Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
Perspective creative la probleme curente insuficient discutate, într-o serie de evenimente organizate de Marginal la București
(Arte vizuale)
Continuand un demers deja sustinut de a crea punti si retele de colaborare intre artisti si cercetatori din zona stiintifica si culturala, Marginal se pregateste sa concluzioneze doua proiecte derulate in 2024, care propun publicului perspective asupra provocarilor ridicate de problematicile societale curente. Incheind o cercetare interdisciplinara a peisajului natural din Bucuresti, in declin din cauza dezvoltarii urbane si a expansiunii tehnologice, proiectul Chronicles from In-Between 495-570 nm va avea vernisajul expozitiei pe data de 2 noiembrie la Goethe Institut Bucuresti, urmat de o masa rotunda cu echipa extinsa, insotita de discutii cu publicul, pe data de 3 noiembrie, la Institutul Francez din Bucuresti.
Tot pe 3 noiembrie la Institutul Francez,  in cadrul 3’17”, initiativa la intersectia dintre arta, stiinta si jurnalism, va avea loc si o discutie cu artisti si cercetatori internationali, ce au abordat teme ca (in)determinismul tehnologic, artivismul societal si relationarile mai-mult-decat-umane intr-o serie de 9 podcasturi de cate 3 minute si 17 secunde fiecare.

Cum transmitem importanta unui spatiu natural care nu mai exista?

Chronicles from In-Between 495 to 570 nm
dezvolta o tema prezenta in expozitia Intersecting Realities, creata de Marginal in 2023 si care a pornit de la nevoia de a colecta si prezenta mai departe, intr-un exercitiu de rememorare colectiva, povesti despre mediul natural inconjurator, pe cale de disparitie atat din lumea fizica, cat si din amintirea si constiinta indivizilor. Dorindu-si sa incadreze intr-un context mai larg, cu un trecut dar, mai ales, cu un viitor, naratiunea actuala despre biodiversitate si criza climatica, artista multimedia Kasia Molga cauta cai de a transmite importanta unor spatii naturale tinerelor generatii, chiar daca acestea nu au mai avut ocazia de a se raporta la ele fizic sau emotional.

Colaborand cu institutii romanesti (Institutul de Biologie Bucuresti, Universitatea Nationala de Teatru si Film „I.L. Caragiale”) si internationale (V2_ din Olanda sau Dark Euphoria din Franta), Marginal a reunit in acest proiect atat artisti, curatori, cercetatori in domeniul ecologiei, botanicii si domeniilor umaniste, cat si studenti si persoane varstnice. Astfel, sunt incurajate actiunile colective si dialogul dintre voci cat mai diverse pe tema provocarilor ecologice si a impactului expansiunii noastre urbane si tehnologice asupra lumii naturale.


Initiatoarea proiectului, artista Kasia Molga (Marea Britanie / Polonia), aduce atat o practica artistica consistenta in zona multimedia, cat si o preocupare sustinuta in ceea ce priveste impactul tehnologiei asupra mediului. I s-au alaturat curatoarea austriaca Claudia Schnugg, directorul artistic al proiectului Andrei Tudose, consultantul stiintific specializat in ecologie, diversitatea speciilor, schimbari climatice si eforturi de conservare a naturii din partea Institutului de Biologie Bucuresti, Roxana Nicoara, cercetatoarea interdisciplinara specializata in lumea vegetala Irina Bobei, alaturi de Gabriel Stoiciu si Alina Rusu, coordonati de Mirela Vlad, din partea Universitatii Nationale de Teatru si Film „I. L. Caragiale”.


Expozitia Chronicles from In-Between 495-570nm, care va putea fi vizitata la Institutul Goethe pana pe 16 noiembrie, aduce impreuna perspective artistice, stiintifice si culturale  pentru a propune o privire empatica, pornind de la conceptul „landscape amnesia” (amnezie a peisajelor), transpusa intr-o serie de lucrari originale de pictura, sculptura si video / modelare 3D. Pe data de 3 noiembrie, de la ora 16:00, va avea loc si un tur ghidat cu artistii si curatorii implicati in proiect iar la masa rotunda de la Institutul Francez, de la ora 17:00, vor participa Kasia Molga, Claudia Schnugg, Roxana Nicoara, Irina Bobei si Sebastian Frisch.

Mai multe detalii despre proiect se gasesc pe site: https://marginal.ro/project/chronicles-from-in-between/


O alternativa pentru atentia publicului, in pastile condensate de informatie

Pornind de la date despre consumul de continut digital al publicului si aducand la un loc durata medie optima a cantecelor recomandata de Spotify, un discurs pe teme profunde si arta video si audio, Marginal prezinta la Bucuresti platforma colaborativa 3’17”, ce propune un nou concept de podcast, menit sa ofere publicului o alternativa de format comprimata si o discutie ce clarifica modul de functionare al proiectelor transdisciplinare.

