Din 6 noiembrie, expoziția „Nature Humaine” a artistului Cornel Bârsan se deschide la ARCUB – Hanul Gabroveni | |
(Arte vizuale) |
Intre 6 si 28 noiembrie, publicul poate admira la ARCUB. Hanul Gabroveni, salile Cafenea si Librarie, peste 40 de picturi, sculpturi si fotografii conceptuale ale artistului Cornel Barsan, cu prilejul expozitiei „NATURE HUMAINE”, organizata de Primaria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti. |
Atat expozitia „NATURE HUMAINE” – Cornel Barsan, cat si proiectul „Retrospectiva Tudor Banus – Delir Controlat” ofera publicului din Romania o oportunitate rara de a intra in contact direct cu operele si perspectivele unice ale unor artisti contemporani care si-au construit cariere remarcabile in afara tarii, in cadrul unui amplu demers ARCUB de a oferi o mai mare vizibilitate in spatiul autohton artistilor romani cu renume international.
In cadrul expozitiei „NATURE HUMAINE” se regasesc o serie de lucrari reprezentative pentru viziunea introspectiva si expresiva a artistului Cornel Barsan, in care pictura, sculptura si fotografia conceptuala se impletesc intr-o meditatie profunda asupra conditiei umane. Astfel, picturi de mari dimensiuni, realizate in ulei pe panza, precum „ATLAS” si „THE REVENANT”, evoca figuri simbolice printr-o compozitie picturala dramatica si tensionata, in timp ce alte lucrari, precum „LA PROVIDENCE” si „PAINILE”, picturi pe panouri de aluminiu, investigheaza teme existentiale, filtrate printr-un stil marcat de o paleta cromatica densa si o textura bogata.
Atlas (2014) - Cornel Barsan
Totodata, prin sculpturi precum „SISYPHE” si „THIS IS MY WAY”, artistul abordeaza mitologia antica si parcursul introspectiv al individului, iar lucrari de un mare impact vizual, precum „CHAOS”, o asamblare metalica la scara umana, compun un univers geometric aparte si revelator.
Pe langa pictura si sculptura, Cornel Barsan se distinge si prin explorarile sale in domeniul fotografiei conceptuale, o latura a creatiei sale mai putin cunoscuta, dar la fel de profunda. Prin fotografie, artistul reinterpreteaza structuri, reflexii si instantanee de viata intr-o maniera abstracta, provocand privitorul sa descopere noi perspective asupra realitatii. Fiecare fotografie este conceputa ca o extensie a picturii si sculpturii sale, o forma de „instantaneu” al gandirii sale vizuale, in care ideea centrala este mereu supusa reinterpretarii. In imagini simbolice, artistul reuseste sa captureze o stare suspendata intre material si imaterial, fotografiile sale fiind un exercitiu de deconstructie a formelor, contururilor si volumelor. Montaje ce surprind efemeritatea si esenta urbanului, precum „THE BUILDING’S SOUL” si „THE GHOSTS”, pot fi admirate in cadrul expozitiei de la ARCUB.
Inima de om bun - Cornel Barsan
„Am devenit, fara doar si poate, un fel de reporter al propriului timp in care ma proiectez zi de zi. De aceea privitorul va fi direct conectat cu mine, in descrierile propriilor reportaje, si nemijlocit acestea se vor conecta cu intrebari si raspunsuri valabile pentru orice om contemporan.” (Cornel Barsan)
Astfel, pornind de la conceptul de „autoportret in perpetuum mobile”, Cornel Barsan isi defineste demersul artistic drept un jurnal vizual al propriului timp, prin care isi prezinta viata si reflectiile asupra conditiei umane. Prin tehnici multiple, ce implica jocuri de culori si suprapuneri de materie de intensitati si texturi diferite, Cornel Barsan alege sa lucreze „alla prima”, abordare care confera fiecarei lucrari un caracter unic si irepetabil. In „NATURE HUMAINE”, privitorul este invitat sa parcurga o serie de „reportaje” vizuale ce documenteaza transformarile si intrebarile existentiale ale artistului, conectand astfel trairile sale cu reflectii universale asupra umanitatii.
PASSACAGLIA - Cornel Barsan
Expozitia „NATURE HUMAINE” de la ARCUB – Hanul Gabroveni poate fi vizitata in perioada 6-28 noiembrie 2024, in salile Cafenea si Librarie, de marti pana duminica, intre orele 12:00-20:00. In zilele de luni, expozitia este inchisa.
Biletele pot fi achizitionate online de pe arcub.ro, entertix.ro si de la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani nr. 84-90). Pretul biletelor este de 35 lei (pret intreg) si 25 lei (pret redus pentru elevi, studenti si pensionari).
Eveniment organizat de Primaria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti
SISIF - Cornel Barsan
Nascut in 1965, artistul plastic Cornel Barsan a studiat sculptura si pictura in Romania si apoi s-a format in domeniul fotografiei conceptuale la Paris. Stabilit de peste doua decenii la Paris, este membru al asociatiei nationale a artistilor vizuali din Franta – La Maison des Artistes. Pe parcursul celor 40 de ani de cariera, a participat la numeroase proiecte expozitionale colective in Italia, Liban, Anglia, Columbia, Franta. Totodata, lucrarile sale sunt parte din numeroase colectii private si publice din Paris, Columbia, Statele Unite ale Americii, Liban, Turcia etc. Dintre proiectele expozitionale proprii amintim „Déclaration d'imperfection” (Galeria Espace Miromesnil, Paris, 2006), „Despre viata” (Muzeul National de Istorie a Romaniei, 2002). Un proiect major al artistului este sculptura „7”, prezentata intre 2021 si 2023 la Musée de la Grande Chartreuse, Franta.
Influentat in special de anii 1980, o perioada de transformari politice si culturale profunde, cum ar fi caderea Zidului Berlinului si ascensiunea capitalismului global, Cornel Barsan reflecta in lucrarile sale schimbarile aduse de aceasta era, marcata de miscari artistice, precum neoexpresionismul si arta stradala, influente care se regasesc in lucrarile sale. Tematica lucrarilor lui exploreaza frecvent spiritualitatea, conditia umana si granitele subtile dintre realitate si iluzie. Fascinat de diverse forme de spiritualitate, Barsan integreaza in mod special elemente din traditia crestina, dar manifesta, de asemenea, o deschidere catre alte culturi si perspective globale. Aceasta abordare filosofica se traduce printr-o expresivitate bogata, deseori asociata cu expresionismul si oniricul, refuzand sa se limiteze la un anumit stil artistic.
***
ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, Bucharest Music Film Festival, al singurului festival international de jazz in aer liber din Capitala, Bucharest Jazz Festival, si al Zilelor Bucurestiului.
. | |
|
|