Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
Viziunile grădinăresei. Brain dance și instalații new media într-o grădină urbană digitală
(Arte vizuale)
Un performance intermedia, cu muzica experimentala si povesti recontextualizate in realitatea augumentata de Ioana Nicoara, va fi prezentata joi, 14 noiembrie, de la ora 18.00, in Gradina Triade din Timisoara.
De la ora 19.30, artistii Makunouchi Bento x Sektainsecta vor sustine un brain dance electroacustic live, cu naratiuni vizuale cinematice.

Fantasme ale unei gradinarese dintr-un cadru digital, o suita de personaje se arata intr-o instalatie intermedia complexa, gazduita intr-un spatiu polimorf, nod al diverselor tipuri de dialog intercultural. O colectie de doisprezece tablouri animate isi spun istoriile pe simeze aflate la granita dintre real si virtual. Imagini, culori si sunete definesc un spatiu in care vizitatorii devin principali creatori de sens, construind, in ritm personal, instalatii audio colective sau adaugand propriile amintiri unor borne ale memoriei publice. „Parcul devine un paradis distopic al povestilor de dragoste, ipostaze ale iubirii feminine - unele pulsand intr-un spatiu intim ideal, altele macinate de sentimente de pierdere si frica. Natura este o alta tema centrala a acestei expozitii, alaturi de examinarea legaturilor puternice dintr-o comunitate. Intr-un ecosistem de sunete si zgomote imaginate in armonie, o documentare realizata de artista Cinty Ionescu devine baza de pornire pentru o istorie delicata in realitatea augmentata: satenii fac dulceata in Uzdin! O comunitate romaneasca din Serbia isi arata simbolistica bogata si vie intr-o instalatie digitala”, spun organizatorii.

Viziunile Gradinaresei

Arhiva de istorie orala coordonata de scriitoarea Smaranda Vultur aduce in expozitie o multime de povesti din istoria recenta. Din interviuri sau documente sunt recompuse momente din istoricul cantinei Universitatii Politehnica Timisoara, evocand rolul sau de spatiu subversiv in cursul revoltelor anticomuniste ale studentilor din anul 1956. Un timp plin de forta prinde iar viata intr-o gradina fatastica. Apar liderii studentilor, care iau cuvantul inca o data impotriva ocupatiei sovietice. E forfota, furie, entuziasm. Discutia ia forme din ce in ce mai categorice, studentii huiduie.

Spatiul, versatil si multiform, devine rapid scena unui film de actiune cu gangsteri. O femeie imbracata in rosu admite sa-si deconspire misterele, care i-au inspirat pe multi de-a lungul vremii, inainte sa se estompeze in uitare. Probabil ca Ana Cumpanas a trait multe in anii de aventuri in Chicago, insa esenta vietii ei, asa cum a ramas in memoria celorlalti, ramane adunata in acea duminica legendara de 22 iulie 1934, cand, imbracata intr-o rochie rosie, faciliteaza uciderea faimosului bandit din perioada Marii Crize, John Dillinger.

Ma autoproclam gradinareasa, intr-o lume in care poti cerceta seminte de intamplari, istorie si comportamente, unde poti cultiva povesti si poti construi experiente si vizual in directii diverse, crescand metode de lucru si colaborari trainice. Rodul anului se arata, pe 14 noiembrie, in Gradina Traide. Sunt gradinareasa imaginilor mele, pe care le vreau materializate, vreau sa le vad aievea. Viziunile Gradinaresei prezinta o parte importanta din proiectele mele artistice din anul 2024, o munca concentrata pe un proces personal de lucru tot mai definit, folosind instrumentele mele de exprimare: acuarela, modelaj, 3D, film, animatie, realitate augmentata, cat si colaborarea cu alti artisti complementari mie, a caror munca o admir”.
Ioana Nicoara,
Artist new media

Trei proiecte in realitatea augmentata

Iubire. O identitate feminina
- este o instalatie multimedia scrisa si animata de Ioana Nicoara, care foloseste animatie 3D in realitatea augmentata, proiectie video si animatie clasica, pe hartie, pentru a spune povesti poetice despre iubire si identitate, la feminin.

