Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
Agora Kiseleff la final - vernisajul expoziției Wind in My Pages pe 2 noiembrie, la Călărași
(Arte vizuale)
Fuziune intre cercetarea artistica si cea stiintifica si propunand o redescoperire a naturii bazata pe premise conceptuale, expozitia Wind in My Pages, realizata de Alexandru-Claudiu Maxim si curatoriata de Ioana Marinescu, marcheaza incheierea proiectului „Agora Kiseleff. • Patrimoniu, Registru Verde, Comunitate”, derulat anul acesta de Asociatia ARCHÉ si Asociatia Peisagistilor din Romania (AsoP Bucuresti).
Avand vernisajul pe 2 noiembrie, incepand cu ora 12:00, la Muzeul Municipal Calarasi (strada 1 Decembrie 1918, nr. 3 - 5), expozitia surprinde relatia dintre vant, arbori si creatie, imbinand viziunea artistica personala cu dimensiunea stiintifica oferita de o echipa interdisciplinara de specialisti.

Expozitia prezinta o selectie de lucrari realizate intre 2019 si 2024, incepand cu experienta initiala inspirata de nucul de la fereastra artistului si continuand cu abordarea extinsa a mai multor arbori din Parcul Kiseleff. Aceasta diversitate temporala reflecta evolutia artistica a lui Alexandru-Claudiu Maxim, evidentiind impactul interactiunii cu natura asupra creatiei sale si marcand o maturizare a tematicii, de la o abordare romantica, centrata pe comuniunea solitara dintre om si natura, catre o explorare mai ampla a relatiilor dintre arbori si mediul urban. Parcul devine un nou spatiu de experimentare, in care artistul se concentreaza pe un intreg ecosistem, fiecare element avand propria istorie si interactiune cu orasul. În acest nou cadru, artistul introduce o dimensiune stiintifica, integrand in lucrarile sale scanarea 3D, cartografierea precisa, scanari 3D LiDAR si rezultatele adunate in cadrul scolii de vara Agora Kiseleff pentru Registrul Verde. Astfel, lucrarile capata un strat suplimentar de informatie, oferind o imagine mai ampla asupra relatiei dintre natura si oras.

Lucrarile expuse surprind relatia subtila si fragila dintre arbore, vant, sensibilitatea si dorinta artistului. Astfel, desenele rezultate sunt generate prin alegerea unor arbori, la care artistul fixeaza un instrument pentru desenat. Crengile miscate de vant lasa urme pe hartie – linii si puncte care masoara si documenteaza forta miscarii. Daca se formeaza linii, vantul a fost puternic, iar crengile au dansat energic pe suprafata lucrarii. Daca apar doar puncte sau pete, miscarea a fost minima, aproape absenta. Prin aceasta abordare, arta devine o masurare a timpului si o redare a miscarii, iar natura nu este doar o sursa de inspiratie, ci o partenera de creatie. Fiecare lucrare surprinde astfel efemeritatea momentului, captand nu doar miscarea fizica, ci si o stare, un ritm interior al naturii.” - Ioana Marinescu, cuatorarea expozitiei.


Proiectul Agora Kiseleff a reunit o echipa transdisciplinara formata din angajati ai administratiei publice, specialisti din diverse domenii (peisagisti, arhitecti, ingineri etc.), tineri profesionisti, studenti si membri ai grupurilor de initiativa civica, care a demarat o serie semnificativa de procese tehnologice si documentare. Cercetarile amanuntite si scanarile Parcului Kiseleff au oferit date si informatii valoroase, care s-au constituit intr-una din sursele de inspiratie pentru Alexandru-Claudiu Maxim, care le-a integrat in demersul sau creativ, realizand astfel propriul sau exemplu de bune practici, in care arta si stiinta se sustin reciproc. Alexandru-Claudiu Maxim este un artist vizual si editor video atras de absurd, ironie sau alte emotii puternice care il provoaca in acest nivel de densitate numit generic „uman”. Lucrarile sale vorbesc in general despre trei aspecte principale: imposibilitatea evitarii mortii si cum devine din ce in ce mai putin relevant subiectul in imaginarul contemporan, desi in aceasta privinta nu s-au schimbat decat idealuri; trecerea timpului si alegerea de a-l trai intre zgomot sau liniste, abundenta sau nimic, fiecare dintre aceste concepte avand propriile reprezentari si inter- dansuri; iubirea ca o forma de a fi prezent constant.

Ioana Marinescu (n. 1988) este muzeograf la Muzeul Hartilor si doctor in istoria artei, cu o teza despre biografia cuplurilor de artisti. Din interesele sale profesionale fac parte imaginea hartilor in arta contemporana. Este autor de texte si editor pentru volume precum Mapping: Narratives/Time/Space sau MSGTL, aparute la Editura Vellant, care prezinta opera artistilor contemporani bucuresteni.

Muzeul Municipal Calarasi functioneaza in cladirea fostei primarii a orasului Calarasi, un imobil construit in anii 1886-1887 dupa planurile arhitectului Ion Socolescu. De la 1 ianuarie 1888 pana la inceputul anului 2013, a fost folosit ca Palat Comunal, Primarie, Sfat Popular, Biblioteca si din nou Primarie. Din 19 septembrie 2014 a fost inaugurat ca sediu al Muzeului Municipal. La inceputul colectiei, aceasta era formata predominant din obiectele puse la dispozitie gratuit de domnul Florin Radulescu. Din 2014 si pana in prezent, colectia s-a extins cu obiecte si artefacte provenita din donatiile calarasenilor si a vizitatorilor de pretutindeni. Muzeul Municipal Calarasi este un exemplu de bune practici in ce priveste  parteneriatul public - privat. De-a lungul timpului, atentia calarasenilor a fost mentinuta si prin expozitii temporare organizate in colaborare cu Muzeul National Militar, Muzeul Civilizatiei Gumelnita sau Muzeul Ororilor Comunismului in Romania.

„Agora Kiseleff • Patrimoniu, Registru Verde, Comunitate” este un proiect cultural implementat de Asociatia ARCHÉ si Asociatia Peisagistilor din Romania (AsoP Bucuresti), prin proiectul „Registru Verde pentru Parcul Kiseleff | Registru Verde pentru Romania” (RVPK) selectat in cadrul #RaiffeisenComunitati, acceleratorul de ONG-uri in sustenabilitate, o initiativa Raiffeisen Bank Romania, cu sprijinul Asociatiei pentru Relatii Comunitare, dezvoltat in parteneriat cu Institutul National al Patrimoniului si Grupul de Initiativa Civica Kiseleff, cu sprijinul Grupului de Initiativa Civica Cismigiu, Retelei EPLUG (European Platform for Urban Greening), Fundatiei WorldSkills Romania, Liceului Tehnologic „Cezar Nicolau” din Branesti, Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”, Ordinului Arhitectilor din Romania si Uniunii Arhitectilor din Romania.

Sponsori: Garage Cafe, PlanIT Geo Inc, TreePlotter, TOPRO Consulting, Tree Care Solutions.

„Agora Kiseleff • Patrimoniu, Registru Verde, Comunitate” este un proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate