Deal. Reconstituire”—performance colectiv și vernisaj 3 noiembrie, Parcul Izvor și MNAC | |
(Arte vizuale) |
Pe 3 noiembrie, de la ora 15.00, publicul bucurestean este invitat in Parcul Izvor, sa transporte, intr-un performance colectiv, fragmente reprezentand o reconstituire a Dealului Arsenalului (zis si Uranus), de la Podul Izvor pana la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC). |
Atat constructia, cat si plimbarea colectiva a acestor fragmente se doresc actiuni simbolice „in reverse” taierii dealului in anii ‘80, precum si o trimitere la absurdul mutarii bisericilor in acea perioada. Evenimentul este o invitatie deschisa atat fostilor locuitori ai cartierelor Izvor-Uranus, cat si tuturor celor care doresc sa poarte sau sa legene bucati din cartier, un gest care activeaza un dialog transformativ intre participanti si diverse elemente ale trecutului – strazi, biserici, case. Pe acest teren, reprezentarea, mereu complementara, se apropie de oameni si, odata ce se apropie, ii invita sa-si aminteasca.
Deal. Reconstituire reprezinta o noua secventa a unei cercetari artistice de lunga durata a Ioanei Marinescu despre distrugerea dealului Arsenalului si a cartierelor Izvor si Uranus. Proiectul actual este dezvoltat in colaborare cu Smaranda Gabudeanu si Iulia Maracine, produs de Asociatia Pentru Teatru si Carte si sustinut de grupul Cartierul Uranus (Costin Gheorghe, Cristian Vararu).
Printr-o abordare care onoreaza doliul pentru pierderile ireversibile cauzate de interventiile totalitare din anii ‘80, proiectul propune o explorare vizuala si conceptuala a reconstituirii, sub forma unui obiect sculptural, axandu-se pe directii posibile, recuperatoare si reparative. Incercarea de reconstituire la scara a fostului deal al Arsenalului nu inseamna reconstructie, ci o colaborare dinamica si afectiva in prezent – o interactiune ce poate fi imperfecta si nedeterminata, rezultand intr-un organism in continua transformare. Aceasta abordare reflecta asupra efortului si andurantei colective necesare pentru a construi nu doar un spatiu fizic, ci si o memorie colectiva. Obiectul sculptural a fost realizat intr-o serie de ateliere cu studenti de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, coordonate de Ioana Marinescu impreuna cu arhitectul Thomas Goodey.
Deal. Reconstituire (c) Ioana Marinescu
Pe langa macheta–sculptura a dealului, asezata in fata muzeului din fosta Casa a Poporului, expozitia va include, la etajul 4 al cladirii, un film documentar de Laurentiu Calciu, care surprinde procesul de creatie a machetelor din cadrul atelierelor si actiunea performativa din ziua vernisajului, aceasta fiind expusa ulterior pentru a reda semnificatia colectiva a ‘refacerii’ dealului. O lucrare de sunet creata de Maria Balabas, impreuna cu Mihai Balabas, va insoti discret vizitatorii in spatiile muzeului, incercand sa reconstituie in forma sonora un spatiu ramas doar in memorie. Actiunea colectiva de transportare a dealului este ghidata de actrita Katia Pascariu si coregrafele Andreea David, Smaranda Gabudeanu, Iulia Maracine si Eliza Trefas.
Deal. Reconstituire (c) Ioana Marinescu
Deal. Reconstituire face parte dintr-o serie de proiecte performative dedicate comunitatilor dislocate, initiate de Ioana Marinescu si produse de PETEC. Obiectul ‘deal’ se bazeaza pe o macheta de carton si hartie de mari dimensiuni a dealului Arsenalului - Paper Hill - realizata in 2019, intr-un atelier condus de Ioana impreuna cu Thomas Goodey si echipa Cartierul Uranus, la Universitatea de Arhitectura si Urbanism ‘Ion Mincu’. Prezentata in diverse contexte—expusa la Casa Costaforu in 2019, la /SAC@Malmaison in 2022 (sub forma unui puzzle pe roti in performance-ul „In trei zile aici va creste iarba…”), transportata la Londra in 2023 in spatiul de arta Beaconsfield si folosita ca instalatie mobila in performance-ul „Past Present. Fragments of Memory”—macheta de carton, incarcata de istoria acestor utilizari succesive, a fost inca o data restructurata toamna aceasta in cadrul unui atelier cu studenti arhitecti. Macheta a servit ca baza pentru realizarea a 20 de negative/matrite, in care au fost ulterior turnate bucatile noului deal hexagonal din beton caramiziu.
Paper Hill 2022 (c) Monica Bumbes
Aceste procese succesive de lucru nu sunt doar o incercare de reconstituire in-memoriam a dealului taiat si cartierelor demolate, dar si de imaginare a unui loc pierdut. Traversarea fostelor cartiere aplatizate cu obiectul ‘deal’ propune o asumare colectiva a acestei istorii complexe si o reconstituire simbolica a dealului.
Cei care doresc sa faca parte activ din performance sunt rugati sa contacteze echipa de proiect la adresa de email petecdecultura@gmail.com sau la nr. de telefon 0746145516.
Alte evenimente
Sambata, 9 noiembrie
* 14.30 – 16.00, zona dintre Calea 13 Septembrie si cladirea Academiei. Tur ghidat sustinut de Cristian Vararu (Cartierul Uranus). Intalnire pe Calea 13 Septembrie, vizavi de poarta de intrare MNAC.
* 16.00, MNAC. Intalnire cu organizatorii expozitiei.
Cu sprijinul: Studio Muze, Lemnivor, Nod Makerspace, Editura Vellant
Multumiri: Lucian Calugarescu, Florin Cobzac, Daniela Custrin, Paul Drogeanu, Alina Grau, Ion Molete, Alex Radu, Ovidiu Toader, studentilor participanti la ateliere, comunitatii cartierelor Izvor si Uranus
Suport MNAC: Sandra Demetrescu, Malina Ionescu
Suport UAUIM: Letitia Barbuica, Melania Dulamea, Lorin Niculae, Angelica Stan Producator: Asociatia Pentru Teatru si Carte (PETEC)
Parteneri: Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC), Universitatea de Arhitectura si Urbanism ‘Ion Mincu’ (UAUIM), Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii (CESI)
Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
. | |
|
|