Prognoza Meteo: distopie - este o instalatie multimedia augmentata, alcatuita din patru parti, care a fost expusa in trei orase din Romania, in Timisoara bucurandu-se de a patra expunere. Ioana Nicoara a folosit in realizarea lucrarii acuarela, animatie 2D si 3D, cat si sunet pentru a spune o posibila poveste: posibilitatea de a te indragosti, de a construi o lume intima ideala, apoi de a te transforma din frica de a pierde acel paradis personal, dependent de bunastarea lumii din exterior.

Ne/Re-vazut - este un proiect de arta new media realizat de o echipa interdisciplinara, formata din Cinty Ionescu, Ioana Nicoara si Makunouchi Bento – Valentin Toma si Felix Petrescu – Proiectul consta in trei instalatii digitale care pornesc de la arhive de istorie orala. Instalatiile folosesc sunet, imagine si animatie, spatii in care vizitatorul devine creator de sens, reactivand istorii personale si memoria colectiva. Un proiect al Asociatiei Narative, finantat de Centrul de proiecte Timisoara. https://www.narative.ro/


Ioana Nicoara (n.1990) este o artista vizuala care foloseste animatie, acuarela si realitate augmentata in practica ei artistica, cautand sa abordeze teme legate de preocuparile ei: povestile oamenilor, lumea femeilor, identitatea si comunitatea. A absolvit UNArte, sectia grafica. In paralel cu practica de atelier, lucreaza alaturi de Reniform Production in diferite functii creative pentru productii de film de animatie, proiecte comerciale si culturale.  www.ioana-nicoara.com

Makunouchi Bento este un proiect cinematic/ experimental/ electroacustic al duo-ului timisorean Valentin Toma si Felix Petrescu. Activitatea lor presupune atat albume si compilatii personale, dar si inregistrari live, remixuri si colaborari, coloane sonore si interventii sonore pentru instalatii AR. https://makunouchibento.org/

Sektainsecta este un proiect analog-cinematic al lui Sergiu Negulici, regizor de animatie si artist digital, este cunoscut international pentru productia ”Splendida Moarte Accident” (2017), un scurtmetraj care a castigat numeroase premii in festivaluri de animatie internationale, printre care premiul pentru debut la Festivalul International de Animatie de la Annecy, Franta, sau Marele Premiul al Festivalului International de Animatie de la Hiroshima, Japonia.  https://www.instagram.com/sektainsecta/

Instalatii realizate cu sprijinul Reniform Production www.reniform.ro si Augmented Space Agency https://augmentedspaceagency.com/

ECHIPA: Prognoza meteo: distopie si Iubire. O identitate feminina - artist Ioana Nicoara |  Ne/Re-vazut: Documentare Cinty Ionescu, ilustratie si animatie Ioana Nicoara, interventii sonore, un proiect al Asociatiei Narative Makunouchi Bento | Implementare AR cu sprijinul: Reniform Production |  Live act: Sektainsecta x Makunouchi Bento | Eveniment gazduit de Fundatia Triade in Gradina Triade | Comunicare: Evantia Barca |

VIZIUNILE GRADINARESEI

UN PROIECT DE

Ioana Nicoara in colaborare cu Asociatia Narative si Fundatia Triade, sprijinit de Reniform Production


FINANTAT DE:

Centrul de Proiecte Timisoara


Iubire. O identitate feminina este o creatie artistica realizata printr-o finantare Energie! Burse de creatie, acordata de Municipiul Timisoara, prin Centrul de Proiecte. Creatia nu reprezinta in mod necesar pozitia Centrului de Proiecte al Municipiului Timisoara, iar acesta nu este responsabil de continutul ei sau de modul in care poate fi folosita.

Ne/Re-vazut este un proiect al Asociatiei Narative, Finantat de Municipiul Timisoara prin Centrul de Proiecte.

Proiectul “Gradina TRIADE – spatiu polimorf” se deruleaza pana la finele anului 2024 si este finantat in cadrul programului Legacy Timisoara 2023 – ExCentric, prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, din sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate