Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
Asociația Qolony anunță vernisajul proiectului de cercetare On The Fringe - o investigare artistică a zonelor gri din știință și cunoaștere
(Arte vizuale)
Intr-un context cultural in care limitele dintre fapte si opinii sunt din ce in ce mai dificil de identificat, echipa artistica a proiectului „On The Fringe” cerceteaza zonele gri, punctele de confluenta dintre stiinta si credintele oamenilor si fenomenele care apar in aceste spatii mentale. De la amestecul insolit de informatii stiintifice si credinte folclorice legate de scoici fosilizate, la misterele „efectului de piramida”, Andreea Medar, Malina Ionescu si Floriama Candea navigheaza marginile dintre discipline, prezentand o serie de lucrari care expun fragilitatea pe care se sprijina intelegerea umana a lumii.
Vernisajul va avea loc pe data de 13 noiembrie, de la ora 19:00, urmat apoi de o masa rotunda cu artistele pe data de 14 noiembrie de la ora 18:00, ambele evenimente fiind gazduite in spatiul WASP - Working Art Space and Production (Strada Ion Minulescu nr. 67 - 93, Fabrica Flaros, corp E, et. 2, Bucuresti).

Premisa de la care a pornit cercetarea „On The Fringe” este ca granitele dintre stiinta si pseudostiinta, dintre adevar si mit, dintre fapt si fictiune sunt mai fluide decat ne place sa credem. Capacitatea individului de a distinge intre cunoastere si speculatie, in special in aceasta perioada suprasaturata de informatie dificil de filtrat, este o tema de meditatie sociala si artistica foarte ofertanta. Echipa de proiect rezista insa tentatiei de a ceda in fata unei perspective pesimiste, invitand prin aceste lucrari nu doar la reflectii asupra modului in care distingem intre fapt si fictiune, ci si la o apreciere a bogatiei culturale care se dezvolta din incertitudine.

Una dintre cele doua directii de cercetare din cadrul proiectului reuneste lucrari sub numele „Land under wave” si a fost intreprinsa de Andreea Medar si Malina Ionescu in localitatea Melinesti din Oltenia, unde au fost descoperite fosile de scoici, care au dus la generarea de mituri si legende locale. Aceste fosile au totodata o valoare stiintifica incontestabila si o semnificatie culturala si imaginativa deosebite, iar amestecul acestor valente le confera un statut cultural si artistic extrem de ofertant.

In paralel, cercetarile Floriamei Candea s-au concentrat pe piramida din Prundu, Pitesti, in cautarea unui consens cultural in baza caruia oamenii cred in efectul de piramida, o atractie colectiva fata de explicatii fantastice si gandire magica, urmarind modul in care informatiile incerte se integreaza in naratiunile comunitatii.

Explorarea limitelor si a spatiilor liminale dintre stiinta, pseudostiinta, mit si arta din acest proiect artistic provoaca la o reconsiderare nu doar a lucrurilor cunoscute ci si a metodelor prin care ele ajung sa fie cunoscute, invitand la o valorificare a ambiguitatii ca sursa de inspiratie si invatare si la o apreciere a diversitatii perspectivelor.

Mai multe detalii despre proiect se gasesc pe site-ul https://qolony.eu/en/

Afterland este organizat de Asociatia Qolony -Colonia pentru arta si stiinta si este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

Parteneri: WASP - Working Art Space and Production, Facultatea de Geologie si Geofizica, Institutul de Geologie, Muzeul Geologic National, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Climato Sfera, Simultan, Obsolete Studio.


Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Qolony este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti, Romania, dedicata stimularii conexiunilor dintre arta, stiinta si tehnologie. Facand aluzie la coloniile bacteriene auto-organizate, Qolony actioneaza ca metafora pentru diversitatea vibranta a gandirii umane si pentru decolonizarea cunoasterii. Isi propune sa genereze in mod organic o retea colaborativa, o punte vitala intre profesionistii din aceste domenii. Qolony este ghidata de convingerea ca practicile transdisciplinare stau la baza dezvoltarii ideilor inovatoare, contribuind la construirea unui viitor mai inclusiv si mai sustenabil. In acest scop, Qolony sprijina activ si faciliteaza diverse evenimente, precum expozitii, conferinte, discutii artist - cercetator si rezidente artistice, toate concentrate in jurul intersectarii cercetarii stiintifice si creatiei artistice.
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate