Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
Conexiuni între multiple discipline și problematici, facilitate prin artă și podcasturi inovative de Marginal
(Arte vizuale)
Pe parcursul anului 2024, Asociatia Culturala Marginal si-a continuat demersul pe termen lung de a stabili si consolida retele si metodologii de colaborare intre artisti si cercetatori stiintifici si din sfera culturala, printr-o serie de proiecte deosebite, dintre care unul aplecat asupra naturii si a modului in care prezenta sa este diminuata pe zi ce trece. Iar un altul abordeaza cu ironie tema buzz-words-urilor de la intersectiile dintre discipline si propunand o solutie inovativa in lupta pentru atentia publicului interesat de cercetari si teme pluri-disciplinare.
In primul rand, Chronicles from In-Between 495-470 nm extinde proiectul inceput in 2023 de Marginal, parte din expozitia Intersecting Realities, cu o explorare a paradoxurilor dintre progresul tehnologic si provocarile de mediu. Prin acest demers, artista Kasia Molga isi exprima frustrarea fata de utilizarea tehnologiilor CGI, cat si a apetentei pentru tehnologii mai noi si consumatoare de resurse pentru a crea lumi construite artificial, fara o constientizare comuna fata de intelegerea impactului asupra peisajelor naturale. Fiecare premisa a acestei initiative - extractia mineralelor prin minerit, in special a cuprului necesar pentru procesoare, utilizarea pamantului pentru nevoi comerciale, consumul de energie electrica si utilizarea bazelor de date, secondate de criza biodiversitatii, constientizarea disparitiei peisajelor naturale, dorinta in continua crestere de a reconstrui mediile naturale prin tehnologie, adauga profunzime acestei perspective asupra dinamicii societale din zilele noastre.

Marginal - Chronicles from in between @Andreea Sasaran

Marginal - Chronicles from in between @Andreea Sasaran

Marginal - Chronicles from in between @Andreea Sasaran

Expozitia curatoriata de Claudia Schnugg si Andrei Tudose reprezinta punctul final al proiectului desfasurat pe parcursul acestui an, care a reunit practica artistica si interesele Kasiei Molga (Marea Britanie/Polonia) cu perspectiva stiintifica a Roxanei Nicoara de la Institutul de Biologie, Bucuresti si naratiuni culturale surprinse de Irina Bobei prin interviuri cu varstnici. Lucrarile prezentate, ce au inclus sculpturi, picturi, video si randari 3D, exploreaza peisajele care se estompeaza treptat  si speciile de plante care dispar in urma dezvoltarii industriale si digitale, realizand un studiu de caz pe zona dintre barajul Ciurel si podul Grozavesti. Sculpturile au fost realizate cu sprijinul lui Cosmin Ciobanu, in timp ce studentii UNATC Alina Rusu si Gabriel Stoiciu au sustinut realizarea modelelor 3D ale plantelor disparute.

Vernisajul a avut loc la Pavilionul Institutului Goethe, iar expozitia poate fi vizitata gratuit pana in data de 15 noiembrie, in baza unei programari pe site.

Marginal - Chronicles from in between @Andreea Sasaran

Marginal - Chronicles from in between @Andreea Sasaran

Marginal - Chronicles from in between @Andreea Sasaran

Marginal - Chronicles from in between @Andreea Sasaran

Marginal - Chronicles from in between @Andreea Sasaran


Un al doilea doilea proiect desfasurat de Asociatia Culturala Marginal si lansat de curand este o serie de noua podcasturi de cate 3 minute si 17 secunde fiecare, de unde si numele: 3’17’’. Pornit ca o critica ironica la adresa limitarilor reale din colaborarile trans-disciplinare, limitari acoperite insa cu o sumedenie de buzz-words, o echipa de noua artisti video, trei artisti de sunet si noua cercetatori a derulat aceasta colaborare „in orb” propusa de Marginal, creand lucrari hibride printr-o metodologie care dezvolta intrebarea menite sa raspunda o singura intrebare: „ce anume mai inseamna ideea de colaborare astazi, in special in conversatia sociala despre arta si stiinta?” Reflectand atat asupra provocarilor reale de aliniere a unor sisteme de gandire si de comunicare profund diferite, cat si asupra limitarilor impuse de atentia publicului si de algoritmii omniprezenti (3 minute si 17 secunde este durata medie a cantecelor recomandate de Spotify), proiectul a fost lansat printr-o masa rotunda gazduita de Institutul Francez din Bucuresti pe 3 noiembrie, iar acum podcasturile pot fi urmarite pe site-ul https://marginal.ro/project/3-17/

Episoadele sunt impartite in trei categorii tematice (indeterminism tehnologic, relatii ecologice intr-o lume mai-mult-decat-umana si artivismul societal), iar potrivirea dintre discutii, arta video si arta sonora le transforma in lucrari artistice in sine, care pot fi vizionate intr-o instalatie interactiva conceputa de Alin Rotaru, la Institutul Francez Bucuresti pana pe 10 noiembrie, iar apoi in Spatiul VAGon din cadrul Atelierelor Malmaison.

Marginal 3'17’’  @Andreea Sasaran

Marginal 3'17’’  @Andreea Sasaran

Marginal 3'17’’  @Andreea Sasaran

Intre atentie acordata naturii si ecourilor sale din spatiul inconjurator din ce in ce mai artificial si atentie acordata cuvintelor, sensului lor si asteptarilor legate de ele cand vine vorba de colaborare, Asociatia Culturala Marginal deschide prin aceste proiecte discutii importante despre pozitionare, invitand publicul la implicare activa, la interactiune si la schimb de idei.

Chronicles from In-Between 495-570 nm  si 3’17”  sunt proiecte co-finantate de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Parteneri Chronicles from In-Between 495-570 nm: Institutul de Biologie Bucuresti, UNATC, V2_ Lab for the Unstable Media, Dark Euphoria, Institutul Polonez la Bucuresti, Goethe Institut, Forumul Cultural Austriac Bucuresti

Parteneri 3’17”: Institutul Francez din Romania la Bucuresti, Simultan Festival, Ars Electronica Export, Goethe Institut, Forumul Cultural Austriac, Catinca Tabacaru Gallery, Londohome.

Marginal este o organizatie culturala non-profit din Romania, care functioneaza ca un colectiv transdisciplinar ce urmareste sa sustina, sa promoveze si sa creeze punti intre artisti si diversi agenti din alte domenii, cu accent pe stiintele umaniste si pe implicatiile stiintelor si tehnologiilor in structurile socio-culturale. Sub aceasta ideologie, scopul Marginal este crearea unei retele de colaborare care reuneste domenii care nu sunt intotdeauna asociate cu arta (desi au fost interdependente de foarte mult timp / adica stiinta si tehnologia) si publicul, printr-o abordare participativa, ce provoaca paradigma actuala a publicului-spectator. Marginal faciliteaza schimbarea, creand spatii in care oamenii sunt liberi sa se schimbe, prin proiecte si programe orientate spre cercetarea transdisciplinara si productia de arta printr-o abordare care nu este limitata de mediu, abordand problemele (ne)delicate ale societatii contemporane.
Site: https://marginal.ro/
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate