Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
„În căutarea paradisului pierdut”, de la oraș la sat - proiecții de film și vernisaj pe 7, 9 și 11 noiembrie, în București
(Arte vizuale)
In urma documentarii unui fenomen social in expansiune in Romania: migratia inversa catre sat, explorand motivele personale si contextul care au condus la aceasta schimbare, Patrupetrei prezinta o prima concluzie a „In cautarea paradisului pierdut.” prin proiectiile filmului documentar realizate in etapa de cercetare si vernisajul unei expozitii foto-video.
Evenimentele din Bucuresti vor avea loc astfel: pe 7 noiembrie, de la ora 19:00, la Institutul Goethe (Calea Dorobantilor nr. 32) - proiectia filmului documentar ce aduce in fata experientele celor care au decis sa se integreze in comunitatile rurale, urmata de o sesiune de discutii cu regizorul Andrei Dudea si antropologul Alexandru Vartej; pe 9 noiembrie, incepand cu ora 19:00, la Random House (str. Vasile Lascar, nr. 69) - vernisajul expozitiei care, pe langa materialele foto-video realizate de echipa de proiect, reuneste si fotografii si povesti personale ce ilustreaza tranzitia de la oras la sat, proiectie si masa comunitara; pe 11 noiembrie, de la ora 19:00, la Centrul Ceh (str. Ion Ghica nr. 11), o noua proiectie a documentarului si un Q&A cu Andrei Dudea si antropologul Bogdan Iancu. Accesul publicului la toate evenimentele este liber.


In cautarea paradisului pierdut” si-a propus sa spuna o poveste contemporana despre oameni care au ales sa-si reconfigureze viata, parasind mediul urban pentru cel rural.  Procesul de adaptare la acest nou context social, cultural si economic, proces care poate fi foarte diferit de la o regiune la alta, de la un sat la altul, de la o familie la alta a fost documentat in satele Somartin (jud. Sibiu) si Jurilovca (jud. Tulcea), printr-un set de 16 interviuri si 8 filmari cu persoane care s-au stabilit in aceste sate in ultimii cinci ani. Procesul de cercetare a fost condus de catre antropologii Bogdan Iancu si Alexandru Vartej, care au colaborat cu echipa video a proiectului: regie si imagine - Andrei Dudea, sunet - Dan Dobre, montaj - Maria Balanean.

Cristiana Verbina - Open call In cautarea paradisului pierdut

Totodata, a fost lansata o invitatie deschisa tuturor celor care au experimentat curajul schimbarii si si-au dorit sa impartaseasca povesti despre trecerea de la tumultul urban la linistea vietii rurale.
Marturiile celor care s-au mutat de la oras la sat in ultimii ani sunt foarte importante pentru acest demers, intrucat reprezinta puntea intre datele statistice care spun foarte putin despre elementul uman al fenomenului si modul propriu-zis in care se desfasoara lucrurile, in teren. Astfel, au fost obtinute raspunsuri la o sumedenie de intrebari - Cum se traieste schimbarea mediului de la oras la sat?; Care au fost cele mai mari provocari intampinate?; Cum a decurs integrarea in noua comunitate?; Cum arata o zi din viata acestor persoane inainte de mutare?; Cum arata o zi din viata lor acum? Atat raspunsurile, cat si fotografiile care surprind esenta noilor inceputuri, trimise de participanti, vor fi reunite in expozitia despre adaptare, provocari si descoperire, o colectie care ne introduce in universul rural, o arhiva de trairi.

Cristiana Verbina - Open call In cautarea paradisului pierdut

Asa a inceput aventura noastra, cu visul altcuiva. Pensia si economiile tatei au mers spre casa din satul copilariei lui. Nu era in insulele din Scotia, nu era in Apuseni, nu era la mare sau in Delta, nu era nici macar intr-o zona cat de cat cunoscuta pentru vreo atractie naturala sau turism. Aveam sa descoperim insa cel mai frumos asfintit pe care l-am vazut vreodata, cele mai colorate ciocanitori (ghionoaia verde), cei mai batrani nuci, cea mai verde lunca, cea mai adanca si limpede fantana, cele mai instelat cer, ploaia cea mai placuta si zapada cea mai curata.” - Daniela MacAllister, de trei ani la sat.

Cu ocazia vernisajului si din dorinta de a aduce oamenii mai aproape si de a sarbatori impreuna aceste experiente, dupa proiectia filmului din data de 9 noiembrie de la Random House, echipa proiectului va organiza si o masa comunitara, care va transforma evenimentul intr-un spatiu de intalnire, conversatie si impartasire. Pentru participare este necesara completarea acestui formular: https://forms.gle/T8maWNpnVXGz3Ya97

Expozitia va fi deschisa pana pe 17 noiembrie 2024 si va putea fi vizitata astfel: martea si miercurea intre orele 9:00 - 0:00, joia si vinerea intre 9:00 - 1:00 si sambata intre 17:00 - 2:00.


Prin abordarea participativa, „In cautarea paradisului pierdut” isi propune nu doar sa investigheze fenomenul in profunzime, ci si sa creeze o platforma pentru dialog si intelegere mai profunda a schimbarilor care au loc in societatea si in mentalitatea contemporane din Romania.

In cautarea paradisului pierdut este un proiect al Happy Sheep Studio, prin brandul Patrupetrei, cofinantat de Administratia Fondului Cultural National - AFCN.

Parteneri institutionali: Muzeul Taranului Roman, British Council, Institutul Goethe, Centrul Ceh, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA).

Cu sprijinul: Asociatia Centrul Cultural Delta Dunarii, Minimorum, Sura, Random Space.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate