Bucureștiul găzduiește o nouă ediție a UrbanEye Film Festival | |
(Cinema) |
* tema editiei: comunitatea si binele comun * filme documentare din intreaga lume * filme de arhiva, digitalizate. difuzate in premiera * ateliere dedicate educatiei pentru mediul construit * tururi ghidate * dezbateri la care participa profesionisti, actori urbani si locuitori ai orasului. |
In perioada 6-10 noiembrie, in capitala va avea loc cea de-a XI-a editie a UrbanEye Film Festival, proiect unic dedicat filmului, arhitecturii si urbanismului. Timp de cinci zile, cinefilii pasionati de documentare, precum si cei interesati de subiecte din sfera arhitecturii, urbanismului, antropologiei, sociologiei sau politicilor publice au ocazia sa ia parte la nu mai putin de 15 proiectii, la Cinema Elvire Popesco si ARCUB.
Programul include o selectie bogata de documentare din intreaga lume, filme din Franta, Germania, Olanda, Marea Britanie, Spania, Statele Unite ale Americii, Canada, Brazilia, Mexic si Romania, care pun in prim-plan subiecte legate de orase, arhitectura, comunitati si transformarile care modeleaza viata urbana.
„De peste un deceniu, prin festivalul UrbanEye ne dorim sa aratam ca orasul si arhitectura nu trebuie privite ca subiecte de nisa. Ele ne apartin in egala masura tuturor si poate ca ar fi bine sa reflectam mai des asupra lor – in felul acesta, contribuim la aducerea impreuna a locuitorilor, dar si la intelegerea proceselor transformatoare ale oraselor.
Cum facem locuitul impreuna mai bun? si Cum facem locuitul mai bun, impreuna? sunt doua intrebari-cheie la care ne propunem sa reflectam de-a lungul celor cinci zile ale celei de-a XI-a editii ale UrbanEye Film Festival”, a declarat Monica Sebestyen, co-fondatoare a Festivalului.
Tema editiei din acest este comunitatea si binele comun, iar programul pregatit abordeaza subteme precum accesibilitatea spatiilor publice pentru persoanele vulnerabile, rezilienta comunitatilor si a indivizilor, dar include si filme-portret dedicate unor arhitecti celebri sau unor cladiri iconice.
Selectia de filme reunite in sectiunea „Spatii pentru fiecare” reuneste documentare care ne provoaca sa privim arhitectura prin ochii celor mai vulnerabili si sa regandim felul in care sunt proiectate spatiile publice pentru persoanele cu dizabilitati. Cum putem construi orase care sa includa pe toata lumea? Cum poate arhitectura influenta fericirea? – doua intrebari-cheie care isi pot gasi raspuns la proiectiile si dezbaterile reunite sub aceasta tema.
Sectiunea „Oameni si comunitati care schimba orase” grupeaza filme documentare care spun povesti despre rezistenta, solidaritate si puterea colectiva, acolo unde comunitatea se uneste pentru a proteja ceea ce conteaza cel mai mult. Cand un singur om are o initiativa, o intreaga comunitate ii poate urma exemplul – acesta ar putea fi firul-rosu al documentarelor reunite in cadrul acestei sectiuni tematice.
Cel de-al treilea calup, „Portrete”, include o selectie de filme care portretizeaza personalitati si creatii iconice, oferindu-ne o privire intima asupra muncii si viziunii arhitectilor care au lasat o amprenta puternica asupra lumii: un om, o cladire, o viata intreaga dedicata arhitecturii.
Sunt subiecte asupra carora organizatorii ne propun sa reflectam atat prin proiectii, cat si prin intermediul dezbaterilor care le insotesc, dialoguri la care iau parte actori urbani, locuitori ai orasului si profesionisti: arhitecti, istorici, antropologi, critici si regizori de film.
Si in acest an, mai multe filme de arhiva au fost digitalizate si vor fi proiectate in premiera la UrbanEyeFilm Festival Bucuresti. Sub tema „Orasul socialist: inginerie sociala si implicare civica”, vor fi proiectate la Cinema Elvire Popesco 20 de scurtmetraje – o selectie curatoriata de Ana Szel si Andrei Rus. Sunt pelicule despre Bucuresti care sondeaza raportul dintre autoritatile si cetatenii perioadei socialiste in construirea unei „noi” societati, urmarind descrierea practicilor de negociere si de colaborare intre acestea.
Cele doua serii de proiectii dedicate filmelor de arhiva sunt insotite de o ampla dezbatere: „Explorari ale orasului in filmele de arhiva”, la care vor lua parte Bogdan Iancu (antropolog), Stefan Bosomitu (istoric), alaturi de cei doi curatori. Moderatori: arhitectii Irina Tulbure si Alex Axinte. Totodata, filmele de arhiva constituie si criteriul dupa care au fost decupate traseele tururilor ghidate prezente in programul editiei din acest an a UrbanEye Film Festival.
Grija pentru cunoasterea valorii arhitecturii, design-ului si a urbanismului de catre publicul tanar reprezinta o preocupare constanta a echipei UrbanEye Film Festival. Ca si la editiile anterioare, alaturi de echipa De-a Arhitectura, programul editiei din acest an include doua ateliere de design de mobilier urban, dedicate copiilor, pe mai multe grupe de varsta: „De-a designul de mobilier urban”.
Deschiderea oficiala a editiei din acest an a UrbanEye Film Festival va avea loc miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco, cu documentarul Living Together: The Story of De Warren. Proiectia filmului este urmata de o discutie la care vor participa regizorul Sam van Zoest, Sarah van Ierlant, membra a comunitatii prezentate in film, si arhitectul Lucian Luta.
Detalii despre filme din program si bilete, pe site-ul oficial al proiectului, www.urbaneye.ro.
UrbanEye Film Festival, organizat de Asociatia ARTA in dialog, reuneste activitati complementare care promoveaza abordarea temelor despre oras si viata urbana prin intermediul filmului, din dorinta de a contribui la constientizarea si la cresterea numarului de dezbateri pe subiecte de actualitate legate de mediul construit, un subiect care, in mod direct sau indirect, ne influenteaza viata de zi cu zi.
Festivalul a avut prima editie in Bucuresti in 2014, dezvoltandu-se apoi si in alte orase precum Cluj. Anul acesta, alaturi de Street Delivery, a avut loc prima editie a UrbanEye Film Festival la Resita.
—-
Proiect co-finantat de Ordinul Arhitectilor din Romania prin Timbrul de Arhitectura si de Administratia Fondului Cultural (AFCN).
Parteneri: Institutul Francez, Cinema Elvire Popesco, ARCUB, OAR Bucuresti, De-a Arhitectura
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
. | |
|
|