Artisti, cercetatori si experti in tehnologie din intreaga lume, intervievati de jurnalistul de stiinta Sorin Badea, ofera perspective asupra unor demersuri frecvent neintelese - proiecte ce reunesc reprezentanti ai unor discipline variate care colaboreaza in vederea cristalizarii unei noi metodologii de lucru ce combina domeniile in care acestia activeaza. Una dintre temele abordate a fost (in)determinismul tehnologic, in care Tom Chatfield (UK), Lev Manovich (SUA) si Alexandra Sofonea (RO) au pus in raport stiintele umaniste si filosofiile contemporane cu tehnologia, ecologia si postumanismul. Despre intersectia dintre activism si arte (artivism) si cum arta devine un motor al schimbarii pozitive si un element ce chestioneaza conventiile sociale au povestit Laura Welzenbach (AT), Annick Bureaud (FR) si Sonja Schachinger (AT). Cercetatorii Yvonne Volkart (CH), Špela Petric (SI) si Claudia Schnugg (AT) au deschis discutia despre o lume in care nu mai este prioritar omul si nevoile sale, iar stiinta si inovatia se concentreaza pe un viitor mai sustenabil pentru tot mediu inconjurator.


Lucrarile video ce acompaniaza interviurile sunt realizate de 9 artisti video (Charlotte Eifler (DE), Katsuki Nogami (JP/FR), Claudia Braileanu (RO), Alex Halka (RO), Cristina Bodnarescu (RO), Pablo Mendez (ARG/FR), Vera Hector (FR), Nona Inescu (RO/DE) si Mara Oglakci (RO) iar compozitiile de sound design sunt realizate de 3 artisti sonori (Simina Oprescu, Vlaicu Golcea, [ d s l x ]). Conceptul a fost cristalizat de  Andrei Tudose (curator) si Sabina Suru (director artistic), membrii fondatori ai Asociatiei  Culturale Marginal iar lucrarile vor fi prezentate sub forma unei instalatii interactive, creata de Alin Rotariu (artist vizual). Ulterior, podcasturile vor putea fi urmarite dupa eveniment pe site-ul https://marginal.ro/.

3'17” x Simultan @Andreea Sasaran

La discutia care va avea loc pe 3 noiembrie, incepand cu ora 17:00, la Institutul Francez, vor participa Annick Bureaud, Tatiana Kourochkina si Claudia Schnugg, care vor ilustra conceptele abordate in 3’17”, din perspectiva colaborarii lor internationale si transdisciplinare.  ….

Mai multe detalii despre proiect se gasesc pe site: https://marginal.ro/project/3-17/

3'17” x Simultan @Andreea Sasaran

Ambele proiecte ale Asociatiei Marginal propun asadar proiecte colaborative, provocand publicul la discutii pe teme actuale si implicand-l din pozitia de interlocutor, nu de simplu receptor. Situate la intersectia dintre multiple discipline, proiectele pun in relatie o comunicare creativa si succinta, o abordare bazata in egala masura pe empatie si pe date stiintifice, oferind o alternativa creativa la discursul public adeseori prea polarizat.

Chronicles from In-Between 495-570 nm  si 3’17”  sunt proiecte co-finantate de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Parteneri Chronicles from In-Between 495-570 nm: Institutul de Biologie Bucuresti, UNATC, V2_ Lab for the Unstable Media, Dark Euphoria, Institutul Polonez la Bucuresti, Goethe Institut, Forumul Cultural Austriac Bucuresti

Parteneri 3’17”: Institutul Francez din Romania la Bucuresti, Simultan Festival, Ars Electronica Export, Goethe Institut, Forumul Cultural Austriac, Catinca Tabacaru Gallery, Londohome.

Partener media principal: Radio Guerilla

Marginal este o organizatie culturala non-profit din Romania, care functioneaza ca un colectiv transdisciplinar ce urmareste sa sustina, sa promoveze si sa creeze punti intre artisti si diversi agenti din alte domenii, cu accent pe stiintele umaniste si pe implicatiile stiintelor si tehnologiilor in structurile socio-culturale. Sub aceasta ideologie, scopul Marginal este crearea unei retele de colaborare care reuneste domenii care nu sunt intotdeauna asociate cu arta (desi au fost interdependente de foarte mult timp / adica stiinta si tehnologia) si publicul, printr-o abordare participativa, ce provoaca paradigma actuala a publicului-spectator. Marginal faciliteaza schimbarea, creand spatii in care oamenii sunt liberi sa se schimbe, prin proiecte si programe orientate spre cercetarea transdisciplinara si productia de arta printr-o abordare care nu este limitata de mediu, abordand problemele (ne)delicate ale societatii contemporane.
Site: https://marginal.ro/
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate