Expoziția „Retrospectiva Tudor Banuș – delir controlat” poate fi vizitată până pe 12 noiembrie la ARCUB – Hanul Gabroveni | |
(Arte vizuale) |
Pana pe 12 noiembrie, publicul poate admira, la ARCUB – Hanul Gabroveni, peste 190 de lucrari ale cunoscutului artist Tudor Banus, in cadrul expozitiei dedicate: „Retrospectiva Tudor Banus – Delir Controlat”, organizata de Primaria Capitalei, prin ARCUB. Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti. |
O incursiune profunda in universul creativ al unuia dintre cei mai inovatori artisti romani, expozitia retrospectiva Tudor Banus surprinde etapele creative ale unei cariere de peste o jumatate de secol si propune vizitatorilor o calatorie unica intr-un adevarat labirint vizual, unde imagini contrastante si surprinzatoare sunt o critica subtila asupra societatii si o reflectie asupra fricilor si viselor umane.
Publicul are ocazia de a descoperi maniera unica a artistului de a imbina realismul figurativ cu cel fantastic, intr-un stil influentat de Art Nouveau si diverse culturi internationale. Tudor Banus abordeaza teme profunde ale existentei si provoaca publicul sa reflecteze asupra absurditatilor vietii moderne intr-un proces creativ descris drept un „delir controlat”. De la desene minutioase, realiste la colaje vizuale care imbina elemente arhitecturale sau din natura cu figuri umane ori animale, fiecare lucrare semnata Tudor Banus invita la introspectie si reda, prin imagini grotesti, tarele societatii contemporane, echilibrate insa de umorul subtil al artistului.
„De ce desenez? Asa cum un copil incearca sa inteleaga regulile universului, eu desenez pentru a tine in frau demonii si a evada din cotidian.” (Tudor Banus)
Retrospectiva Tudor Banus, la ARCUB - Vali Chincisan
„Un artist descins din cultura, inspirat de un secol de creativitate umana”, potrivit criticului de arta Ruxandra Garofeanu, Tudor Banus este un nume de referinta in peisajul artistic contemporan, recunoscut pentru contributiile sale remarcabile in domeniul ilustratiei si al artei grafice. Impactul sau covarsitor la cultura vizuala contemporana este confirmat de colaborarile sale cu peste 50 de publicatii de prestigiu, inclusiv The New York Times, Le Monde si Die Zeit, precum si de premii importante, inclusiv Premiul National pentru ilustrarea cartii Enciclopedia Zmeilor de Mircea Cartarescu. De altfel, pe parcursul celor peste 50 de ani de activitate, Tudor Banus a ilustrat peste 30 de volume, printre care lucrari ale unor autori celebri precum Jules Verne sau Fratii Grimm, desenele sale transformand actul lecturii intr-o adevarata calatorie vizuala si avand un aport semnificativ asupra promovarii educatiei culturale. Prin ilustratii complexe ce dau o noua dimensiune textului, Tudor Banus a contribuit si contribuie semnificativ la promovarea literaturii pentru copii si a culturii romanesti, oferind generatiilor de cititori o experienta de lectura imbogatita prin elemente vizuale fantastice si mitologice.
Retrospectiva Tudor Banus, la ARCUB - Vali Chincisan
Expozitia „Retrospectiva Tudor Banus – Delir Controlat” de la ARCUB – Hanul Gabroveni este o ocazie de a redescoperi un limbaj vizual simbolic si puternic incarcat de semnificatii, cu accente ironice si momente de umor subtil, un adevarat dialog intre artist si privitor, unde acesta din urma este invitat sa se identifice cu personajele si sa isi adreseze propriile intrebari existentiale.
Expozitia „Retrospectiva Tudor Banus – Delir Controlat” poate fi vizitata pana pe 12 noiembrie 2024, la ARCUB – Hanul Gabroveni, salile Coloanelor, Lipscani si Gabroveni. Programul de vizitare este de marti pana duminica, intre orele 12:00 si 20:00; luni inchis. Biletele pot fi achizitionate online, de pe arcub.ro si entertix.ro, sau de la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani nr. 84-90), la pretul de 35 de lei (pret intreg) si 25 de lei (pret redus pentru elevi, studenti si pensionari).
Retrospectiva Tudor Banus, la ARCUB - Vali Chincisan
Eveniment organizat de Primaria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti
Cu sprijinul: Institutul Francez din Romania
ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz in aer liber din Capitala, Bucharest Jazz Festival, si al Zilelor Bucurestiului. . | |
|
|