celorlalti si a spatiului in general se leaga de spatiul emotional interior.
Bodystorming @Oana Ivascu
Asociatia Culturala ISVOR s-a parteneriat in cadrul acestui proiect cu cinci licee din capitala pentru a organiza conferinta/dezbatere „Social media si minunata lume noua a bullying-ului”, cu Emilian Mihailov, conferentiar universitar la Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti si director al Centrului de Cercetare in Etica Aplicata. Pornind de la perspectiva etica asupra hartuirii cibernetice, sustinuta de cercetari, studii si informatii statistice, discutia se va deschide apoi inspre experientele tinerilor participanti, oferindu-le sprijin in procesul de constientizare si de gestionare a situatiilor cu care se confrunta.
Proiectul „Bodystorming” va cuprinde si podcastul realizat de Mihai Ivascu, poet si jurnalist cultural. Podcastul chestioneaza masura in care suntem capabili sa jonglam intre corpul dat si corpurile fabricate (corpul mastii sociale, al celei digitale, corpul creatorului etc.), cat ne afecteaza switch-ul dintre ele, cat reprezinta ele extensii „firesti” umanistului si cat provocari de gestionat sau imposibilitati de asumat ca atare. În nota unor discutii lejere, fara verdicte absolute, conversatiile completeaza puzzle-ul multidisciplinar/multimedial in centrul carora asezam chestiunea cyber in lumea tinerilor.
Rezultatele vor fi diseminate pe paginile social media ale asociatiei si pe site-ul web dedicat, o platforma online de expunere si promovare a produselor culturale ale proiectului – de la etapa de cercetare la podcasting si feedback. In contextul proliferarii fenomenelor de bullying in mediul online, exacerbate de o cultura care indeamna mereu la comparatie cu modele imposibil de atins, initiativa „Bodystorming” este cu atat mai binevenita.
„Bodystorming” este un proiect cultural organizat de Asociatia Culturala ISVOR, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).
Parteneri: Reflector Studio, Centrul de Cercetare in Etica Aplicata – Facultatea de Filosofie a Universitatii din Bucuresti, Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, Colegiul National „Mihai Viteazul”, Colegiul National „Octav Onicescu”, Liceul CRONOS, Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu”.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
. | |
|
|